Bahceci Tup Bebek

Yumurtalık Büyümesi Nedir, Tedavi Yöntemleri

Yumurtalık Büyümesi Nedir, Tedavi Yöntemleri; Kadın üreme sistemine ait önemli yapılardan biri olan yumurtalıklar sağlıklı gebeliğin başlatılması ve sürdürülmesinde kritik role sahiptir. Üreme ve…

Yumurtalık Büyümesi Nedir, Tedavi Yöntemleri
    

Yumurtalık Büyümesi Nedir, Tedavi Yöntemleri; Kadın üreme sistemine ait önemli yapılardan biri olan yumurtalıklar sağlıklı gebeliğin başlatılması ve sürdürülmesinde kritik role sahiptir.

Üreme ve cinsellik ile ilgili pek çok hormonun salgılanmasını da etkileyen bu önemli yapılar adet döngüsünün düzenlenmesi, gebeliğin başlatılıp sürdürülmesi ve cinsel işlevselliğin kazanılması gibi konularda rol sahibidir.

Yumurtalıklarda görülen herhangi bir problem tüm bu sistemlerin işleyişinde aksaklıklara yol açabilir. Bu nedenle özellikle tüp bebek tedavisi alan kişilerin yumurtalıkların yapısı, işleyişi ve yumurtalık büyümesi gibi çeşitli sağlık problemleri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Yumurtalık Büyümesi Nedir?

Rahim boşluğundan iki yana doğru uzanan tüplerin ucunda yer alan yumurtalıklar, kadın üreme sistemine ait önemli yapılardır. İçerisinde 700.000 civarında folikül bulunan bu yapılar sayesinde yumurta oluşumu ve dolayısıyla üreme işlevi gerçekleştirilir.

Genellikle her biri 3-4 cm civarında olan yumurtalıklar bazı durumlarda gereğinden fazla büyür ve bu durum organın işleyişinde çeşitli aksaklıklara yol açabilir.

Yumurtalık büyümesi özellikle yumurtlama döneminde yaygın görülen ve normal kabul edilen bir durumdur. Üreme yeteneğinin kazanılmasından sonra her ay, adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde bir yumurta hücresi döllenmek üzere yumurtalıklardan tüplere itilir.

Yumurtlama olarak adlandırılan bu olayın gerçekleşmesi için yumurtalıkların çeşitli hormonlar tarafından uyarılması gerekir. Bazen bu hormon uyarıları yumurtalıkların bir miktar büyümesine yol açar.

Aynı zamanda tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon içerikli bazı ilaç uygulamaları da yumurtalıklarda büyümeye neden olabilir. Ancak bu büyüme hormon seviyesinin düşmesi ile gerileme eğilimindedir.

Üreme sisteminde yer alan bazı kistik yapılar da yumurtalık büyümesine neden olabilen faktörler arasındadır. Özellikle 25-35 yaş arasında yaygın görülen Polikistik Over Sendromunda yumurtalıkları saran çok sayıda küçük çaplı kist bulunur ve bu kistler yumurtalıkların işleyişinde çeşitli sorunlara neden olur.

Yumurtanın gelişimini engelleyen bu kistik yapılar aynı zamanda hormonal dengesizliklere yol açar. Bu nedenle hem adet düzensizlikleri görülür hem de doğurganlık büyük oranda azalır.

Polikistik over sendromu yumurtalık büyümesi ile birlikte özellikle yüz bölgesinde aşırı tüylenme ve kilo alma gibi sorunları da beraberinde getirir.

Yumurtalık Büyümesi Belirtileri

Yumurtalık büyümesi genellikle kişilerin kendi kendine fark edebileceği bir durum değildir. Ancak yumurtalık büyümesine bağlı hormon salgılarının değişmesi ile vücutta bazı belirtiler görülebilir.

Adet döngülerinde düzensizlikler ve adet dışı vajinal kanama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle yüz bölgesinde tüylenme görülür.
Dışkılama alışkanlıkları değişir, bağırsak hareketleri normalden hızlı veya yavaş olabilir. Bu süreçte kabızlık, ishal ve gaz gibi sindirimle ilgili şikayetler gelişir.

Yumurtalık büyümesi genellikle minimal düzeydedir ve karın içerisinde fark edilmez ancak bazı durumlarda aşırı büyüme görülebilir. Bu tablo karnın alt kısmında ağrı ve baskı hissine neden olur.

Yumurtalık büyümesi vücudun hormon dengesini büyük oranda etkiler. Bu nedenle yalnızca üreme sisteminde değil tüm vücut sistemlerinde belli değişikliklere yol açabilir.

Yorgunluk ve halsizlik hissi, mide bulantısı, ani iştah değişiklikleri, karın şişkinliği, hızlı kilo kaybı ya da kilo artışı gibi şikayetler yaygın görülen yumurtalık büyümesi belirtileri arasında yer alır.

Tüm bunlar yumurtalık büyümesinin işareti olabilen önemli belirtilerdir ancak kesin tanı için alanında uzman hekim muayenesi ve ultrason ile detaylı inceleme gerekir.

Yumurtalık büyümesine bağlı olarak üreme fonksiyonunda bozulma gibi ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bu nedenle yumurtalık büyümesi ile ilgili belirtilere sahip olan kişiler gebelik planından önce detaylı muayene olmalı, gerekirse gebelik öncesi yumurtalık tedavisi planlanmalıdır.

Yumurtalıkların Büyük Olması Gebeliğe Engel mi?

Yumurtalıkların büyümesi bu yapılardan salgılanan hormonların düzeyini büyük oranda etkileyebilir. Bu hormonlar yumurta oluşumu ve olgunlaşması, olgunlaşmış yumurtanın yumurtalıklardan tüplere doğru itilmesi, yumurtanın sperm tarafından döllenmesi, döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim duvarına tutunması ve gebeliğin güvenli bir şekilde başlatılıp sürdürülmesi gibi son derece önemli rollere sahiptir.

Yumurtalıklar herhangi bir nedenle anormal olarak büyüme gösterir ve bu hormonlardan bir veya birkaçının salgılanması bozulursa hem doğurganlık hem de gebelik risk altına girebilir.

Bu nedenle yumurtalıkların büyümesine neden olan asıl faktör belirlenmeli ve gebelik planlaması yapılmadan önce altta yatan sorun tedavi edilmelidir.

Yumurtalık Büyümesi Tedavisi

Kadın üreme sistemi tüm yapıları ve salgıları ile bir bütün olarak işleyen kompleks bir sistemdir. Bu sisteme ait yapılardan birinde ortaya çıkan herhangi problem tüm sistemin işleyişini büyük oranda etkileyebilir.

Üreme sistemi ile ilgili bir hormonun yetersiz veya aşırı salgılanması kişinin doğurganlığı ile birlikte cinsel yaşamında, ruh sağlığında, bağışıklık sisteminde ve vücut direncinde ciddi değişikliklere neden olur.

Dolayısıyla yumurtalık büyümesi tedavisi planlanırken öncelikle tüm vücut sistemleri detaylı olarak muayene edilmeli, etkilenmiş vücut sistemleri ve altta yatan sağlık problemi saptanmalı, daha sonra tüm bu problemlere yönelik bütün bir tedavi planı geliştirilmelidir.

Yumurtalık büyümesi için ilaç tedavisi genellikle ilk tercih edilen tedavi seçeneğidir. Öncelikle hastanın venöz damar yolundan alınan kan ile hormon düzeyleri değerlendirilir.

Daha sonra bu hormonlardan bir veya birkaçında saptanan düzensizliklere yönelik hormon replasman tedavileri planlanır. Özellikle gebelik sürecinde hormon seviyelerinin optimum düzeyde olması gebeliğin başlatılması ve güvenli bir şekilde sürdürülmesi için oldukça önemlidir.

Bu nedenle gebelik hazırlığında bulunan kadınların yumurtalık büyümesi ile ilgili belirti ve bulguları bilmesi, bu soruna bağlı olarak ortaya çıkabilen diğer sağlık problemleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Yumurtalıkların normalden büyük olması nedir, yumurtalıkların çalışmaması neden olur, yumurtalık büyümesi nasıl anlaşılır, yumurtalıkların büyümesi için ne yapmalıyım gibi pek çok sorunun cevabı için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilir, üreme sağlığı ve tüp bebek tedavisi gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: