Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Doğum için geri sayımın yavaş yavaş başladığı 30. hafta, anne adayları için zorlu da olsa oldukça keyifli olan bir dönemdir. Bebeğin hızla büyüyüp olgunlaştığı bu haftada anne adayları artık çok daha büyük bir karın ile bekleyişine devam eder. Bebek ise dış ortama adapte olabilecek şekilde hızla olgunlaşmaktadır. İşte 30 haftalık gebelik ile birlikte anne ve bebekte meydana gelen gelişmeler…
30 haftalık bir bebek, yavaş yavaş doğum sonrası hayatı için yaptığı hazırlıkları tamamlamaya yaklaşmıştır. Kilosu ve boyu önemli ölçüde artmış, bu nedenle anne karnı da oldukça büyümüştür. Anne adayı için ayakta durabilme süresi kısalmış, bel ve sırt ağrısı gibi problemler sıklaşmış olabilir. 30 haftalık ikiz gebelik söz konusu ise bu gibi şikayetler büyük ihtimalle çok daha önceki haftalardan itibaren başlamış olacaktır. Bu süreç düzenli olarak egzersiz yapmak, gün içerisinde dinlenmeye daha çok vakit ayırmak gibi bazı faydalı uygulamalar yardımıyla daha kolay atlatılabilir.
Gebeliğinde 30. haftaya ulaşmış olan pek çok anne adayı, ’30 haftalık gebelik kaç aylıktır?’ sorusunun yanıtını aramaktadır. 30 haftalık hamilelik, 7 aylık hamile olduğunuz ve 7. ayın ortalarında bulunduğunuz anlamına gelir. Yani doğuma oldukça az bir süre kalmaya başladığı söylenebilir. Her ne kadar bebeğin 30. haftada doğması çok fazla istenmeyen bir durum ve doğum için henüz erken olmasına karşın her ihtimale karşın doğum çantanızı hazır bulundurmanızda fayda vardır.
30 haftalık gebelikte bebek kilosu da bu haftadaki anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Özellikle meraklı anne adaylarından ’30 haftalık bebek kaç gram olmalıdır?’ gibi birçok soru gelmektedir. Bu haftadaki bir bebeğin kilosu ortalama 1300 gram, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetredir. Çoğul gebeliklerde bebek kilosu daha değişken olabilir. Bebekler bu boy ve kilo düzeylerinin daha altında veya biri daha altındayken diğeri daha üzerinde olabilir. Tekil veya çoğul gebelik oluşu fark etmeksizin bu değerlerin ortalama rakamlar olduğu unutulmamalı, anne adayları bu değerlerin altında boy ve kiloya sahip bebekleri hakkında olumsuz değerlendirmeler ve endişelerden kaçınmalıdır. Zaten bu haftada sıklıkla yapılan rutin kontroller esnasında hekiminiz bebeğinizin büyüme ve gelişimi hakkında size gereken bilgileri verecektir.
30 haftalık hamilelikte anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar aynı zamanda gebeliğin üçüncü trimesterinde anneleri zorlayan şikayetleri azaltmaya da yardımcıdır. Büyüyen bebek nedeniyle mide ve bağırsaklar üzerinde baskı oluşur. Buna bağlı olarak sindirim yavaşlar ve kabızlık problemi ortaya çıkar. Ayrıca mideye yapılan baskıdan dolayı reflü sorunu da ortaya çıkabilir. Anne adaylarının az ve sık beslenmesi, asitli ve baharatlı besinlerden kaçınması, lifli besinlere diyetinde yeterli miktarda yer vermesi ve probiyotik besinleri tüketmesinde fayda vardır. Buna ek olarak yüzme, yürüyüş ve kol – bacak egzersizleri gibi uygulamaların yapılması hem kasların güçlendirilmesi hem de vücudun doğuma hazırlanması açısından faydalıdır.
Gebeliğin 30. haftası, her ne kadar doğuma yakın bir süreç olsa da henüz doğumun gerçekleşmesi için erkendir. Buna karşın hekiminiz tarafından 30 haftalık doğum riski bulunduğunun söylenmiş olması, bebeğinizin veya sizin herhangi bir sağlık sorununun bulunması halinde 30. haftada doğumun gerçekleşebilme ihtimalinden bahsedilebilir. Tüm bunların yanı sıra tüm gebeliklerde herhangi bir neden olmaksızın erken doğum meydana gelme ihtimali söz konusu olduğundan anne adaylarının böyle bir durum için hazırlıklı olması önerilir.
30 haftalık gebelik doğum için az bir zaman kala anne adaylarının genellikle birbirleriyle heyecanlarını paylaşmak, başka annelerin deneyimlerini öğrenmek istedikleri bir süreçtir. 30 haftalık gebelik bebek gelişimi konularında kendilerine verilen bilgileri birbirleriyle paylaşır, kafalarına takılan konular hakkında bu süreçten geçmiş olan diğer annelere danışır. Bu paylaşım çok güzel olsa da her annenin ve her bebeğin durumu kendine özel olacağından anne adayları yanlış bilgiden uzak kalabilmek adına kafasına takılan konularda başka annelere veya forumlara başvurmak yerine sağlık profesyonellerinden bilgi almalıdır.
Gebeliğin 3. trimesteri içerisinde yer alan 30. hafta içerisinde bebeğin pozisyonu ultrason görüntülemesi ile net bir şekilde öğrenilebilmektedir. Bu trimesterde ve özellikle de 30. hafta sonrasında bebeğin baş aşağı konumda olma ihtimali diğer pozisyonlarla karşılaştırıldığında oldukça yüksektir. Doğuma az bir zaman kala bebek tamamen baş aşağı konuma gelecektir. Bebeğin pozisyonunun uygun olup olmadığı, kordon dolanması gibi bir problemin bulunup bulunmadığı gibi konular hakkında muayene sırasında hekiminiz size bilgi verecektir.
Anne adaylarının merak ettiği konulardan bir diğeri ise 30 haftalık gebelik görüntüsü hakkındadır. Bu haftadaki bir bebek ultrason muayenesi sırasında yeni doğmuş bir bebekten farksız görünür. Bebeğin duruşunun uygun olması halinde ultrason esnasında tüm uzuvları oldukça belirgin bir şekilde görüntülenebilir. Fakat anne adayları internet üzerinden buldukları görüntülerle ultrasonda gördükleri bebekleri arasında karşılaştırmaya gitmemelidir. Her bebeğin duruşu ve görüntüsü iki ultrason arasında dahi birbirinden çok farklı görüntülenebilmektedir.
Gebeliğin 30. haftasında bebeğin beyin gelişimi açısından önemli ilerlemeler söz konusudur. Bu haftada iken henüz beyin yüzeyi düz ve kıvrımsız olan bebeğinizde ilerleyen haftalarda beyindeki gelişmiş kıvrımlı yapı da tamamlanacaktır. Gebeliğin ilk aylarında bebekte vücut sıcaklığının korunması için oluşturulmuş olan tüy tabakası 30. haftada kaybolmaya başlar ve görevini yağ dokusuna bırakır. Yağ tabakası zaten haftalardır gelişmekte olduğundan artık bu görevi tek başına yerine getirebilecek gelişmişliğe ulaşmıştır. Kemik dokusundan kırmızı kan hücrelerinin üretiminin başlamış olduğu bu haftada bebek cenin pozisyonuna geçer.
Hamileliğin 30. haftası ile birlikte anne adayında da önemli değişiklikler meydana gelir. Büyüyen ceninle birlikte annenin karnı yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğüne ulaşmıştır. Anneler artık ’30 haftalık hamileyim, daha çok dikkatli etmeliyim’ diye düşünmelidir. Çatlakların önlenmesi açısından cildi nemlendirecek yağ ve losyonların kullanımı ile bol sıvı alımına önem verilmelidir. Artan vücut kütlesi ve bel çevresine bağlı olarak annelerin eğilip kalkması, yere düşen eşyalarını alması, uzandığı yataktan kalkması gibi eylemler zorlaşmıştır. Bu nedenle günlük işlerinizi yerine getirirken ailenizden yardım almanız, kendinizi çok fazla yormayacak küçük egzersizler yaparak zayıflamış olan kaslarınızı güçlendirmeniz ve gün içerisinde aralıklarla sol tarafa doğru uzanarak dinlenmeniz önerilir.
Anne karnındaki alanın da daralıyor olması nedeniyle 30 haftalık bebek hareketleri bir miktar kısıtlanmıştır. Bu nedenle önceki haftalarda olduğu gibi sürekli ve keskin hareketler yerine daha yavaş ve kararlı hareketler görülür. Bebeğin anne karnındaki yaşamının ikinci trimestere oranla çok daha düzenli olması, uyku saatleri ile aktif saatlerin belirginleşmiş olması gibi nedenlere bağlı olarak bebek hareketleri daha az sıklıkta ve genellikle dinlenme esnasında hissedilir. Bu nedenle annenin günde birkaç kez bebeğin hareketini hissediyor olması bu hafta için yeterlidir.
Eğer siz de gebeliğinizin 30. haftası içerisinde iseniz bu haftada bir ultrason muayenesinden geçerek kendiniz ve bebeğinizin sağlık durumu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin