Rahim Dinlendirme Yöntemi Annelik Şansını Artırıyor
Sabah’la Günaydın
20 Mart 2017

Rahim Dinlendirme Yöntemi Annelik Şansını Artırıyor

Rahim Dinlendirme Yöntemi Annelik Şansını Artırıyor

Yumurtaları büyütmek için kullanılan ilaçlar, rahmin embriyoyu kabul edebilme gücünü azaltabilir. Bunu ortadan kaldırmak için embriyolar dondurulup tedaviye bir-iki ay ara verilir. Rahim dinlendirme yöntemiyle gebelik şansı yüzde 15 artar.

Anne olabilmek her kadının hayalidir. Ancak bazen bazı sağlık sorunları bunu engelliyor. Tüp bebek tedavisinde gelişen teknolojiler sayesinde her geçen gün bir yenilik hayatımıza giriyor. Anne-baba olma şansını artıran her yeni teknik, hekimler ve aileler için de yeni bir umut anlamına geliyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, tüp bebek tedavisinde anne olma şansını yüzde 15 oranında artıran rahim dinlendirme yöntemi hakkında sorularımızı yanıtladı…

Bu nasıl bir yöntem anlatır mısınız?

Klasik tüp bebek tedavilerinde; hastalarımızın mümkün olan en kısa sürede gebe kalıp çocuklarını sağlıklı olarak kucaklarına alabilmeleri için, mümkün olan en iyi embriyoların üretilip seçilmesi gerekir. Diğer taraftan, düzenli bir adet siklusunda kadınlar her ay sadece bir yumurta hücresi üretir.ve genellikle üretilen bu yumurtaların yüzde 50-70’ten fazlası sağlıklı bir embriyo üretemez. Tüp bebek tedavilerinde yeterli sayıda kaliteli embriyo üretebiliyor olsak da son yıllarda yapılan çalışmalarda, yumurta büyütmek için kullanılan hormonların/ilaçların rahim iç zarını olumsuz olarak etkileyebildiği , rahmin embriyoyu kabul edebilme gücünü azalttığı ortaya çıkmıştı. Kişiden kişiye ve kullanılan hormon /ilaç miktarına bağlı olarak değişen bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilmek amacı ile, tedavide elde edilen iyi kalitedeki embriyoları dondurup bir-iki ay tedaviye ara veriyoruz. Bu hormon /ilaç etkisinin ortadan kalktığı dönemde rahim ortamı da doğal hale geliyor. Buna rahim dinlendirme yöntemi adını veriyoruz.

Kimlere uygulanır?

Geçmiş yıllarda sınırlı bir grubu kapsayan bu yöntem, artık çok daha geniş bir yelpaze uygulanabiliyor. İlk zamanlarda tedavide kullanılan ilaç ve hormonlara karşı aşırı hassasiyet görülen hastalarda uygulanmaya çalışılıyorken , artık günümüzde tedavi sürecinde rahim ortamında bozulma görülen veya kullanılan ilaçlara bağlı olarak gebelik başarısında rahim ortamı kaynaklı azalma olabileceği düşünülen hastalarda rahatlıkla kullanılabiliyor.

Bu yöntem ne zaman uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde çok sayıda yumurta geliştirmek amacıyla gonadotropin denilen yumurta geliştirici iğneler veya haplar kullanılır. Yaklaşık sekiz-on gün süren bu tedavinin sonunda yumurtalar, yeterli olgunluğa ulaştığında, hafif anestezi altında toplanıp, erkekten alınan sperm ile mikroenjeksiyon tekniği ile laboratuvar ortamında döllenir. Bu aşamadan sonra embriyoların gelişimi takip edilir. Ve uygun gelişim döneminde ya embriyo transferi yapılır. Ya da embriyolar dondurularak rahim dinlendirme işlemi başlatılır. Görüleceği üzere; rahim dinlendirme tekniği embriyoların transfer edilmeyip dondurulması ile başlar. Böylece yumurta geliştirici ilaçların etkisiyle yükselen hormonların endometrium (Rahim iç zarı) üzerindeki olumsuz etkilerine bağlı embriyonun tutunamaması riskinin önüne geçilmiş olur. Bir-iki ay tedaviye verilen ara rahmin dinlendirildiği ve hormonların etkilerinin geçtiği dönemdir. Yumurta rezervi fazla olan olgularda, fazla sayıda gelişen yumurta ve buna bağlı olarak artan hormonlar, rahmin tutuna bilirliğini olumsuz etkileyebilirken, düşük rezervi fazla olan olgularda, fazla sayıda gelişen yumurta ve buna bağlı olarak artan hormonlar, rahmin tutuna bilirliğini olumsuz etkileyebilirken, düşük rezervli olgularda yüksek doz ilaç kullanımı bu olumsuz etkiden sorumlu olabilir. Bu iki grup hastanın yanında; tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olguları, özellikle taze transfer yapıldıysa, tedavi seyri esnasında tedaviyi olumsuz etkileyebilecek rahim içinde veya tüplerde sıvı birikimi, polip, enfeksiyon gibi bir patoloji, tespit edilmişse de rahim dinlendirme tekniği uygulanabilir.

LABORATUAR ŞARTLARI ÖNEMLİ

Rahim dinlendirme yöntemi nasıl başarıyla sonuçlanır?

Rahim dinlendirme yönteminin başarılı olabilmesi için, embriyoların son derece yüksek başarı oranları ile dondurulabilmesi ve istenildiğinde zarar görmeden çözülebilmesi gerekir. Bu teknolojiyi uygun şekilde ve etkin kullanabilen merkezlerde rahim dinlendirme yöntemi uygulanan hastalarda, taze transfer yapılan hastalarda oranla yüzde 5-15 kadar daha yüksek gebelik oranları sağlanabiliyor. Diğer taraftan; embriyo dondurma /çözme uygulamalarını başarılı olarak yapılamadığı kliniklerde gebelik oranlarında ek artış dağlanamadığı gibi, taze embriyo transferlerine kıyasla daha düşük gebelik başarasıda elde edilebiliyor. Dolayısı ile bu yöntemde başarıya giden anahtar: Klinik içerisinde yüksek teknoloji ve verimlilik ile çalışan bir embriyoloji laboratuvarının olmasıdır.

Bu teknikle birlikte başarı oranları yüzde kaç arttı?

Tedavide başarı büyük oranda embriyonun sağlıklı olmasına bağlıdır. Başarısızlık olması halinde; bunun yüzde 60-70 oranında embriyoya, yüzde 20-30 oranında endometrial reseptivite denilen rahmin tutuna bilirliğine ve yaklaşık yüzde 15 oranında embriyo transfer tekniğine bağlıdır. Bu teknik rahmin tutunabilirliliği, ürerinde eki gösterir. Bu yöntemle, embriyo transferi başına yaklaşık toplamda yüzde 15 kadar başarı artışı görüyoruz.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

    Rahim Dinlendirme Yöntemi Annelik Şansını Artırıyor

    Sizi Arayalım

    Telefon numaranız:

      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


      Geri
      Whatsapp
      Sizi Arayalım
      Bizi Arayın
      Messenger

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.