Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
11 haftalık gebelik, bebeğin artık tıbben fetüs olarak anıldığı dönemdir. Fetüsün boyutu yaklaşık olarak 2,5 ile 3 cm. aralığında ve ağırlığı yaklaşık 8 gr. kadardır. Bu hafta anne adayının gıdalardan aldığı kalsiyum, vitamin ve mineraller, bebeğin kemiklerinin oluşumunda ve özellikle sertleşmesinde önemli rol oynar. Bebeğin diyaframı, iç ve dış kulağının oluşumu, hamilelikte 11 hafta boyunca devam eder. Kendi bedenine dokunabilen bebeğin, el ve ayak tırnaklarının oluşumu tamamlanır. Anne adayı ise 11. haftaya gelindiğinde hormonal değişime ayak uydurmaya başlar. Mide bulantıları yavaş yavaş azalır. İştah artışı ile birlikte aşermede bir miktar artış olur. Göbek bölgesinde belli belirsiz bir büyüme görülebilir.
11 haftalık bebek, hızla gelişimine devam eder. Bu hafta, diş ve kemik gelişimi hızlanan bebeğin artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için ıspanak, fasulye ve bakliyat, badem ve süt ürünleri bolca tüketilebilir ya da doktor tavsiyesiyle takviye olarak haricen kalsiyum alınabilir. Mide bulantılarının azalmaya başladığı gebelikte 11 hafta, sindirim zorluğunun başladığı dönem olarak kabul edilir. Mide ve yemek borusunda yanma sıklıkla görülen 11 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alır. 11 haftalık bebek anne karnında kendi bedenine dokunabilir. Cinsel organ gelişiminin başladığı bu dönemde bebeğin kalbi dakikada 120-160 kez atar. Dil, damak ve ağız yapısı, burun delikleri ile bağlantı kurar ve gelişimini sürdürür. 11 haftalık bebek boyu yaklaşık 2,5 ile 3 cm kadardır. Sıklıkla sorulan “11 haftalık gebelik kaç aylık?” ya da “11 hafta kaç ay?” soruları, yaklaşık olarak iki buçuk ay olarak yanıtlanabilir.
Bütün organların oluşumunun tamamlandığı bu dönemde, organların bir kısmı işlevini kazanmış olsa da hâla gelişimlerini sürdürür. Oluşumu devam eden kulaklar, başın yan taraflarına doğru, gözler de yüzün ortasına doğru hareket eder. Doku tomurcuğu hâlinde olan dış genital organlar, penis ya da klitoris olarak şekillenmeye devam eder. Kol ve bacak hareketlerinin hız kazandığı hamilelikte 11 hafta, hormonların etkisiyle memelerde büyüme ve duyarlılığın devam ettiği, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku açlığı ve idrara çıkma ihtiyacında artışın sürdüğü dönemdir. Hafif şiddette kasık ve karın ağrısı şikayeti de, rahmi destekleyen bağ dokularının büyümesine bağlı olarak görülebilir. Ancak bu şikayetlerin şiddetli olması durumunda doktorla iletişim kurulmalıdır.
Hormonların etkisiyle, hazımsızlık ve kabızlık şikayetlerinin artış gösterdiği 11 haftalık hamilelik döneminde sindirimi kolay besinler tüketmek ve bol miktarda mevsim meyvesi yemek önemlidir. Bu dönemde daha canlı rüyaların görülmesi son derece normaldir. Baş ağrısı şikayetleri de bu dönemde artış gösterebilir. Bunun sebebi de kan hacmindeki artıştır. Kan hacmindeki bu artış, kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum; baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin temel sebebidir. Gebeliğin 11. haftasında da az pişmiş ya da çiğ et ürünleri tüketilmemelidir. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Yüksek miktarda kafein içeren, gazlı ve asitli içecekler de tüketilmemelidir. Günlük olarak yarım saatlik yürüyüş, yüzme ya da egzersiz, anne adayının iyi hissetmesini ve kilosunu kontrol altında tutmasını kolaylaştırır.
11 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin, rahim içinde amniyon kesesi olarak tanımlanan içi sıvı dolu kese içinde yer aldığı görülebilir. Farklı bir deyişle rahim içinde yer alan amniyon kesesi, plasenta, bebek ve amniyotik sıvıyı içinde barındırır. Amniyotik sıvı, bebeğin rahatça hareket etmesini sağlarken bebeği ısı değişimlerinden ve dışarıdan gelen darbelerden korur. Plasenta ise bebeğin ve annenin dolaşım sistemlerini ayıran geçici bir organdır. Bu doku, gerekli besin maddelerini anneden bebeğe geçirirken, bebeğin de metabolik atıklarının anneye geçirmesini sağlar. “11 haftalık bebek, anne karnında nerededir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
11 haftalık gebelik anne karnı içinde son derece hızlı gelişimlerin yaşandığı dönemdir. Bu dönemde bebek, kendisine dokunmaya başlar. Dokunduğu yeri kaydeder ve tekrar dokunduğunda o bölgeyi tanır. Beyin artık kaydetmeye ve hatırlamaya başlar. El ve ayak tırnakları, iç ve dış kulak oluşumu devam eder. Sesleri duyabilse bile henüz onları ayırt edemez ve anlamlandıramaz. Cinsel organ gelişimi de hız kazanmıştır ancak 11 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ile cinsiyetin belirlenmesi için henüz çok erkendir. Bu yüzden 11 haftalık erkek bebeğin ultrason görüntüleri ile kız bebek görüntüleri arasında hiçbir fark bulunmaz. 11 haftalık bebek gelişimi, kemiklerin sertleşmeye, dişlerin diş eti içinde oluşmaya başladığı dönemdir. Dolayısıyla kalsiyum yönünden zengin beslenmek ve eğer gerekiyorsa dışarıdan kalsiyum takviyesi almak önemlidir.
11 haftalık ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin kafası, vücuduna oranla daha büyüktür ve ön kısmı şiş bir görünüme sahiptir. Bu, aynı zamanda beyin gelişiminin sürdüğünün de bir göstergesidir. 11 haftalık gebelik, ultrason ile incelendiğinde bebeğin genital organları henüz fark edilemez. Cinsel organlar, tomurcuk düzeyindedir ve gelişimleri devam etmektedir. Bu nedenle bebeğin cinsiyetinin 11. haftada ultrasonla belirlenmesi mümkün değildir. 11 haftalık bebek görüntüsü bebeğin, el, kol, ayak, bacak ve kafasının belirgin olarak gözlemlenebilmesine olanak tanır. Şanslı anne ve baba adayları, bebeklerinin hareketlerini de görebilir.
Bu dönemde anne adayının bulantıları ve koku hassasiyeti azalır. Koku hassasiyetinin azalması ve hormonların da etkisiyle anne adayının iştahında artış olur. Özellikle sabahları anne adayı kendini çok aç hissedebilir ancak kilonun kontrol altında tutulması son derece önemlidir. Ara öğünlerde meyve ve kuru yemiş tüketimine ağırlık verilmeli; ana yemeklerde kalorisi yüksek ve besin değeri düşük yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Gebeliğin 11. haftasında anne adayı, su tüketimine de dikkat etmelidir. 11 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, hazımsızlık, mide yanması, reflü ve kabızlık gibi şikayetlerin artması ile karakterizedir. Ciltte aşırı yağlanma ya da kuruma da oluşabilir. Gebeliğin 11. haftasında anne adayının karnı bir miktar büyüyebilir.
Bu dönemde bebek, el, ayak, kol, bacak, diz ve dirsek gibi pek çok bölgesini hareket ettirebilir. Şanslı anne ve baba adayları, 11 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bu hareketleri yakalayabilir. Sıklıkla sorulan “11 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?” sorusunun yanıtı, henüz hissedilemez olarak verilebilir. Erken dönem hareketlerin hissedilmesi sıklıkla gaz hareketleri ile karıştırılabilir. Bebeğin hareketleri 13. ile 25. haftalar arasında ilk kez hissedilir ancak özellikle ilk gebeliklerde bebeğin hareketlerini hissedebilmek için 18. ya da 20. haftaya kadar beklemek gerekebilir.
Kendi bedenine dokunarak, dokunduğu yeri hatırlayan ve pek çok organı çalışan ve gelişmekte olan bebeğin boyu yaklaşık 2,5 ile 3 cm, ağırlığı ise yaklaşık 8 gr. kadardır. Hızla gelişimi devam eden fetüsün bir sonraki haftada ağırlığı neredeyse ikiye katlanarak yaklaşık 13-14 grama ulaşacaktır.
Gebelik hakkında aklınıza takılan tüm sorular için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin