Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebekte İkiz Bebek Hamileliği

Tüp Bebekte İkiz Bebek Hamileliği; Tüp bebek tedavi yöntemleri, bir sene boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen doğal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftlere…

Tüp Bebekte İkiz Bebek Hamileliği
    

Tüp Bebekte İkiz Bebek Hamileliği; Tüp bebek tedavi yöntemleri, bir sene boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen doğal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanır. Tüp bebek tedavisi pek çok farklı durumda uygulanabilir.

Sperm sayısının yeterli miktarda olmadığı durumlarda ve sperm hareketliliği yetersizliğinde bu yöntemlerden yararlanılabilir. Kadın üreme organlarındaki kanalların tıkalı olması gibi nedenler de çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri tüp bebek tedavisine yönlendirebilir.

Günümüzde kişiye özel tedavi planlarıyla şekillenen tüp bebek sürecinde başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan teknikleri ve ikiz gebelik sağlanmasında rol oynayan faktörleri hemen şimdi öğrenebilirsiniz.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Tüp Bebek Nedir?

Sperm ve yumurtanın yapay yollarla döllenmesi sonucunda tüp bebek meydana gelir. Tüp bebek tedavisi olarak bilinen tedavi yöntemlerine sperm morfolojisi ve aktivitesi döllenme için uygun olmadığında başvurulur.

Sperm sayısının az olduğunda döllenmenin gerçekleşmesi zorlaşır. Aynı zamanda kadın üreme organlarının morfolojisinin döllenme için uygun olmaması da hamilelik olasılığını azaltır. Gerekli tetkik ve muayeneler sonucunda çeşitli tedavi planları izlenebilir.

Anne ve baba adayının sağlık durumu ayrıntılı bir şekilde değerlendirilerek gerekli durumlarda ilaç tedavilerinden yararlanılabilir. Bu tedavilerden sonuç alınamazsa tüp bebek tedavisine başlanabilir. Tüp bebek tedavisinde genellikle ilk olarak yumurtlama ve aşılama tedavileri uygulanır.

Tüp bebek tedavisinden başarılı sonuç elde etmek için bazı kriterler bulunur. Tüp bebek tedavisi sürecinde anne adayının alkol ve sigara kullanımından kaçınması oldukça önemlidir. Aynı zamanda anne adayının kilo kontrolü sağlanmalıdır.

Yaş kriteri de göz önünde bulundurulmalı ve çok ileri yaşlarda bu tedavi tercih edilmemelidir. Stresten uzak durulması tedavideki başarı oranını artırmaya yardımcı olur.

Tedavi öncesinde varsa hormonal bozuklukların tedavi edilmesi, tüp bebek sürecinin daha verimli geçmesini sağlar. Bu süreçte sağlıklı ve dengeli beslenmeye de özen gösterilmelidir.

Baba adayının alkol ve sigara kullanımıyla birlikte stresten uzak durması gerekir. Tüm bu faktörler sperm kalitesini doğrudan etkilediği için sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi oldukça önemlidir. Böylece tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde ilerleme ihtimali artmaktadır.

Tüp Bebekte İkiz Gebelik Nasıl Belli Olur?

Tüp bebek tedavisinde çeşitli yöntemler uygulanabilir. IMSI tekniği ile en iyi kaliteye sahip spermler seçilerek mikroenjeksiyon yoluyla döllenme sağlanır. Bu teknikle yüksek döllenme oranları elde edilmesi mümkündür.

Azospermi vakalarında Mikro TESE yöntemi ile testis biyopsisi mikroskobik olarak yapılabilir. PGD tekniğinde ise genetik açıdan üremeye elverişli olmayan çiftlerin embriyoları incelenir ve yalnızca sağlıklı olanlar seçilir.

Embriyo tıraşlama yönteminde lazer kullanılarak embriyo çeperinin inceltilmesi sağlanabilir. Tüm bu yöntemlere ek olarak bazı durumlarda dondurma metoduna başvurulabilir. Bu yöntemde embriyolar, yumurtalar ve spermler daha sonra kullanılmak üzere dondurulur ve saklanır.

Embriyoskop yardımıyla embriyo gelişimi kamera ile izlenerek sağlıklı gelişim gösterenler seçilir ve gebelik sağlanır. Tüp bebek tedavisinde kişisel tedavi planları takip edilerek en başarılı sonuçların alınması hedeflenir.

Bu süreçte gerekli vakalarda immünolojik tedavilerden yararlanılarak bağışıklık sisteminden kaynaklanan sağlık problemlerinin tedavisi amaçlanır.

Peki, ikiz gebelik için neler yapılır? İlgili yönetmeliklerin öngördüğü şekilde embriyo transferlerinden yararlanılarak ikiz gebelik ihtimali artırılabilir.

Tüp bebekte ikiz bebek istenebilir mi sorusunun yanıtlarını merak ediyorsanız bu talep, bazı yönetmeliklerin çizdiği sınırlar doğrultusunda değerlendirilebilir. Son yıllarda kısıtlama getirilen embriyo transferi uygulaması nedeniyle çoğul gebelikler de azalmaya başlamıştır.

Yumurtlama oranını artırmaya yardımcı olan ve aşılama metotların kullanıldığı tüp bebek yöntemlerinde ikiz ya da üçüz gibi çoğul gebelik oranları doğal yolla gerçekleşen gebeliklerden daha yüksektir. Tüp bebek yöntemleri ile başarı sağlanan gebeliklerin %90’ı tekil gebelikler olarak görülmektedir.

Tüp bebekte ikiz gebelik oranı ise %10’dur. Ancak normal gebelikte ikiz gebelik oranı yalnızca %1’dir. Peki, ikiz bebek ihtimalini artıran faktörler nelerdir?

Tüp bebek yöntemlerinde birden fazla embriyo transfer edildiğinde çoğul gebelik sağlanma şansı daha yüksektir. Ancak bu embriyoların sağlıklı bir gelişim süreci izleyerek rahme tutunması gerekir.

Tüp bebekte ikiz nasıl belli olur konusuna değinirsek, tıpkı normal gebelik tanısında olduğu gibi ultrasonla rahim incelenerek ikiz gebelik tanımlanabilir. Farklı bir deyişle ikiz hamileliği doğrulamanın en iyi yolu, uzman jinekologların ultrason değerlendirmelerine başvurmaktır.

Tüp Bebekte İkiz Bebek Hamileliği

Çoklu gebeliğin oluşması için birden fazla sağlıklı embriyo transferi yapılmadan önce annenin sağlık durumu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü çoklu gebeliklerde bazı sağlık problemleri oluşabilir.

Düşük riski, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, kansızlık, hamilelikte hipertansiyon ve diyabet riski artabilir. Ayrıca annede doğum sonrası kanamalar görülebilir.

Bu nedenle anne adayının sağlık durumunun uygun olmadığı durumlarda hem anne hem de bebeklerin sağlığının korunması adına birden fazla embriyo transferi yapılması önerilmez.

Geçmişte laboratuvar teknikleri yeterli olmadığından daha fazla transfer yapılmaktaydı. Günümüzde ise daha az miktarda yapılan embriyo transferleri ile sağlıklı gebelikler sağlanabilmektedir.

Ülkemizde, ‘‘Üremeye yardımcı tedavi uygulamaları ve üremeye yardımcı tedavi merkezleri hakkında yönetmelik’’ 35 yaşına kadar yapılan birinci ve ikinci uygulamalarda tek embriyo transferine izin vermektedir.

Üçüncü ve daha sonraki uygulamalarda ise iki embriyo transferi yapılabilir. 35 yaş ve üzerindeki anne adaylarına en fazla iki embriyo transfer edilebilmektedir.

Tüp bebek tedavisi öncesinde çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere bu tedavinin riskleri konusunda bilgilendirme yapılır. İkiz hamilelik oluşması ihtimaline karşı, çoklu gebelik riskleri hakkında çiftlerin ayrıntılı bilgi alması önemlidir.

Teknoloji ve tıp biliminde yaşanan gelişmeler ile birlikte güncellenen teknikler, dondurulmuş embriyoların yaygın bir şekilde kullanılmasına imkan tanır.

Bu nedenle çoğul gebeliklerin görülme sıklığında da azalma görülmektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemler ve ikiz gebelik konusunda daha fazla bilgi almak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: