Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Son yıllarda yapılan araştırma sonuçları evli çiftlerin %15 inin çocuk sahibi olma problemiyle karşılaştığını ortaya koymaktadır. Çiftlerin genel durumu değerlendirildiğinde ise kadın kaynaklı faktörlerin %25’ini tüplerin kapalı olması ya da hasar görmesi durumu oluşturmaktadır. Tüpler gebeliğin oluşumu aşamasında önemli rol oynayan organlardır diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Güvenç Karlıkaya “Tüplerin kapalı veya ciddi hasar gördüğü durumlarda gebelik şansını arttırmanın en doğru yolu tüp bebek tedavisini tercih etmek olacaktır” şeklinde belirtti.
TÜPLER GEBELİĞİN OLUŞUMUNDA ÖNEMLİ ROL OYNAR
Çocuk sahibi olamama problemi evli çiftlerin yaklaşık %15 ini ilgilendiren bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. şansını etkileyen en önemli faktörün yaş olduğu göz önüne alındığında 35 yaşın altındaki kadınlarda 1 yıl, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda ise 6 ay korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamıyorsa problemin araştırılması gerekir diyen Op. Dr. Güvenç Karlıkaya; “Kısırlığa neden olan faktörler araştırıldığında ilk olarak yumurta kapasitesi ve yumurtlamanın durumu değerlendirilir, sperm analizi ile erkek faktörü ele alınır, çekilen rahim filmi sonuçlarıyla hem rahimin durumu hem de tüplerin yapısının ile geçirgenliği incelenir.Normal yollardan bir gebelik oluşumunda tüpler yumurtlama sırasında yumurtalıklardan atılan yumurtayı fimbria denilen uç kısmı ile bir süpürge gibi toplayarak içine alır. Burada korumaya alınan olgun yumurta ilişki sırasında vajinaya dökülen ve hızlı hareketleri sayesinde rahimi geçerek tüplere gelen sperm ile birleşerek döllenme işlemini gerçekleştirir. Döllenme işleminden sonraki günlerde tüpler içerisindeki döllenen yumurta gelişip embriyo haline gelirken yavaş yavaş rahime doğru inmeye başlar. Buradan da anlaşılacağı gibi tüpler gebeliğin oluşumu aşamasında önemli rol oynayan organlardır. Embriyo oluşumunun bu ilk döneminde tüpler sadece yumurta ile spermin birbiri ile buluşacağı basit bir kanal sistemi olmanın ötesinde oluşan embriyonun beslenmesi, sağlıkla gelişip büyümesi için önemli bir organ olarak karşımıza çıkmaktadır” diye ifade etti.
RAHİM FİLMİYLE TÜPLERİN DURUMU DEĞERLENDİRİLİR
Gebelik oluşabilmesi için tüplerin işlevini yerine getirebilmesi çok önemlidir, bunun için tamamen sağlıklı ve açık olmaları gereklidir. Tüplerin işlevlerinin aksamasına yol açan birçok neden vardır, bu nedenlerin başında enfeksiyonlar gelmektedir diye belirten Op. Dr. Güvenç Karlıkaya; “Genellikle steril olarak kabul edilen tüpler vajina yoluyla bulaşan mikroplarla, yukarıdan karın boşluğundan veya kan yoluyla bulaşan mikroplarla hasar görebilir. Vajinal yolla bulaşan mikroplar genellikle cinsel yolla bulaşan mikroplardır, yukarıdan bulaşan mikroplar ise verem gibi başka organlardan gelen mikroplarla olmaktadır. Bu enfeksiyonlar oluştukları anlarda nadiren ateş, iltihaplanma, akıntı ve ağrı gibi belirti verirler. Çoğunlukla sessiz ilerleyen bu enfeksiyonlar maalesef tüplerde zamanla kalıcı hasarlara yol açarlar. Tüplerin kapanmasına veya hasar görmesine neden olan bir diğer faktör ise geçirilmiş karın içi operasyonlardır. Bu operasyonlar özellikle karın alt bölgesine yapılan apandisit veya yumurtalık ameliyatları gibi cerrahi müdahalelerdir. Bunun dışında çikolata kistleri, bazı yumurtalık kistleri ve karın içi yapışıklıklara yol açabilen otoimmun hastalıklar da tüplerde kapanmaya yol açabilirler. Tüplerin kapalı veya hasarlı olması kısırlığa neden olan önemli bir faktördür. Yapılan çalışmalarda, bu faktöre bağlı kısırlık görülme sıklığı %25 ila 35 arasında değişmektedir. Dolayısıyla karşımıza kısırlık sorunu olan bir çift geldiğinde ilk araştırmamız gereken faktörlerden biri tüplerin durumudur. Araştırmaya tüplerde hasara yol açabilecek faktörlerin sorgulanması ile başlanır ve şüphe duyulan hastalarda ultrason veya rahim filmi sonucu ile tüplerin durumu değerlendirilir. Çoğu hastamız çevresinden duydukları bazı korkutucu hikayeler ile rahim filmi çektirmeye soğuk bakar ancak hem yeni teknikler hem de bu tekniklerin doğru uygulanması sayesinde hastalarımızın korktukları ağrı, enfeksiyon gibi yan etkiler hemen hemen hiç görülmemektedir. Rahim filmi ile birçok vakada tüplerin durumu ortaya konur ve yapılması gerekenler planlanabilir. Ancak birçok vakada rahim filmi ile yanlış sonuçlar alınabilir. Bu tür vakalarda rahime köpüklü su verilmesi ile yapılan ultrason, MRI gibi daha ileri tetkiklere gidilebilir. Hatta bazı vakalarda hem tanıyı kesinleştirmek hem de tedavi amacı ile laparaskopi operasyonu yapılabilir” şeklinde konuştu.
TÜPLERE BAĞLI PROBLEMLERDE TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE GEBELİK MÜMKÜN
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.