Adet düzensizliğinde hangi testler yapılır?

Adet düzensizliği bir kadının 21 günden daha sık adet görmesi ya da 35 günden daha az adet görmesi olarak tanımlanabilir. 21 gün ile 35 gün arasındaki süreyi geçiren bir kadına “adet düzensizliği” tanısı koyulur.
Adet düzensizliğinin pek çok sebebi olabilir. Bu nedenlerden ilk akla gelmesi gereken ve en çok karşılaştığımız sebep, kadının çevresel faktörler ve fizyolojik durumuyla ilgili problemlerdir. Stres, anksiyete ve hava değişimi gibi mevsimsel değişiklikler sebebiyle adet düzensizliği olduğu gibi hormonal problemler nedeniyle de adet düzensizliği olabilir.
Önemli olan neden kaynaklandığını saptamaktır. Bu tip durumlarda genelde elimizde bir veri olması açısından hasta adetinin spontane (kendiliğinden) gördüğü bir adetinin üçüncü gününde yapılan kan testleriyle, yumurtalık fonksiyonlarını etkileyen yumurtlamayı etkilen hormonların ölücü ile değerlendirilir. Yumurtlamayı etkileyen hormonların yanında tiroit bezinden salgılanan hormonlarda azlık veya çokluk ya da hipofiz bezinden salgılanan süt hormonu dediğimiz prolaktin hormonunun az ya da çok salgılanması gibi durumlarda da adet düzensizliği görülür.
Bu nedenle hasta geniş bir çerçevede değerlendirilir. Gerekirse kanda bu hormonların testleri bakılmalı ve asıl neden detaylı jinekolojik muayene ile aydınlatılmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış