Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri, kadınların yumurtalıklarında gelişen kötü huylu bir tümördür. Sıklıkla 50 yaşın üzerindeki kadınlarda görülen yumurtalık kanseri, erken teşhis edilmez ve tedavi uygulanmazsa birkaç ay içerisinde ölümle sonlanabilir.

Erken menopoza giren kadınlarda ve ailede yumurtalık kanseri hikayesi olanlarda daha sık rastlanmaktadır. Doğum yapmış kadınlar ve doğum kontrol hapı kullanmış kadınlarda daha az görülmektedir.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir? Yumurtalıklar, yerleşim yerleri itibariyle karın boşluğu derinliklerinde olduklarından yumurtalık kanserini erken evrelerde tanımak genelde mümkün olamamakta ve kanserin ileri evresinde tanı konmaktadır.

İlerlemiş evrelerde belirtiler şunlar olabilir:

  • Karın alt bölgesinde ve ayaklarda ağrı
  • Kilo kaybı
  • Genel hastalık hali
  • Bağırsak ve mesane düzeninde değişiklikler
  • Bulantı
  • Ayaklarda ve karında şişmeler

Yumurtalık Kanseri Tanısı Nasıl Konur? Yumurtalık kanserinde aşağıda belirtilen bazı testler ve muayeneler sonucunda tanı konur.

  • Tıbbi geçmişiniz
  • Fizik muayene
  • Kan testleri
  • Akciğer filmi
  • Barsak filmi
  • Abdominal komputerize tomografi (CT)
  • İdrar yolları filmleri
  • Ultrason

Yumurtalık kanserlerinde tanı koymak bazen zorlaşmaktadır. Muayenede doktorun hissettiği kitle, yumurtalığa bası yapan bir organ veya sadece dolu bir mesane olabilir. Bazen dokudan parça alınarak diğer organlarda kanserin olup olmadığını incelemek gerekebilir.

Sıklıkla aşağıdaki ameliyatlardan bir tanesi yapılacaktır:

* Laparatomi: Karnın ameliyatla açılarak yumurtalıkların incelendiği ameliyat şekli olup kanser tespit edildiğinde yumurtalıkların ve tüm risk altında olan organların alındığı ameliyat türüdür.

* Endoskopi: Görüntüleme sistemi olan ince bir borunun karın içerisine sokulmasıyla yapılır. Bu yolla doktor parça veya sıvı alıp incelemeye gönderebilir.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gerektiğinde kanser nedeniyle karın içerisinde biriken sıvıdan örnek alınabilir. Bu basit, ağrısız bir işlem olup parasentez denilmektedir.

Kanser tanısı konduğunda ameliyatla sadece yumurtalıklar değil, rahim, tüpler ve civarda yerleşmiş olan lenf düğümleri de kanserin hem ne kadar yayıldığını saptamak hem de yayılmasına engel olmak için alınmaktadır. Bu ameliyata total abdominal histerektomi ve bilateral salfingooferektomi denilmektedir.

Bazı hallerde genç kadınlarda, çocuk doğurma beklentisi olanlarda sadece kanserin başladığı yumurtalık alınabilir. Diğer yumurtalık dikkatlice incelenir. Hatta ondan parça alınarak kanserin yayılıp yayılmadığı kontrol edilebilir.

Yumurtalıklarınız alındığında doktorunuz normalde yumurtalıklardan üretilen hormonları dışarıdan size verebilir. Eğer henüz menopoza girmediyseniz menopoz bulgular gözlenebilir.

Kanserin tekrar oluşması veya yayılmasına engel olmak için kemoterapi veya radyasyon tedavisine gereksinim olabilir. Eğer tümör erken tanınıp hemen çıkartılırsa tam bir tedavi söz konusu olabilir.

Yumurtalık Kanserini Engellemek için Ne Yapabilirim?

Yıllık rutin jinekolojik muayenelerin yapılması ile yumurtalık kanseri erken tanınabilir. Ayrıca bazı anormallikler, örneğin anormal kanama, ayaklarda ve karında şişmeler olduğunda hemen doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Yakın kan bağı olan akrabalarında yumurtalık kanseri olan kadınların, rutin ultrasonografi ve bazı kan testlerini (örneğin, CA 125) yaptırmaları da kanserin erken teşhisini sağlayabilir.

Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

Yumurtalık Kanseri

Sizi Arayalım

Telefon numaranız:

    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


    Geri
    Whatsapp
    Sizi Arayalım
    Bizi Arayın
    Messenger

      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.