Servikal polip, rahim ağzı polipleri veya endoservikal polip adıyla da bilinen hastalık serviks içerisindeki dokuların gelişmesidir. Serviks, rahmin vajinaya açıldığı boyun bölgesidir. Her yaştaki kadında servikal polip gelişebilir.
Poliplerde nadiren kanser oluşabilir. Polip alındıktan sonra, iyi ya da kötü huylu olup olmadığını anlamak için patolojik inceleme yapılır.
Poliplerin neden geliştiği bilinmemektedir. Cinsel yolla geçen hastalıklarla ilgili değildir ve nadiren kanserle ilgili olabilmektedir. Genelde 39-50 yaşları arasındaki kadınlarda görülürken 35 yaşın altındaki kadınlarda nadir rastlanır.
Servikal polip çoğunlukla belirti vermez. Bazen, özellikle ilişki sonrası kanamaya sebep olabilir.
Pek çok polip, rutin muayene sırasında saptanır. Polipin karakterini anlamak için mutlaka parça alınarak patolojik olarak incelenmelidir. Rahim kanseri ya da rahim ağzı kanserini oluşturacak bir lezyon olup olmadığı ayrıştırılmalıdır.
Tedavisi, polipin çıkarılmasıdır. Polipin alınması gebe kalmanızı engellemez.
Servikal polip ameliyatı nasıl yapılır merak edilen sorulardan biridir. Servikal polipin çıkarılması basit bir işlemdir ve anestezi gerektirmez. İşlem sonrası genellikle bir sorun yaşanmaz.
Polip tedavisinden sonra her yıl düzenli olarak jinekolojik muayenenizi olmalısınız. Polipler tekrar edebilir, bu durumda tekrar alınması gerekebilir. İlişki sonrası kanamalar yaşanıyorsa nedeni araştırılmalıdır.