Gebelik Hesaplama - Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Gebelik Hesaplama

Gebelik Haftası Hesaplama: Kaç Haftalık Hamileyim?

Anne adaylarının çoğu için “Kaç haftalık hamileyim?” sorusu önem taşır. Gebeliğe dair tüm hesaplamalar, normal bir gebeliğin 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürmesi üzerinden yapılır. Fakat her bebek 40. haftada doğmaz. Gebelikte herhangi bir sorun olmadığı, her şey olması gerektiği gibi seyrettiğinde bile bazı bebekler dünyaya erken, bazı bebekler ise geç gelebilir.

Anne adayları hem kendilerini doğuma hazırlamak hem de hafta hafta bebek gelişimi takibini yapabilmek için “Kaç haftalık gebeyim?” sorusunun cevabını arar. 

Hekimler açısından ise gebenin ve anne karnındaki bebeğin gelişiminin takibi için gebeliğin kaç haftalık olduğu önemlidir. Hekim tarafından hesaplanan gebelik haftasına göre bebeğin haftalık gelişim beklentilerini karşılayıp karşılamadığı düzenli ultrason ölçümleri ile takip edilir.

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Düzenli adet gören kadınlarda bir adet döngüsü kanamanın başladığı günden bir sonraki adetin birinci gününe kadar geçen süredir. “Gebelik hesaplama nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için bu süreyi bilmek önemlidir. Kadınlar arasında 21-35 gün arasında değişmekle birlikte, adet döngüsü genellikle 28 gün olarak kabul edilir.

Her adet döneminde yumurtalıklardan bir adet yumurta salınır ve bu yumurta doğru zamanda spermle birleştiğinde gebelik başlar. Adet döneminin başlangıcında hormonların salınımıyla birlikte yumurtalıklarda bir-iki yumurta büyümeye başlar ve bu yumurtalar 14 günlük sürecin sonunda çatlayarak rahime düşer. Bir adet döngüsü içerisinde gebelik gerçekleşmezse bir sonraki siklüs kanaması başlar.

Ortalama 14. günde yumurtanın rahime düşmesiyle birlikte cinsel ilişki yaşanır ve spermler yumurtayla birleşirse döllenme gerçekleşir. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası da kabul edilmekle birlikte genelde döllenmenin gerçekleştiği tarihin yumurtlamanın gerçekleştiği gün olduğu düşünülür. 

Ancak bu tarih kesin olarak belirlenemeyeceğinden uzmanlar gebelik tarihi hesaplaması yaparken döllenme yani ilişkiye girme tarihini baz almaz. Yeni yumurtanın büyümeye başladığı tarih, adetin birinci gününe denk geldiği için gebeliğin başlangıcının bu tarih olduğu düşünülür ve son adet tarihinin birinci günü baz alınarak detaylı gebelik haftası hesaplama işlemi yapılır.

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

İlişki tarihine göre gebelik hesaplama çok doğru bir yöntem olmamakla birlikte diğer yöntemler gibi ortalama bir süre verebilir. Spermlerin rahim içinde yaşam süreleri 72 saati bulabilir. Yumurtlamanın da genellikle adet başlangıcından 14 gün sonra gerçekleştiği kabul edilmekle birlikte bu öngörü her zaman doğru değildir.

Planlı gebeliklerde dahi birleşme gerçekleştikten sonra döllenme hemen gerçekleşmeyebilir. Yumurta, spermlerin 72 saatlik ömürleri içerisinde herhangi bir zamanda döllenebilir. 

Dolayısıyla ilişki tarihi tam olarak bilinse bile yine de “Kaç haftalık hamileyim?” sorusunun cevabının belirlenmesinde ve doğum tarihi hesaplamasında ilişki tarihi değil, son adet tarihinin birinci günü belirleyicidir.

Son Adet Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Son adet tarihine göre gebelik haftası hesaplamada gebe kalmadan önceki son adet tarihiniz önemlidir. Son adet tarihinizin 7 Mayıs olduğunu farz edelim. Son adet tarihi hesaplamasına göre son adet tarihinizin ilk gününden itibaren yani 7 Mayıs’tan bulunduğunuz tarihe kadar sayarak gebelik haftanızı hesaplayabilirsiniz.

Siz de bu yöntemi kullanarak beklenen doğum tarihini hesaplayabilir ve “Kaç haftalık gebeyim?” veya “Son adet tarihine göre kaç haftalık hamileyim?” gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tüp bebek gebelik hesaplamasında normal gebelikten farklı olarak döllenmenin hangi günde gerçekleştiği bellidir. Tüp bebek işlemleri sırasında da doğal adet siklüsü takip edildiği için embriyonun rahme yerleştirilme tarihi, son adet tarihinin ilk gününden iki hafta sonrasına denk gelir.

Muhtemel doğum tarihi embriyonun rahme yerleştirildiği güne 266 gün (yaklaşık 38 hafta) eklenerek hesaplanır. Embriyo yerleştirildikten 12 gün sonra yapılan B-HCG testi pozitif çıkarsa yani gebelik oluştuysa gebelik haftası, 4 haftalık olarak kabul edilir.

Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir, Trimester Ne Anlama Gelir?

Tüm bu son adet tarihi, döllenme tarihi, gebelik haftası ölçümleri anne adayları için kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü halk arasında ay ay gebelik hesaplaması yapılmakla birlikte, tıbbi olarak hafta hafta gebelik hesaplaması yapılması gerekmektedir. 

Buna ilaveten gebelik dönemi 3 aylık bölümlere bölünerek de değerlendirilir. Bu aylık bölümlere trimester denir. Bebeğin gelişiminin ve gebeliğin takibinde yapılması gerekenlerin belirlenmesinde trimester önemli rol oynar.

1-13 hafta arası 1. trimester, 14-27 hafta arası 2. trimester ve 27. haftadan doğuma kadar geçen süre 3. trimester olarak adlandırılır. Normal şartlar altında doğuma kadar geçen sürenin 40 hafta olacağı düşünülür.

Gebelik hesaplama cetveli de son adet tarihi bilindikten sonra anne adaylarına yardımcı olacak basit bir planlayıcıdır. Siz de gebelik hesaplama yöntemini kullanarak gebeliğin kaçıcı haftasında ve hangi trimesterde olduğunuzu ve tahmini doğum zamanınıza göre doğuma kaç haftanız kaldığını basitçe hesaplamak isterseniz bir uzmana başvurabilirsiniz.

Doğum Tarihi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Normal bir gebeliğin 40 hafta süreceği varsayılır. Fakat doğum her zaman bu 40 haftanın sonunda gerçekleşmez. Bazı bebekler erken, bazı bebekler de geç doğabilir. Doğumu neyin tetiklediği halen tam olarak bilinmemektedir. Son adet tarihine göre beklenen tahmini doğum tarihi hesaplama, en çok kullanılan yöntemdir. 

Son adet tarihinin ilk gününe 7 gün eklenip 3 ay çıkarılarak hesaplanan tarih sizin tahmini doğum tarihinizdir. Fakat bu hesaplamada 2 haftaya kadar oynamalar olabilir. Ultrason ölçümlerine göre gebeliğin gelişim haftası son adet tarihine göre belirlenen haftayla uyumlu olmayabilir. Bu durumda ultrason ile belirlenen haftayı baz olarak almak daha doğru olacaktır.

Normal şartlar altında 38. haftadan itibaren doğum beklenebilir. Normal doğumun gerçekleşmesi 42. haftaya kadar sürebilir. Fakat 42. haftayı geçmesi bebek açısından risk oluşturacağından tercih edilen bir durum değildir.

Bebeğin artık rahim içerisine sığmayacak duruma gelmesi, hareket edememesi, mekonyum denilen ilk kakasını yapması ile amniyon sıvısının kirlenmesi gibi bebekte ciddi tehlikeler yaratabilecek durumlar ortaya çıkabilir.

Gebelik Haftasına Göre Doğum Hesaplama Güvenilir midir?

Gebelik haftasına göre doğum tarihi hesaplama güvenli değildir. Tüm anne adaylarının aklından çıkmaması gereken tek bir şey vardır. Doğum tarihini yüzde yüz doğrulukla belirleyecek bir yöntem yoktur.

Gebelik haftasına göre gerek kişiler gerek doktorlar aynı hesaplamalarla tahmini doğum süresini hesaplar. Doğum 38-42 hafta içerisinde herhangi bir zamanda meydana gelebilir.

Yapılan çalışmalarda doğumu neyin tetiklediği günümüzde hala anlaşılabilmiş değildir. Yürümenin, merdiven çıkmanın ve cinsel ilişkinin, ananas ya da hurma gibi gıdaların doğumu tetiklediğine yönelik veriler mevcutsa da bunlar kesinleşmiş bilgiler değildir.

Sonuç olarak gebeliğin takibinde baz alınacak zaman, döllenmenin gerçekleştiği tarih değildir, çünkü döllenmenin ne zaman gerçekleştiği tam olarak hesaplanamaz.

Son adet tarihinin ilk günü net olarak belirlenebilir bir tarih olduğu için gebelik haftası bu tarihe göre hesaplanır. Yani gebeliğin döllenme ile değil, yumurtanın siklüs başında olgunlaşmaya başlaması ile başladığı kabul edilir. Akıldan çıkarılmaması gereken en önemli gerçek, her bebeğin dünyaya geleceği zamanı kendisinin seçeceğidir.

Siz anne adaylarına düşen görev kontrollerinizi ihmal etmeyerek bebeğin gelişimini yakından takip ettirmek olmalıdır. Özellikle son trimesterde doktor kontrollerinizi sıklaştırmayı unutmayınız. 

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım

    Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

    Gebelik Hesaplama

    Sizi Arayalım

    Telefon numaranız:

      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

      Geri
      Whatsapp
      Sizi Arayalım
      Bizi Arayın
      Messenger

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.