Rahim ağzı kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda görülür. Tüm dünya genelinde önemli bir kanser türüdür. Her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölmektedir. Bu nedenle bu kanserlerin erken yakalanması ve tanınması önemlidir. Özellikle rahim ağzı kanserinin önemi şudur ki, erken yakalanıp erken dönemde tanı konulduğunda kesin tedavi imkanı vardır.
Rahim ağzı, rahmi vajinaya bağlayan rahmin dar boynudur. Gebelik sırasında 10 cm’ye kadar genişleyerek bebeğin geçişine izin verir aynı zamanda vajinal yolla enfeksiyonların batın içerisine geçmesinde bir bariyer görevi görür. Rahim ağzındaki hücrelerin normalden sapması rahim ağzı kanserine neden olur. Bu hücrelerin sapmasına neden olan en önemli etken de insan papilloma virüsü dediğimiz HPV virüsüdür.
Rahim ağzı kanserini rahim kanserinden ayırt etmek gerekir. Çünkü ikisi aslında tek bir organ olmasına rağmen iki ayrı organ gibi davranır. Rahim içerisinin kanserlerinde etkenler daha farklıdır rahim ağzı kanserinin etkeni ise genelde HPV virüsüdür. Rahim içi kanserinde de etkenler genellikle östrojen hormonunun yüksek olmasına neden olan bazı klinik durumlar etrafında şekillenir.
Gebelik Nasıl Oluşur?…
5 Ocak 2015
Gebelikte Diyabet Hastalığı Önemli midir,…
13 Ocak 2015
Hamilelik Testini Ne Zaman Yapmalıyım?…
26 Haziran 2018
Rahim İçindeki Polipler Gebeliğe Engel…
19 Haziran 2018
Tüp bebek tedavisinde doğru merkez…
19 Haziran 2018
Yumurta kapasitesi nasıl belirlenir?…
18 Eylül 2018
Tüp Bebek İğne Dozumu Eksik…
1 Ekim 2021
PGT ile Hangi Kromozomlar İncelenebilir?…
4 Eylül 2013
Rahim içi zarının yapışıklıkları nasıl…
24 Eylül 2018