Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebelikte 33. hafta, bebeğin yaklaşık olarak bir ananas büyüklüğüne ulaştığı dönemdir. Kemiklerin güçlenmeye devam ettiği bu dönemde bebeğin yağ dokusu gelişimi de tüm hızıyla devam eder. Buna bağlı olarak cildi yumuşak, kırışıklıktan uzak ve pembe görünümdedir. Anne adayında değişimin de devam ettiği 33 haftalık gebelik döneminde annenin yürüyüşü, büyüyen karnına bağlı olarak farklılaşır. Aynı zamanda oturup kalkmak ve uzanmak gibi gündelik eylemler de güçleşir. Anne adayının, duruş ve oturuş pozisyonuna dikkat etmesi kendi sağlığı açısından önemlidir. Önceki haftalara göre bebeğin hareketlerinin daha az hissedilmesi normaldir. Her ne kadar rahim genişlemiş olsa da 33 haftalık bebek de büyüdüğünden ve hareket edecek alanı bulunmadığından hareketleri daha sınırlıdır ancak rahat bir oturma pozisyonunda, otururken ya da istirahat sırasında anne adayı, bebeğinin hareketlerini çok daha iyi hissedebilir. Bebeklerin hareketliliği birbirinden farklı olduğundan kıyaslama yapılması da anne adayının kendisini kötü hissetmesine neden olabilir. Ancak 2 saat içinde 10 kereden daha az hareket hissedilmesi durumunda hekime haber verilmelidir. Gebeliğin 33. haftasında anne adaylarının sıklıkla merak ettiği, “33 haftalık bebek kaç kilo olur?”, “33 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu ne kadardır?” ve “33 hafta kaç ay eder?” gibi soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
33 haftalık bebek gelişimi tüm hızıyla devam eder. Bu dönemde bebeğin kafatası, doğum kanalına sığabilmesi için yumuşaklığını korur. Yeni doğmuş bir bebek görünümünde olan bebeğin büyümesine bağlı olarak rahim duvarı incelir ve içeri bir miktar ışık sızar. Bebek aydınlığa ve karanlığa tepki verir. Antikor geçişi hala anneden yapılsa da bebeğin bağışıklık sistemi de gelişmiş durumdadır. 33 haftalık hamilelik döneminde bebeğin hareketleri, daralan rahim nedeniyle azalsa da bu durumdan şikayetçi değildir. Bebek, bu haftalar içinde doğum pozisyonu olan baş aşağı duruş şekline geçer. Anne adayının doğuma kadar her hafta yarım kilo almaya devam ettiği bu dönemde el ve ayaklarda hafif ödem olabilir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ya da karın ağrısı gibi şikayetlerin varlığında hekim ile irtibata geçilmesi gerekir. Bu dönemde anne adaylarının merak ettiği konulardan bir diğeri 33 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyudur; “33 haftalık bebek kaç kilo olmalı?” şeklindeki sorularla daha sık karşılaşılır.
33 haftalık bebek kilosu yaklaşık 1,85 kg. kadardır. Bebek toplam ağırlığının yaklaşık üçte birini, doğuma kadar olan zaman diliminde alır. Bu durum, anne adayın ağırlığında da haftalık yarım kilo kadar artışa neden olur. 33 haftalık bebek kaç kilo olur sorusu bu şekilde yanıtlanırken bu hafta itibarıyla bebeğin boyu ise yaklaşık 44 cm. uzunluğa ulaşır.
Gebeliğin 33. haftasında anne adaylarının kafasını karıştıran sorulardan bir diğeri de “33 haftalık gebelik kaç aylık oluyor?”dur. Gebeliğin haftalık hesaplanmasının sebebi gebeliğin başlangıç döneminin, son adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilmesidir. Bu sorunun yanıtı 33. haftanın ilk günü itibarıyla 7 ay 21 gün ya da farklı bir deyişle 231 gün olarak verilebilir.
33 haftalık gebelikte sancı hissedilebileceği gibi doğum da gerçekleşebilir. 33 haftalık doğan bebek, orta derece prematüre bebek sınıfına girer ve hayati riski bulunmaz. 33 haftalık doğum yapanlar bebeklerini emzirebilir ancak 33 haftada doğum yapanlar bebeklerini daha uzun süre ile memede tutmalı ve emmediği için memeden ayırmamalıdır. 33 haftalık doğum ile dünyaya gelen bebek, vaktinde doğan bebeklere göre daha çabuk yorulur. Bu yüzden 4-5 kez emdikten sonra 4-5 dakika dinlenmesi gerekebilir.
Hamilelikte 33 hafta, hastane çantasının hazırlanması, doğum sonrası yapılacaklar için liste oluşturulması ve bebek için alınan kıyafetlerin uygun hijyen ürünleriyle yıkanması gereken zaman dilimidir. 33 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında baş ağrısı, göz kamaşması ve karın ağrısı gelir. Bu gibi şikayetlerin varlığında hemen doktor ile iletişime geçilmelidir. Karnın büyümesine bağlı olarak ağırlık merkezi değiştiğinden, oturup kalkarken ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu dönemde vajina üzerinde hafif şiddetli ağrılar da hissedilebilir. 33 haftalık gebelikte yapılmaması gerekenler arasında ise alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı başta olmak üzere salam, sosis gibi işlenmiş et ve besleyici değeri düşük, yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi yer alır. Bu gibi ürünlerin gebelik süreci boyunca tüketilmemesi bebek ve anne sağlığı için oldukça önemlidir.
33 haftalık bebek görüntüsü ultrasonla incelendiğinde, eğer uyanıksa bebeğin gözlerini açık tuttuğu görülebilir. Nefes alma ve yutkunma egzersizlerine devam eden bebeğin görüntüsü yeni doğmuş bir bebeğinkinden farksızdır. Kaş, kirpik ve saçları belirginleşirken, vücudundaki ayva tüyleri de dökülmeye başlar. Daralan rahim içinde bebeğin kol ve bacaklarının, vücuduna doğru çekili bir pozisyonda olduğu da görülebilir. 33 haftalık gebelik görüntüsü, daralan rahme bağlı olarak sıkışık bir görünüme sahiptir. 33 haftalık ikiz gebelik varlığında ise sıkışıklık daha fazladır ancak bebek bu durumdan rahatsız olmaz.
Ağırlığı 1 kg. 850 gr. olan bebeğin, boyu da bu hafta da yaklaşık 44 cm. kadardır. Cildi, yağ dokusunun gelişimine bağlı olarak kırışıklıklarından kurtulur, yumuşak ve pembe bir görünüme kavuşur. Akciğer ve sindirim sisteminin gelişimini sürdürdüğü bu dönemde bebeğin kafası, doğum kanalından rahatça geçebilmesi için sertleşmemiştir. Gözleri uyurken kapalı ve uyanıkken açık olduğu 33. haftada bebek ışığa karşı da duyarlıdır.
33 haftalık bebek hareketleri, önceki haftalara nazaran anne adayı tarafından daha az hissedilir. Anne adayı rahat bir oturuş ya da yatış pozisyonundayken bebeğinin hareketlerini daha rahat hissedebilir ancak 2 saat içinde 10’dan az hareket hissedilmesi durumunda hekimle iletişime geçilmelidir. Bebek bu dönemde baş aşağı olan doğum pozisyonuna geçebilir.
Gebeliğin bu haftasında anne adayı yarım kilo daha alır. Bebeğin gelişimine bağlı olarak son derece normal olan bu durumda anne adayı, aldığı besin miktarını azaltmamalı ve öğün atlamamalıdır. 33 haftalık gebelikte beslenme, tüm gebelik sürecinde olduğu gibi bu hafta da besleyici değeri yüksek, kalorisi düşük yiyeceklerle yapılmalıdır. Mevsim meyveleri ve sebzeleri, süt ürünleri, balık gibi ürünlerin tüketimine özen göstermelidir. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Hamileliğin 33. haftasında vajinada sancı ve rahim kasılmaları hissedilebilir ancak bu, çoğunlukla doğumun başlamak üzere olduğu anlamına gelmez. Rahim açılması ya da doğum sancısı olarak bilinen durum, rahim ağzının doğum için açılmasından kaynaklansa da 33. hafta henüz doğum sancısı için oldukça erken bir dönemdir. Ancak bu sancılar şiddetli ve rahatsızlık verecek boyuttaysa hekim ile iletişime geçilmelidir.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin