Urmărește-ne!
Povești ale pacienților, videoclipuri informative, concursuri și multe altele pe conturile noastre de social media.
Puteți găsi răspunsul la întrebările dvs. precum ce este endometrioza (chistul de ciocolată), care sunt simptomele acesteia, cum este diagnosticată, cum este tratată, provoacă infertilitate etc., în articolul nostru.
Endometrioza (chistul de ciocolată) își ia numele de la „endometru”, care înseamnă stratul care căptușește partea interioară a uterului și se îngroașă și se scurge în fiecare lună în timpul perioadei menstruale. Țesutul asemănător endometrului, care ar trebui să se găsească în mod normal în stratul interior al uterului, se găsește și în afara uterului la pacienții cu endometrioză.
Aceste focare de endometrioză în afara uterului pot provoca durere și infertilitate. La fel ca endometrul care căptușește uterul, focarele de endometrioză răspund și la hormonii care gestionează ciclul menstrual. În timpul menstruației, în aceste zone apar îngroșări și sângerări, la fel ca în uter. Cu toate acestea, sângerarea care apare aici nu poate fi îndepărtată din organism și se acumulează, formând chisturi de ciocolată. De-a lungul timpului, datorită efectului sângerării, aderența și deteriorarea se produce în alte organe (intestine, vezică urinară).
Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt durerea înainte și în timpul menstruației (de obicei, mai severă decât durerea în timpul menstruației normale), durerea în timpul și după actul sexual, infertilitatea, sângerarea neregulată sau excesivă.
Alte simptome pot include oboseală, mișcări dureroase ale intestinului în timpul menstruației, dureri în partea inferioară a spatelui, diaree sau constipație în timpul menstruației și alte tulburări intestinale. Uneori, endometrioza poate să nu prezinte niciun simptom.
Cauza endometriozei nu este pe deplin cunoscută. Deși au fost sugerate mai multe motive, niciunul dintre ele nu poate explica toate cazurile de endometrioză.
Studii recente au arătat că toxinele din mediu, cum ar fi dioxinele și PCB-urile, care acționează ca hormoni în organism și dăunează sistemului imunitar, cauzează endometrioză. S-a constatat că este mai frecventă la femeile care consumă mai des alimente de origine animală, cum ar fi carnea roșie.
Pentru a diagnostica endometrioza, trebuie văzute focarele de boală și trebuie efectuată o examinare patologică a probei de țesut. Pentru aceasta, pacientului se efectuează procedura laparoscopică.
Prin aplicarea laparoscopică se poate face atât un diagnostic definitiv, cât și se poate aplica un tratament. Dacă se suspectează un chist de ciocolată din cauza plângerilor pacientului sau dacă pacienta are o problemă de infertilitate, se poate efectua o laparoscopie diagnostică. Astfel, dacă pacientul prezintă leziuni și aderențe, acestea pot fi examinate cu ușurință. Înainte de laparoscopie, ultrasonografia vaginală poate fi de asemenea utilă pentru diagnostic. Chisturile mari de ciocolată pot fi observate cu ultrasunete.
Chistul de ciocolată este o boală care poate provoca infertilitate. În cazul în care chistul de ciocolată este avansat și nu există nicio ameliorare cu intervenția chirurgicală, pacienta poate avea un copil cu tratament de fertilizare in vitro. Diagnosticul precoce al bolii va afecta rata de succes a tratamentului de fertilizare in vitro.
Lăsați-ne să vă sunăm cât mai curând posibil cu privire la problemele pe care doriți să le consultați.
2024 Toate drepturile va sunt rezervate