Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebekte Tek Embriyo Transferi

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi, gebelik testine kadar heyecanlı bir bekleme sürecinin başladığı en önemli aşamayı oluşturur. Bu aşamada transfer edilen embriyonun sağlıklı bir…

Tüp Bebekte Tek Embriyo Transferi
    

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi, gebelik testine kadar heyecanlı bir bekleme sürecinin başladığı en önemli aşamayı oluşturur. Bu aşamada transfer edilen embriyonun sağlıklı bir şekilde tutunması ve gelişmeye başlamasıyla birlikte gebelik oluşur.

Tutunma gerçekleşmezse veya tutunmanın ardından embriyo gelişimini devam ettiremezse tedavi başarısız sonuçlanmış olur ve yeniden denenir.

Dolayısıyla tüp bebek tedavisinin en önemli bölümünü oluşturan embriyo transferi konusunda çiftlerin kafasında birçok soru işareti olması doğaldır.

Transfer edilen embriyo sayısı ile tüp bebekte başarı oranının ilişkisi, birden fazla embriyo transferine bağlı çoğul gebelik olasılığı gibi konular bunlardan bazılarıdır.

Peki embriyo transferi nedir, tüp bebekte tek embriyo transferi neleri etkiler? İşte tek embriyo transferine ilişkin bilinmesi gerekenler…

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo transferi, daha önceden anne ve baba adayından alınan sperm ve yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi ile oluşan embriyonun kadın rahmine transfer edilmesi işlemidir.

5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan bu işlem, jinekolojik muayene koltuğunda gerçekleştirilebilir ve anestezi uygulaması gerektirmez.

Transfer ultrason eşliğinde gerçekleştirilir ve silikondan yapılmış özel yumuşak enjektörler yardımıyla tek veya çift embriyo rahim boşluğuna bırakılır.

Ardından kadın 15-20 dakika gibi bir süre koltukta dinlendikten sonra odasına geçer ve burada da birkaç saat dinlenmesi önerilir.

Embriyo transferi yapıldıktan sonra tutunma şansını artırmak için bazı hormon içerikli ilaçların kullanılması önerilebilir. Ayrıca transfer sonrasında alkol ve sigara kullanımından kaçınılmalı, ağır işler yapılmamalı, sağlıklı beslenilmeli ve aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Transfer günü duş alınmaması önerilir. Genellikle gebelik testinin yapılacağı sürece kadar cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir. Fakat bu konuda hekimin görüşleri alınarak buna göre hareket edilebilir.

Genel olarak embriyo transferi aşamasından sonra tüp bebek tedavisinde sonuç için bekleme süreci başlar. Embriyo transferi sonrası dönem başarı açısından çok önemli olduğundan bu dönemde dikkat edilmesi gereken konular hakkında hekimin vereceği önerilerin uygulanmasına maksimum özen gösterilmelidir.

Transferin ardından yaklaşık 12 gün sonra gebelik testi gerçekleştirilebilir. Gebelik testinin olumlu sonuçlanması halinde bundan sonraki süreç doğal yolla oluşan gebeliklerle aynı şekilde ilerler.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Tüp Bebekte Tek Embriyo mu Çift Embriyo mu?

Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen kişilerin kafasını en çok karıştıran sorulardan bir tanesi de tüp bebekte tek embriyo mu çift embriyo mu sorusudur. Yukarıda da belirtildiği gibi transfer edilecek embriyo sayısı, birtakım yasal düzenlemelere uygun şekilde gerçekleştirilir.

35 yaşın üzerinde olan veya daha önceden iki farklı başarısız tüp bebek denemesi olan kadınlarda gebelik şansını artırmak için çift embriyo transferi yapılabilir.

Fakat çift embriyo transferi ile bir miktar çoğul gebelik olasılığı bulunduğundan bu durumu istemeyen bazı çiftler çift embriyo transferi hakkına sahip olsa da tek embriyo transferine yönelebilmektedir.

Günümüzde tüp bebek tedavisinde kullanılan teknolojiler oldukça gelişmiş olduğundan tek embriyo transferinde başarı oranı, çift embriyo transferine oranla çok büyük farklılıklar içermez.

Bununla birlikte 35 yaşından daha genç olan ve iki başarısız tüp bebek denemesi olmayan kadınlar için yasal düzenleme gereğince yalnızca tek embriyo transferi yapılabilir.

Tek embriyo transferi olumsuz bir durum olarak algılanmamalıdır ve tüp bebekte tek embriyo ile gebe kalanlar oldukça fazladır. Fakat bazı durumlarda tüp bebekte başarı oranını büyük ölçüde azaltan sağlık sorunlarının varlığı söz konusu olduğunda çift embriyo transferinin tercih edilmesinde fayda vardır.

Bu nedenle çiftlerin beklentilerini hekimleri ile paylaşmaları, embriyo transferi için en doğru yolun belirlenmesini sağlar.

Tüp Bebekte Tek Embriyo ile İkiz Olur mu?

Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik olasılığı bazı çiftler için heyecan verici olmakla birlikte bazı çiftler için ise istenmeyen bir durumdur. Tüp bebekte tek embriyo ile ikiz olur mu gibi sorular birçok ebeveyn adayı için merak konusudur.

Transfer edilen embriyo sayısı, çoğul gebelik olasılığı ile doğrudan ilişkilidir. Birden fazla embriyonun transfer edildiği tüp bebek tedavilerinde %10 gibi bir çoğul gebelik oranından bahsedilebilir.

Çünkü transfer edilen her iki embriyonun da tutunması sonucunda ikiz gebelik ortaya çıkabilir ve bu durum çift yumurta ikizliğidir.

Bununla birlikte her bir embriyo için ayrı ayrı, doğal yolla oluşan gebeliklerle aynı şekilde %1 gibi düşük bir oranla tek yumurta ikizliği olasılığı vardır.

Tek yumurta ile embriyo transferi gerçekleştiğinde ise çift yumurta ikizliği olasılığı yoktur, %1 oranında tek yumurta ikizliği olasılığından bahsedilebilir.

Bir diğer deyişle tek embriyo transferinde ikiz olasılığı, doğal yolla oluşan bir gebelikte söz konusu olan tek yumurta ikizliği olasılığı ile aynı ve çok düşüktür.

Tek Embriyo Dondurulur mu?

Embriyo sayısının konu olduğu bir diğer alan ise embriyo dondurma işlemidir. Laboratuvar ortamında oluşturulan embriyolar, daha sonradan kullanılmak üzere saklanabilmesi için dondurulabilir ve bu durum embriyo dondurma olarak adlandırılır.

Tüp bebek tedavisinde çiftlerin sağlık durumuna göre farklılık gösterse de çoğu durumda birden fazla embriyo elde edilebilir. Bu embriyolar çiftlerin istekleri doğrultusunda embriyo dondurma işlemiyle saklanabilir.

Özellikle yumurtalık rezervi veya döllenme oranı düşük olduğunda embriyo dondurma işlemi, sonradan gerçekleştirilme ihtimali olan transferler için avantaj oluşturur.

Bu noktada çiftlerin merak ettiği konulardan bir tanesi de tek embriyo dondurulur mu sorusunun yanıtıdır. Sayısı fark etmeksizin tüp bebek tedavisinde elde edilen ve kullanılmayan embriyolar dondurularak saklanabilir. Döllenme oranı düşükse ve elde edilen embriyo sayısı sınırlı ise tek embriyo dondurulabilir.

Fakat daha fazla embriyo elde edilebildiği takdirde birden fazla embriyonun dondurulmasında fayda vardır. Çok düşük oranda da olsa dondurulan embriyoların çözünmesi aşamasında hücre hasarı meydana gelebilir ve bu embriyolar rahimde tutunamayabilir. Bu durumda elde birden fazla dondurulmuş embriyonun bulunması avantaj sağlar.

Eğer siz de tüp bebek tedavisine başlamak istiyor veya tüp bebekte embriyo transferi, ikiz olasılığı, başarı şansı gibi konular hakkında bilgi almak istiyorsanız bu konuda en doğru yanıtları hekiminizden alabilirsiniz.

Mevcut sağlık sorununuz tüp bebekte başarı oranınızı nasıl etkiler veya 1 yumurta ile tüp bebek olur mu gibi sorularınız var ise yanıtları için 444 39 49 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



2 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Hocam sorum şudur tek embryomu cıft embryomu transfer olmalı doktrum cift yapacgmızı söyledi cogul gebelıkden korkyoruz %100. Cogul olma sansı varmıdır

    15 Eylül 2022 / 16:51
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Doktorunuz en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Doktorunuza danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      15 Eylül 2022 / 17:27
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: