Başarısız tüp bebek tedavilerinin ardından hem fiziksel hem ruhsal olarak yorgun hissetmeniz normal. Umutsuzluk hissinin yoğunlaştığı bu dönemde, bir kez daha tüp bebek tedavisi sürecinden geçmek istemeyebilirsiniz. Ama unutmayın, başarısız bir deneme yaşamış olmanız, asla bebek sahibi olamayacağınız anlamına gelmiyor.
Başarılı bir tüp bebek tedavisi için öncelikle infertilite unsurlarının doğru tespit edilmesi gerekir. İnfertilite sebebinin cinsiyet kırılımı ortalamada şu şekilde:
oranında ön plana çıkmaktadır.
oranında ön plana çıkmaktadır.
Bununla birlikte hem erkek hem de kadına bağlı faktörler %25 oranında etkili olurken %15-20 oranında vakada ise herhangi bir neden tespit edilememektedir.
Sebebi ne olursa olsun biz, başarı artırıcı tekniklerimizle şansınızı maksimize ediyoruz. Tüm başarı artırıcılarımızın en iyi sonucu doğurmasında en önemli 3 faktör var; ileri teknolojilere sahip laboratuvarlarımız, ekibimizin bu konudaki deneyimi ve Türkiye’de yalnızca bizim uygulayabildiğimiz özel teknikler.
Çiftlerimizin Bahçeci’de bebek sahibi olmadan önce farklı merkezlerde ortalama olarak 3,2 deneme yaptığını biliyoruz. Daha önce standart prosedürlerle başarı elde edemeyip son çare olarak Bahçeci’ye gelen gerçekten zor vakalar, hastalarımızın çok önemli bir kısmını oluşturuyor.
Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri olan hasta gruplarımızda uyguladığımız teknikleri inceleyin.
PGT, embriyoların transfer edilmeden önce kromozom sayı ve yapılarının detaylı incelenmesi işlemidir. Smart PGT yöntemi ise standart PGT’nin ileri versiyonudur, yapay zekanın da devreye girdiği bir sistem kullanılır.
PGT işleminde doğru tanının konulabilmesi için biyolojik, teknik veya hasta kaynaklı pek çok değişken vardır. Yapay zeka, tüm bu değişkenleri ortak bir havuzda toplayarak on binlerce embriyoyu klinik başarı yönünden (sağlıklı doğum, düşük, gebelik başarısızlığı vb.) değerlendirir. Oluşturulan algoritmalar sayesinde sonuçlar çok daha net ve doğru şekilde tanımlanarak en doğru embriyo tespit edilir.
Embriyo gelişim verisi takip sistemi Embrioscope'u Türkiye’ye getiren merkez olmaktan mutlu ve gururluyuz. Embriyoskop ile embriyolarınız doğala en yakın ortamda, stressiz bir gelişim için ortamdan çıkarılmadan 7/24 inceleniyor, kaliteleri buna göre saptanıyor. Dünyanın en dinamik takip sistemi Embriyoskop daha yüksek gebelik oranı sağlayacak embriyonun hem büyütülmesinde hem de seçiminde oldukça önemli bir fayda sağlamaktadır.
Yüksek maliyetli bir cihaz olması nedeniyle birçok tüp bebek merkezinde embriyoskop kullanılmamaktadır. Bahçeci Sağlık Grubu olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek en yeni teknolojikleri, alanında dünyanın öncü merkezleri ile birlikte eşzamanlı olarak merkezlerimizde uygulamaya alıyoruz. Embriyoskop cihazını klinik başarıyı artırıcı bir yöntem olarak tüp bebek tedavilerinde faydalı ve etkin biçimde kullanıyoruz.
Özellikle iyi kalite embriyo elde edilmiş olmasına karşın gebelik oluşmayan vakalar için etkili sonuç veren bir uygulama. Sağlıklı bir gebelik için embriyonun kalitesi kadar, tutunacağı rahim içi zarının özelliği de önem taşır. ERA (Endometrial Receptivity Assay) testiyle transfer için rahmin en uygun zamanı belirlenerek gebelik olasılığını artırabiliyoruz. Era testi ile henüz embriyoları rahme transfer etmeden rahmin embriyoları kabul edip etmeyeceğini veya embriyo transferi hangi gün yapılırsa gebelik oranlarında başarının artabileceğini öngörmek mümkün oldu.
Test sonrası bulgular, özellikle bazı hastalarda tedavi programı ve embriyo transfer günü değiştirilerek çiftlerin gebelik başarısının artırılabildiğini göstermektedir. Bu durumda, ayrıca geçmişte elde edilen başarısız denemelerin nedeni konusuna da bilgi sahibi olmak mümkün olabilmektedir.
EMBRACE testi tüp bebek tedavilerinde elde edilen embriyonun içinde büyütüldüğü sıvının genetik olarak incelenmesi ile gebelik başarısının ölçülmesini sağlayan bir testtir
Dünyanın önde gelen tüp bebek merkezleriyle aynı anda Türkiye’de sadece Bahçeci’de uygulanan EMBRACE Testi ile genetik açıdan gebelik şansı en yüksek olan embriyoları belirlemede biyopsi işlemine gerek kalmadan en sağlıklı embriyolar bulunuyor.
EMBRACE testi embriyonun içinde büyüdüğü sıvıdan örnek alınması ve bu örneğin NGS teknolojisi ile genetik olarak incelenmesi esasına dayanıyor. Analiz için embriyo biyopsi işlemine gerek kalmadığından biyopsi işlemi nedenli oluşabilecek riskler de ortadan kalkıyor. Gelişen embriyolar EMBRACE testi sonucuna göre değerlendirildiğinde embriyo transferi öncesinde rahme tutunma şansı en yüksek embriyo daha ilk embriyo transferinde belirlenebiliyor. Böylece bazı hastalarda birden fazla tedavi görme ihtiyacı azaltılabiliyor.
Embriyoları mitokondri bazında inceleyen MitoScore testi ile rahme tutunabilme ihtimali en yüksek, en enerjik embriyoyu belirleyerek transfer sonrasında gebelik şansını artırıyoruz.
Embriyoların genetik miraslarının transferden önce belirlenmesiyle, tedavide başarısızlık oluşturabilecek, örneğin erken dönem düşük ile sonuçlanabilecek işaretler alınabiliyor. Böylece gebelik oranları muhtemel en yüksek düzeyine çıkarılabiliyor.
CD56 testi doğal öldürücü hücrelerin (katil hücrelerin) oranını saptayan bir testtir. Kandan ya da rahim dokusundan incelenebilse de, kandaki öldürücü hücre oranının doku temsili düşük olduğu için tercih edilen yaklaşım değerlendirmenin dokudan yapılmasıdır. Yumurtlama dönemi sonrası tercihen adetin 21 ila 24. günleri arası rahim iç tabakasından anestezi eşliğinde alınacak doku parçasından, işinde uzman patologlar tarafından yapılan immünhistokimyasal değerlendirmeyle sonuç alınır.
CD56 düzeyi yüksek saptanan hastalarda uygun koşulların sağlanması sonrasında embriyo transferi hazırlığında ve sonrasında belirli aralıklar ile intralipid enjeksiyonu gibi bağışıklık sistemini dengeleyici tedaviler uygulanır.
IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) tüp bebek tedavilerinde, spermin büyütülerek detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan, başarı artırıcı bir tekniktir.
Klasik olarak mikroenjeksiyon için kullanılan mikroskoplar spermi 400 kat kadar büyüterek sperm seçimine yardımcı olur. IMSI yönteminde ise özel bir mercek ve bilgisayar programı kullanılarak sperm 8.000 kat büyütülür. Bu sayede spermin morfolojisi daha iyi değerlendirilir.
IMSI yönteminde mikroskobun özelliği kadar bu yöntemi kullanan embriyologların bu konuda özel eğitimli ve deneyimli olması da büyük önem taşır. Biz Bahçeci’de IMSI tekniğini her hastamıza ücretsiz sunarak hem vakalardaki başarıyı hem de deneyimimizi maksimize ediyoruz.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, IMSI tekniği sayesinde daha iyi embriyo gelişimi, daha yüksek gebelik oranları ve daha az oranda gebelik kayıpları tespit edilmiştir.
Mikro TESE, erkeğe bağlı kısırlık vakalarında başvurulan bir cerrahi yöntemdir. Menisinde hiç sperm bulunmayan (azospermi) kişilerin testisinden sperm çıkarılmasına ve bu kişilerin tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmasına imkan sağlar.
Nadiren sperm kalitesi bozuk olan kişilere de mikro TESE uygulanabilir ve bu yolla sağlıklı spermler elde edilebilir.
sORP testi, spermin genetik sağlığını dolaylı olarak tespit edebilmemizi, daha da önemlisi tedavi öncesinde spermin sağlığını arttırmak için herhangi bir destek tedavi gerekip gerekmeyebileceğini gösteren önemli bir testtir.
Erkek kaynaklı kısırlık sorunlarını tespit edebilmek için uzun yıllardır yaygın olarak sperm testi (spermiogram) kullanılmaktadır. Spermiogram, spermleri sayı, hareketlilik ve şekil bozukluğu yönünden değerlendirebilmekle birlikte spermin taşıdığı olası genetik hasarları görme imkanı sunmaz.
sORP testi ise çocuk sahibi olma isteyen erkeklerde spermin taşıdığı DNA yapısında beklenenin üzerinde bir hasar bulunup bulunmayacağını tahmin etmemizi sağlar.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.