Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 19. Hafta - Bahçeci

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 19. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 19. Hafta
13.12.2019 0

Hamilelikte 19. hafta, anne karnının dışarıdan belirginleştiği, anne adayının bebeğin hareketlerini hissettiği bir dönemdir. 19 haftalık gebelik annedeki değişiklikler bakımından 18. haftayla benzerlik gösterir. Bu dönemde, hormonlara bağlı olarak özellikle yüz bölgesinde ve vücudun farklı yerlerinde oluşan belli belirsiz lekelenmeler görülebilir. Karın bölgesinde linea nigra olarak tanımlanan, göbek deliğinden dikey olarak kasıklara doğru uzanan koyu renkli çizgi belirginleşir. Bu çizgi de yüz bölgesinde oluşan lekelenmeler gibi hormonal değişime bağlı olarak cilt renginin değişimi sonucunda ortaya çıkar. 19 haftalık bebek ise bu dönemde her şeye elleriyle dokunur. Saçların çıkmaya başladığı bu dönemde bebeğin cildi de amniyotik sıvı içinde korunmak için verniks kazeoza olarak adlandırılan beyaz bir mukoza ile kaplanır. Bu mukoza bebeğin cildini beslerken aynı zamanda amniyotik sıvı içinde bozulmasını önler. Tat alma duyusu, gebelikte 19. hafta içinde gelişimini tamamlar. Bebeğin duyma yetisi bu dönemde gelişir ve anne adayının sesini, dış dünyadan gelen sesleri işitebilir.

19 Haftalık Gebelik

19 haftalık gebelik neredeyse gebelik sürecinin yarısının tamamlandığının göstergesidir. 19 haftalık bebek gelişimi bu hafta itibarıyla beyinde görme, duyma, tat alma ve koklama duyularına ait bölgelerin hızla geliştiği ya da gelişimini tamamladığı dönemdir. Bebek hareketleri hem anne hem de şanslı baba adayları tarafından hissedilebilir. Bu aynı zamanda sıklıkla sorulan ’19 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?’ sorusunun da yanıtıdır. Bebeğin böbrekleri de çalışmaya ve idrar üretmeye devam eder. Erkeklerde testisler ve kızlarda ise rahim daha da belirginleşir. Saçlar yavaş yavaş uzamaya başlar. 19 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde hıçkırdığı, esnediği, el ve ayak parmaklarını emdiği görülebilir. Anne adayında ise yüz bölgesinde lekelenme, 19 haftalık hamilelik döneminde sıklıkla görülen bir belirtidir. Lekeler vücudun farklı bölgelerinde de oluşabilir. Bu lekeleri güneşten korumak önemlidir.

19 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Hekimlerin gebelik sürecini hafta bazında takip etmesi, bazı anne adaylarının kafasını karıştırsa da bu yöntemin izlenmesinin sebebi hamileliğin başlangıç gününün, son görülen adet kanamasının ilk günü olarak hesaplanmasından kaynaklanır. Bu yüzden de anne adayları sıklıkla ’19 haftalık gebelik kaç aya denk gelir?’ gibi sorular sorar. Gebeliğin 19. haftası 4,5 ay olarak tanımlanabilir. 19. haftanın ilk günü itibarıyla gebelik 4 ay 13 günlüktür. Bu aynı zamanda gebeliğin 2. trimesterine tekabül eder. 20. hafta ise gebeliğin tam yarısıdır.

19 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

19. hafta bebek hareketleri bakımından oldukça aktif bir dönemdir. Uyanık olduğu süre kol ve bacaklarını hareket ettirir. Henüz rahim içinde oldukça geniş alana sahip olduğundan anne karnında takla atabilir, sağa sola rahatlıkla dönebilir. 19 hafta hamilelik döneminde hekim, bebeğin tüm vücut gelişimini kontrol eder; beyin, kalp ve omurgasını ayrıntılı olarak inceler. Bebeğin cinsiyeti henüz öğrenilmediyse bu hafta içinde rahatlıkla öğrenilebilir. Gebelik görüntüsü incelendiğinde bebeğin, kol ve bacaklarının olması gereken yerde ve orantılı olduğu görülebilir. Ayrıca bebeğin emme, esneme ve hıçkırma gibi eylemleri de görüntülere yansıyabilir. Mimikler nadiren de olsa ultrason görüntüsünde fark edilebilir. 3 boyutlu ultrasonlar ile bebeğin iç organlarının gelişimi de ayrıntılı olarak gözlenebilir.

19 Haftalık Bebek Gelişimi

Sinir sisteminin gelişimiyle birlikte sinirlerin etrafını saran yağ dokusunun oluşumu bu haftalarda başlar. Bebeğin cildi ince ipeksi tüylerle kaplanır. Erkeklerde testis ve kızlarda rahim görüntüsü netleşir. Böbrekler idrar üretimine başlar. Bebek, idrarını rahim içinde kendisinin de içinde bulunduğu amniyotik sıvı içine yapar. Ancak rahim içinde idrar da steril olduğundan bu durum bebeğe ya da anne adayına zarar vermez. Saçları çıkmaya ya da uzamaya devam eder. Bebeğin dokunma duyusu geliştiği için sürekli elleri ile etrafa dokunur. Duyma yetisi de aynı şekilde geliştiğinden anne adayı, bebeği ile iletişim kurabilir. Renk pigmentlerinin oluşmasıyla birlikte cilt, şeffaf görünümünü kaybeder; kalp ise hâla yetişkin bir bireyinkinden iki kat hızla çarpar ve gelişmeye devam eder. Gebeliğin bu döneminde sıklıkla karşılaşılan sorulardan bir diğeri de “19 haftalık bebek kaç gram olur?” şeklindedir.

19 Haftalık Bebek Kilosu

19 haftalık bebek kilosu yaklaşık 250 gr. ağırlığındadır. Bebeğin ağırlığının net ölçümü, ultrason görüntülemesi sırasında yapılır. Bebeğin ağırlığının belirli bir aralıkta ve oranda artış göstermesi beklenir.

19 Haftalık Bebek Boyu

Gebeliğin 19. haftasında bebeğin boyu da kilosu gibi merak edilenler arasında yer alır. 19 haftalık bebek boyu yaklaşık olarak 15 cm. kadardır. Kilosunda olduğu gibi bebeğin boyu da net olarak ultrason görüntülemesi sırasında ölçülebilir.

19 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Bu dönemde bebek oldukça hareketlidir ve anne adayı genellikle bebeğin hareketlerini hissedebilir ancak her gebelik kendine özgü olduğundan bazı anne adayları bebeğin hareketlerini henüz hissetmemiş ya da fark etmemiş olabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Gebeliğin 19. haftasında bebeğin hareketleri anne adayı tarafından hissedilmediyse bu, çok kısa süre içinde gerçekleşeceğinin habercisidir.

19 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bebeğin ve rahmin büyümesine bağlı olarak dışarıdan görünür hale gelen 19 haftalık gebe anne karnı, anne adayının ağırlık merkezinin değişmesine yol açar. Ağırlık merkezindeki bu değişim, sırt ağrıları başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kas ağrılarına yol açabilir. Bel ve bacak bölgesinde oluşan ağrıların üstesinden gelmek için kasların, hafif yürüyüş gibi egzersizlerle güçlendirilmesi gerekir. Hafif, kısa süreli egzersiz ve esneme hareketleri de kas yoğunluğunun artmasında etkilidir. 19. haftada hazımsızlık problemi devam edebilir. Bu yüzden hafif gıdalarla beslenmeye dikkat edilmelidir.

19 Haftalık Gebelikte Anne Karnı

Bu dönemde anne karnı, dışarıdan fark edilir şekilde büyümeye devam eder. Uyku sırasında yan yatmak, anne adayının rahat etmesini sağlar. Kalça bölgesinde ağrı olması durumunda bacakların arasına yastık koymak uyku konforunu artırabilir. 19. haftada karnın alt kısmında hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı, rahmin etrafındaki dokuların genişlemesinden kaynaklanır ancak anne adayına rahatsızlık verecek bir ağrı oluştuğunda hemen hekime başvurulmalıdır.

Hamileliğin 19. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu döneme kadar anne adayı yaklaşık olarak 5 kg. alır. Kilonun kontrol edilmesi ve gereğinden fazla kilo alınmaması, bebek ve anne sağlığı için önemlidir. Bu yüzden yüksek kalorili ve besleyici olmayan gıdalardan uzak durulmalıdır. Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması ve uyku düzeninin koruması için uyumadan önce süt tüketimi önerilir. Tüm gebelik sürecinde olduğu gibi 19 haftalık gebelikte beslenme de son derece önemlidir. Bol su tüketimi, sağlıklı ve dengeli beslenmek, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için önem taşır. Bu dönemde de besleyici değeri yüksek, lif bakımından zengin besinlerin yanı sıra mevsim meyvelerinin tüketilmesi önerilebilir.

Gebelik süreci hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 19. Hafta

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 19. Hafta

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.