Rahim Ağzı Polipleri (Endometrial Polip) Nedir? - Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Rahim Ağzı Polipleri (Endometrial Polip) Nedir?

Rahim Ağzı Polipleri (Endometrial Polip) Nedir?
13.06.2019 0

Kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde en sık karşılaşılan hastalıklardan biri, endometrial poliplerdir. Boyutları genellikle 1-2 cm aralığında olmakla birlikte bazı durumlarda daha büyük boyutlara erişebilen bu polipler, çoğu zaman iyi huyludur ve kanserleşme olasılığı düşüktür. Bazı vakalarda tek bir polip olabileceği gibi bazı vakalarda birden fazla polip oluşabilir. Birtakım belirtilerle kişiye rahatsızlık veren, jinekolojik muayeneler esnasında tespit edilebilen polipler gerekli görüldüğü takdirde küçük bir operasyonla çıkarılabilir. Rahim ağzı polip nedir, nasıl tedavi edilir gibi soruların yanıtlarını merak edenler için endometrial polip hakkındaki tüm soruları ve cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Endometrial Polip Nedir?

“Endometrial polip ne demek?” sorusunun yanıtı, rahmin iç duvarında ya da rahim ağzında gelişen genellikle yuvarlak görünümlü olan et parçaları şeklinde tanımlanabilir. Çok büyük bir çoğunluğu selim yapılı olan endometrial poliplerin kötü huylu olma ihtimali oldukça düşüktür. Oluşum nedeni tam olarak bilinmeyen rahim ağzı polipleri, tüm yaş gruplarındaki kadınlarda görülebilmekle birlikte menopoz öncesi ve menopoz sonrası süreçteki kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Uterus astarı olarak da adlandırılan endometrium tabakasında yer alan hücrelerin bilinmeyen bir nedenle aşırı büyümesi ve rahim boşluğuna doğru uzanması şeklinde meydana gelir. Boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişkenlik gösterebilir. Bir veya birden fazla sayıda olabilir.

Polipler bir sap veya daha geniş bir taban yardımıyla rahim tabanına tutunurlar. Genellikle rahmin tamamen iç kısmında kalırlar, fakat özellikle rahim ağzı (serviks) bölümünde oluşan poliplerin vajinaya doğru sarkması söz konusu olabilir. Bazı polipler belirti vermemesi nedeniyle uzun yıllar boyunca tespit edilemez veya farklı nedenle yapılan muayeneler esnasında tesadüfen teşhis edilir. Bazı durumlarda ise belirgin semptomlarla kendini belli edebilir. Rahim ağzı kanseri gibi farklı durumlarla karıştırılmaması açısından muayene esnasında tespit edilen lezyonlar detaylı şekilde tetkik edilmelidir.

Endometrial Polip Nedenleri Nelerdir?

Yüksek sıklıkla menopoz dönemindeki kadınlarda görülen rahim ve rahim ağzı polipleri, genel olarak nedeni tam olarak belli olmayan oluşumlardır. Fakat endometrial poliplerin oluşumunda hormonal faktörlerin etkisinin olduğu düşünülmektedir. Rahimde ve rahim ağzında oluşan polipler, genellikle östrojen hormonuna karşı duyarlılık gösterirler ve kan dolaşımında bulunan östrojene yanıt olarak büyürler. Bu nedenle östrojen hormonu düzeylerinin normalin üzerinde olması, hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında sayılabilir.

Bunun haricinde meme kanseri ile mücadele amacıyla tamoksifen adlı ilacı kullanan kişilerde endometrial polip oluşum riskinin arttığı bilinmektedir. Ailesinde rahim ve rahim ağzı polipleri öyküsü bulunan kişilerde de bu hastalığın görülme olasılığı diğer bireylere oranla daha yüksektir.

Endometrial Polip Belirtileri Nelerdir?

Endometrial polipler, bazı durumlarda hiçbir belirti vermez ve yalnızca rutin jinekolojik muayeneler esnasında tespit edilir. Boyutunun büyümesi veya birden fazla polip bulunuyor olması durumunda belirti gösterme ihtimali daha yüksektir. En yaygın görülen endometrial polip belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzensiz kanama
  • Adet kanamasının çok uzun sürmesi
  • İki adet döngüsü arasında görülen ara kanamalar
  • Adet kanaması miktarının aşırı olması
  • Menopoz sonrası kadınlarda vajinal kanamaların görülmesi
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı ve kanama
  • Çocuk sahibi olamama (kısırlık)

Rahim Ağzı Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?

Endometrial poliplerin teşhis edilmesi, yaygın olarak kanama şikayeti ile kadın hastalıkları ve doğum kliniklerine başvuran kadınlarda rahim iç tabakasından alınan örneğin patoloji laboratuvarlarında incelenmesi ile konulur. Milimetrik boyuttaki polipler ancak bu şekilde tespit edilebilirken daha büyük boyutta olan polipleri işaret eden bulgular bazı durumlarda ultrasonografi esnasında görüntülenebilir. Jinekolojik muayene esnasında rahim içerisinden sarkan polipler bazen gözle görülebilir. Fakat bu tarz gözle görülebilen oluşumlar farklı jinekolojik hastalıklar ile birbirine karıştırılabileceğinden jinekolojik muayene tek başına yeterli olmaz.

Görülen oluşumdan alınan örneğin patolojik incelemesi sonucunda hastalığın tanısı konulabilir. Herhangi bir nedenle rahim içinin sıvı ile doldurularak ultrasonografi yardımı ile görüntülenmesi işlemi olan histeroskopi işleminin yapılması durumunda da polip şüphesi uyandırabilecek bulgular tespit edilebilir. Endometrial polipleri işaret eden tüm şüpheli durumlarda kesin teşhis için HSG adı verilen ilaçlı rahim filmi çekilir. Bu sayede polip olup olmadığı, varsa boyutu, yeri ve sayısı net bir şekilde belirlenebilir.

Rahim Ağzı Polip Alınmazsa Ne Olur?

Rahim ağzı polipleri için tedavi seçenekleri, detaylı jinekolojik muayene, tanı testleri, görüntüleme teknikleri gibi tetkiklerin incelenmesi sonucunda değerlendirilir. Polip şüphesinin olduğu durumlarda tanı, gerekli incelemeler yardımıyla kesin olarak doğrulanmalıdır. Hastalığın kesin teşhisinin konulduğu tüm bireylerde poliplerin acil olarak alınması gerekmeyebilir. Jinekolog tarafından yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda iyi huylu olduğu kesinleşen ve hastada herhangi bir olumsuz duruma neden olmayan polipler belirli bir süre takip edilebilir veya bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Fakat rahim ağzı kanseri açısından riskli olarak değerlendirilen, büyüme eğilimde olan veya kötü huylu olduğu tespit edilen polipler endometrial polip ameliyatı olarak da bilinen cerrahi operasyon yardımı ile çıkarılmalıdır. Jinekoloji uzmanları tarafından cerrahi operasyonla alınması gerektiği belirtilen poliplerin alınmaması durumunda bu polipler büyüyerek rahme zarar verebilir, kısırlığa neden olabilir ve kanserleşip çevre doku ve organlara yayılarak hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşabilirler.

Endometrial Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı poliplerinde hangi tedavi yönteminin tercih edileceği yapılacak olan muayene sonucunda elde edilen bulgular, poliplerin boyutu ve sayısı, bulundukları konum, hastada neden olduğu olumsuzluklar ve en önemlisi rahim ağzı kanseri riski taşıyıp taşımadığı göz önünde bulundurularak belirlenir. Çok küçük boyutları olan ve rutin muayeneler esnasında tesadüf eseri olarak saptanan polipler, zamanla kendiliğinden iyileşebileceğinden hastayı rahatsız etmemesi durumunda yalnızca takip altında tutulabilir. Bazı durumlarda hekim tarafından önerildiği takdirde birtakım ilaç tedavileri tercih edilebilir. Kullanılacak bazı hormon içerikli ilaçlar, genellikle poliplerin kendi kendisine iyileşmesinin beklendiği takip evresinde semptomların hafifletilmesi amacıyla tercih edilir. Sağlık açısından risk taşıdığından şüphelenilen poliplerde, rahim ve rahim ağzı polip ameliyatı uygulanarak şüpheli polipler çıkartılabilir.

Rahim ağzı polip ameliyatı nasıl yapılır, zor bir operasyon mudur ve acı hissedilir mi gibi sorular bu hastalığa sahip olan kadınların en çok kafasını karıştıran sorulardandır. Her ne kadar ameliyat olarak değerlendirilebilse de polip alma operasyonları histeroskopi eşliğinde uygulanan ve 15-20 dakika süren basit cerrahi işlemlerdir. Lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir. Rahim içinin görüntülenmesine olanak tanıyan histeroskopi yardımıyla karından herhangi bir kesi açılmaksızın vajinal yolla rahime ulaşılır ve polipler kökleri ile birlikte tamamen çıkartılır.

Rahim ağzı polip ameliyatı sonrası çıkarılan polip, patolojik incelemeye gönderilerek kötü huylu olup olmadığı kesin bir şekilde tespit edilir. İşlem sonrasında genellikle hastalar aynı gün taburcu edilir ve hastanede kalmaları gerekmez. Bu şekilde erken dönemde tedavi edilen hastalarda kısırlık, ağrı, kanama gibi polipten kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılmış olur. Nadir de olsa tekrar etme ihtimali bulunduğu için hastalar ameliyat sonrasında belirli aralıklarla jinekolojik muayeneden geçirilmelidir.

Eğer siz de endometrial polip hastası iseniz veya bu hastalığa sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız hastalığa ve tedavi sürecine ilişkin tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım

    Rahim Ağzı Polipleri (Endometrial Polip) Nedir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Rahim Ağzı Polipleri (Endometrial Polip) Nedir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.