Genital siğil (HPV), genital bölgede çıkan kabarık, pütürlü oluşumlardır. Normal siğillere benzer ve enfekte olduktan 1-6 ay sonra ortaya çıkarlar. Genital siğillere human papilloma virüsü neden olur ve cinsel yolla bulaşır. Hastalığın diğer adı kondiloma aküminatadır.
Virüs bulaştıktan haftalar veya aylar sonra ortaya çıktığı için birden fazla partneriniz varsa kimden geçtiğini anlayamayabilirsiniz. Virüsün geçtiği kadınlar servikal (rahim ağzı) kanseri için yüksek risk altındadır.
HPV’nin en belirgin özelliği, genital bölgede ten rengi, pembe veya kahve tonlarında kabartılar görülmesidir. Bazı hastalarda kanama ve kaşıntı şikayetleri görülebilir.
Tedavi farklı yollarla uygulanabilir. Genital siğil ilaçlarından biri olan Padofilin, siğil üzerine sürülen bir sıvıdır. Normal deriyi tahrip edebileceğinden 4 saat sonra yıkanmalıdır. Bu ilaç gebelerde kullanılmaz.
Eğer siğiller 1 hafta içerisinde geçmezse genital siğil kriyoterapi ile dondurma işlemi uygulanabilir. Bu işlemde soğuk nitrojen gazı, siğiller üzerine doğrudan uygulanır. Bir başka tedavi yöntemi ise genital siğil yaktırma işlemidir. Genital siğil yakma tedavisinde özel uçları olan bir cihazla siğillere elektrik akımı verilerek yakılır. Yukarıdaki yöntemlerle iyileşme olmazsa lazerle veya cerrahi olarak siğiller çıkartılır. Bunu bir jinekolog veya ürolog yapabilir.
Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmak koruyucu olabilir. Prezervatif %100 koruma sağlamaz ancak bulaşma riskini azaltır. Eğer genital siğiliniz varsa yıllık jinekolojik muayene ve pap-smear testinizi yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.