Üretranın irritasyonu veya enflamasyonudur. Üretra kadınlarda kısadır ve vajinanın hemen üzerine açılır. Anüse de yakın olduğundan bakteriler kolaylıkla içeri girebilir.
Dar giyeceklerin yarattığı irritasyon, spermisitler, sabun veya pudralar mantar gibi vajinal enfeksiyonlar üretrite neden olabilir. Erkeklerde en sık rastlanan sebep clamidya ve genore gibi cinsel yolla geçen mikroorganizmalardır.
Kadınlardaki en sık rastlanan sebep ise yukarıda anlatıldığı gibi anüsten bulaşan mikroplardır. Herpes simpleks, human popilloma virüsü, trikomonas gibi cinsel yolla geçen hastalıklar da üretrite neden olabilir.
Üretrit, erkeklerde özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle enfekte olur. Şikayetler oluştuğu gibi tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği durumlarda kronikleşir (geçmeyen üretrit) ve sürekli akıntıya neden olabilir. Sürekli akıntı prostat ve yumurtalık hastalıklarına neden olabilir.
Ağrılı ve sık idrar yapma görülür, erkeklerde üretrit belirtisi olarak akıntı da görülür.
Erkeklerde akıntıdan kültür yapılabilir. Gonore ve klamidya rastlanmazsa nonspesifik üretrit tanısı konur. Kadınlarda neredeyse hiç akıntı olmadığından çubukla örnek alınabilir.
İdrar tahlili ve serviksin klamidya için muayenesi yapılabilir. Üretrit tedavisinde antibiyotik kullanılır. Test sonuçları beklenmeden tedaviye başlanabilir. Bu dönemde prezervatif kullanmakta yarar vardır.