Bahceci Tup Bebek

Aşılama (IUI)

Aşılama Yöntemi Nedir?

Aşılama (IUI): Aşılama yöntemi, bir yıl boyunca düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması durumunda uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir. Basit ve hızlı bir yöntem olan aşılamanın uygulanabilmesi için erkekte sperm, kadında yumurta üretiminin olması gerekmektedir.

Aşılama İşlemi Nasıl Uygulanır?

Aşılama tedavisinin uygulanabilmesi için öncelikle çiftin üreme probleminin tespit edilmesi gerekmektedir. Anne adayı jinekoloji uzmanı, baba adayı üroloji uzmanı tarafından muayene edilir. Aşılama tedavisinin uygun görülmesi durumunda, anne adayı adetinin 3. gününde doktoruna muayene olur. Bu muayenede yumurtalıkların durumu kontrol edilir ve gerekli görülmesi halinde hormon ilaçları ile yumurtalıkların büyütülmesi işlemine geçilir. Doktor tarafından verilen hormon hapları veya iğneleri 5 ila 7 gün süresince kullanılır. Bu sürenin ardından bir kez daha vajinal muayene ile yumurtaların sayısı ve boyutları kontrol edilir. Eğer döllenme için uygun aşamadaysalar cilt altından uygulanan çatlatma iğnesi yapılır ve aşılama işlemine geçilir. Baba adayından alınan spermler laboratuvar ortamında incelenir. En kaliteli ve gebelik elde etme olasılığı en yüksek olan spermler seçilerek bir katater yardımıyla rahim içerisine transfer edilir.

Aşılama Kimlere Uygulanabilir?

Aşılama işleminin uygulanabilmesi için baba adayında işlenebilecek özellikte sperm olması ve anne adayının yumurta gelişiminde sorun olmaması gerekmektedir. Eğer kadında, polikistik over hastalığı gibi yumurtlama fonksiyon bozukluğuna bağlı sorunlar ya da erkekte sperm hareket ve sayısında hafif düşüklük saptandıysa aşılama tedavisine başvurulabilir. Bununla birlikte, açıklanamayan infertilite olguları veya vajinismus gibi nedenlerden dolayı hekime başvuran hastaların tedavisinde de aşılama işleminden yararlanılmaktadır.

Aşılama İşlemi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aşılama işlemi öncesi hem kadının hem de erkeğin mutlaka uyması gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Erkeğin Dikkat Etmesi Gerekenler:

Spermin verimli olması için son 48 saat içerisinde sigara, alkol, uyuşturucu veya ilaç alınmamalıdır. Bu tarz maddelerin spermin yapısını ve hareketliliğini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir.

Kadının Dikkat Etmesi Gerekenler:

Aşılama uygulanacak kadının tedavi sırasında vajinal bir enfeksiyon geçirmiyor olması, herhangi bir vajinal ilaç, krem veya losyon kullanmaması gerekmektedir.

Aşılama İşlemi Sonrası Yatmak Gerekir mi?

Aşılama işlemi birkaç dakika süren ağrısız bir yöntemdir. Jinekolojik muayene pozisyonunda uzanan hastaya genel anestezi uygulamaya gerek olmadan işlem gerçekleştirilir.
Aşılama sonrası 15-20 dakika dinlenen kişi günlük hayatına rahatça devam edebilir. İşlem sonrası şikayetler oldukça azdır fakat herhangi bir negatif durum fark edildiğinde derhal doktora başvurulmalıdır.

Aşılama İşlemi için Merkez Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aşılama işlemini nerede yaptıracağınıza karar verirken dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Merkezin başarı oranları
  • Teknolojik donanım
  • Alanında uzmanlığını kanıtlamış ekip

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: