Bahceci Tup Bebek

Miyomlar Gebe Kalmaya Engel Olur mu?

Kadınlarda çok sık görülmesi nedeniyle son derece önemli bir sorun olan miyomlar gebe kalma üzerinde de negatif yönde etkili olabiliyor. Rahim duvarının iyi huylu…

Miyomlar Gebe Kalmaya Engel Olur mu?
    

Kadınlarda çok sık görülmesi nedeniyle son derece önemli bir sorun olan miyomlar gebe kalma üzerinde de negatif yönde etkili olabiliyor. Rahim duvarının iyi huylu tümöral büyümeleri olarak tanımlanan miyomlar her dört kadından birinde görülüyor. Her miyom ameliyat edilmeli midir? Miyomlar gebelik için risk oluşturur mu? Bu soruların yanıtlarını Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güvenç Karlıkaya yanıtladı.

Hangi Miyomlar Ameliyat Edilir?

Çoğu kadında hiç fark edilmeyen veya bir bulgu vermeyen miyomların yerleşim yerleri veya büyüklükleri nedeniyle zaman zaman ağrı, kanama artışı, enfeksiyon gibi belirtiler gösterdiğini anlatan Op. Dr. Karlıkaya, bu kadınlarda miyomların ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi. Bununla birlikte bazı miyomların da gebe kalmayı zorlaştırdıkları veya oluşan gebelikte düşük veya erken doğuma yol açma riski nedeniyle ameliyatla çıkarılması gerekebildiğini belirten Op. Dr. Karlıkaya şu bilgileri verdi: Miyomlar rahim duvarında çeşitli yerlerde bulunabilirler. Bunlar arasında rahim içinde veya rahim içi duvarın yakınında yerleşen ve endometrium denen rahim içi zarının düzenini bozan submükoz miyomların, gebeliği zorlaştırdığı ve gebelik şansını arttırmak için bu miyomların çıkarılması gerektiği bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır. İntramural dediğimiz rahim duvarının içerisinde bulunan miyomların, gebeliği engelleyip engellemediği tartışmalı olmakla beraber eğer bu miyomlar 4 cm. ve üzerinde ise çıkarılmaları önerilmektedir. Bu büyük miyomların rahmin kasılmasına neden olduğu, rahimin kanlanmasını bozarak bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği ve ileri gebelik safhalarında erken doğuma neden olduğu düşünülmektedir. Aynı şekilde tüplere yakın yerleşimli miyomların büyüklüğü ne olursa olsun tüplerden geçişi olumsuz etkilediği bilinmektedir. Rahmin dışına yerleşmiş subseröz miyomların ise gebeliğe olumsuz etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: