Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Servikal displazi, serviks (rahim ağzı) içerisindeki dokuların anormal gelişimidir. Servikal displazi; hafif, orta ve ağır şeklinde sınıflandırılır. Az sayıda hücre düzeninin bozulduğu durumlar CIN I olarak adlandırılır. Anormal hücrelerin tüm tabakaların yarısını kapladığı durumlara orta dereceli displazi yani CIN II, tüm yüzeyin tamamının düzensiz olduğu durumlara ise CIN III denmektedir.
Servikal displazinin, cinsel yolla bulaşan human papiloma virüsüyle (HPV) bağlantılı olduğu bulunmuştur. Birden fazla partneri olan ve/veya cinsel ilişkiye erken yaşta başlayan kişilerde daha sık görülür. Ek olarak sigara kullanımı ve folik asit eksikliğiyle de ilişkilidir.
Servikal displazi genellikle pek belirti vermez.
Displazi, pap-smear adı verilen ağrısız ve basit bir testle teşhis edilir. Bir fırça veya pamuklu çubuk ile serviksten alınan sürüntü (doku parçacıkları) cam üzerine yayılarak, patoloji laboratuvarına incelenmek üzere gönderilir. Smear testi klinikte veya hastanede yapılabilir.
Uzman doktorlarca serviks, kolposkopi yapılarak taranır. Anormal dokulardan örnek alınarak patolojik inceleme yapılır.
Hafif servikal displazi genellikle tedavisiz iyileşir. Beta karoten tedavisi ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Hafif displazi tedavi edilmemişse, 4-6 ay sonra tekrar pap-smear alınmalı ve kolposkopik inceleme yapılmalıdır.
Orta derecede displazi durumunda bölge dondurulabilir, koterle yakılabilir veya lazerle anormal hücreler yok edilebilir. Elektrocerrahi ile halka şeklinde bir telle anormal hücreler kesilerek alınır (LEEP). Bu işlemler için hastanede kalmanız gerekmez, klinikte de kolaylıkla yapılabilir.
Ağır displazide ise koni şeklinde biyopsi yapılarak anormal hücreler serviksten çıkarılır. Bu işlem cerrahi olarak koterle, lazerle veya LEEP ile yapılabilir. Alınan doku laboratuvarda incelenerek kansere dönüşmüş alanlar olup olmadığı detaylı olarak araştırılmalıdır.
Koni biyopsi sonrası bazı kadınlar gebe kalmakta zorlanabilir veya düşük yapabilirler. Eğer size bu işlem yapılmışsa gebe kaldığınızda doktorunuzu uyarmalısınız.
Servikal displazi tedavisi sonrası 2 yıl boyunca 6 ayda 1, sonraki yıllarda ise yılda 1 Pap-smear testi yaptırmalısınız. Böylece tekrarlamalar saptanabilir.
Sigara içiyorsanız bırakmalısınız. Sigara içilen ortamlarda fazla bulunmamalısınız. Folik asid içeren besinler almaya çalışmalısınız. (ıspanak, portakal, tavuk ciğeri). Servikal displazi riskinizi en aza indirgemek istiyorsanız tek eşliliği tercih etmelisiniz.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.