Urmărește-ne!
Povești ale pacienților, videoclipuri informative, concursuri și multe altele pe conturile noastre de social media.
Ecografia este o metodă de imagistică bazată pe principiul trimiterii undelor sonore de înaltă frecvență care nu pot fi auzite de urechea umană către țesut și analiza undelor sonore reflectate de țesuturi în dispozitivul de ultrasonografie. În acest fel, organele interne precum ficatul, rinichii și inima sunt afectate. organele pot fi examinate, iar copilul nenăscut (fătul) poate fi evaluat.
Aparatul de ultrasonografie funcționează cu unde sonore și este considerat „fiabil”. Este definit ca . Nu există nicio expunere la radiații ca în raze X sau tomografie.
Evaluarea fătului cu ecografie ar trebui efectuată de medici care sunt instruiți și cunoscători în acest domeniu, folosind echipamente adecvate. Evaluarea se efectuează în cazuri de necesitate medicală (indicație) și la anumite săptămâni de sarcină.
Ecografia face parte din examinarea sarcinii, dar urmărirea sarcinii nu se face cu ultrasonografie. Principalul lucru în medicina sarcinii este sănătatea mamei. Examinări precum măsurarea tensiunii arteriale și a greutății, hemoleucograma și analiza urinei, care sunt determinanți importanți ai sănătății materne, ar trebui efectuate mai întâi.
Ecografia poate fi efectuată în anumite săptămâni de sarcină sau în orice moment, în funcție de plângerile gravidei, dacă există o indicație.
Primele săptămâni: confirmarea vârstei gestaționale, determinarea numărului de fetuși
10-14. săptămâni de sarcină: Determinarea vârstei fetale, translucidența nucală (NT) și măsurarea osului nazal, numărarea bătăilor inimii, evaluarea placentei în sarcini multiple
16-18. săptămâni de sarcină:Determinarea vârstei fetale
22-23. săptămâni de sarcină:evaluarea structurală fetală și screeningul anomaliilor, măsurarea lungimii colului uterin, evaluarea relației placentei cu colul uterin, determinarea vârstei fetale
32. săptămâna de sarcină:evaluarea dezvoltării fetale, a lichidului care conține fătul (amnion) și a stării fetale
În afara acestor săptămâni, îl puteți avea și în cazurile în care este necesar (cum ar fi travaliul prematur, sângerarea vaginală, scăderea mișcărilor fetale) și după cum consideră medicul dumneavoastră potrivit. Evaluarea ecografică poate fi efectuată la intervale.
Ecografia vaginală nu este o procedură care dăunează mamei sau fătului. Infecția nu provoacă avort spontan sau naștere prematură, dimpotrivă, este folosită pentru a investiga vecinătatea placentei cu colul uterin în evaluarea riscului de avort spontan sau de naștere prematură. De asemenea, deși nu este o regulă, primele trei Este utilizat pentru a diagnostica sarcina în decurs de o lună, pentru a număra bătăile inimii embrionului (bebeluşul în primele 12 săptămâni) şi pentru a determina dacă există o sarcină ectopică.
Ecografia ne oferă informații importante despre starea de sănătate a fătului. Cu toate acestea, nu este posibil să se diagnosticheze toate problemele fetale cu ajutorul ultrasonografiei. O anomalie structurală la făt poate fi detectată în 3% din toate sarcinile. Severitatea problemei actuale și dacă boala la făt provoacă structural simptome la copil sunt importante pentru un diagnostic corect. Diagnosticul anomaliilor depinde de experiența operatorului și de echipamentul utilizat. Detectarea unei anomalii la bebelus dupa nastere nu inseamna ca medicul a ratat anomalia in ecografiile efectuate in timpul sarcinii. Diagnosticarea unor probleme structurale poate fi posibilă doar în ultimele luni de sarcină. Probabilitatea de a detecta anomalii în ultrasonografie variază între 28% și 80% în funcție de experiența operatorului și de caracteristicile tehnice ale echipamentului (*).
Concluzieç Examenul ecografic efectuat în timpul sarcinii și raportat ca normal indică faptul că nu a fost depistată nicio problemă în observația efectuată la acel moment. Chiar și în ecografiile efectuate de medici specializați în perinatologie (ramura științei legate de sarcină și problemele acesteia), nu este posibilă recunoașterea anomaliilor cu o acuratețe de 100%. Diagnosticul ecografic este legat de problemele structurale la nivel celular precum anemia mediteraneană și fibroza chistică nu sunt recunoscute prin ultrasonografie. În cazuri îndoielnice, poate fi solicitată un al doilea aviz.
2024 Toate drepturile va sunt rezervate