Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavilerindeki bilimsel gelişmelerle birlikte toplumda çoğul gebelik görülme oranları %3-4’e yükselmiştir. Gebelik yaşının 30’un üzerinde olması ve anne adayının ailesinde çoğul gebelik öyküsü olması da diğer nedenlerdir. Çoğul gebelikler; tek yumurta (monozigotik) veya ayrı yumurta (dizigotik) olabilirler.
Tek bir yumurtanın sperm ile döllenmesi sonucu oluşan, genetik, cinsiyet ve görünüm olarak birbirine benzeyen ikizleri tek yumurta ikizi olarak adlandırılır. Tek yumurta ikizlerinin görülme sıklığı yaş, ırk ve kalıtımdan bağımsız olarak 250 canlı doğumda birdir. Tek yumurta ikizlerinde her 3 gebelikten birinde ikizden ikize transfüzyon (kan geçişi) sendromu görülmektedir. Bu nedenle tek yumurta bebeklerinde yapısal problemlere daha sık rastlanır.
İki veya daha fazla yumurtanın spermlerle ayrı ayrı döllenmesi sonucunda oluşan gebelikler ayrı yumurta ikizi olarak tanımlanmaktadır. Doğan bebekler farklı cinsiyette olabilir ve birbirlerine benzemezler. Yardımcı üreme teknikleri, kadının ailesinde çoğul gebelik öyküsü bulunması, ileri anne yaşı (>30), doğum öncesi kilo ve doğum kontrol haplarının kesilmesini takiben çoğul gebelik olasılığı artmaktadır.
Ayrı yumurta ikizlerinde kromozomal (genetik) problemlere daha sık rastlanmaktadır. Çoğul gebelik tanısı alan anne adayları daha sık kontrol muayenesine gitmeli ve ultrasonografi ile sık sık değerlendirilmelidir.
Çoğul Gebeliklerde Oluşabilecek Problemler:
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.