Bahceci Tup Bebek

Mikro Tese Ameliyatı Kaç Kere Yapılır?

Mikro Tese Ameliyatı: Embriyonun oluşabilmesi için erkekten gelen spermin, kadındaki yumurtayı döllenmesi gerekir. Erkeğin, spermi kadına iletemediği ya da kadındaki yumurtanın döllenmeye uygun olmadığı…

Mikro Tese Ameliyatı Kaç Kere Yapılır?
    

Mikro Tese Ameliyatı: Embriyonun oluşabilmesi için erkekten gelen spermin, kadındaki yumurtayı döllenmesi gerekir. Erkeğin, spermi kadına iletemediği ya da kadındaki yumurtanın döllenmeye uygun olmadığı durumlarda embriyo oluşamaz ve dolayısıyla bu kişiler çocuk sahibi olamaz.

Günümüzde gelişen üremeye yardımcı yöntemler ile sperm veya yumurta ile ilgili sorun yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olması çoğunlukla mümkündür.

Erkeklerde infertilite sorununu çözmeye yardımcı yöntemlerden biri de Mikro TESE ameliyatıdır. Peki mikro TESE nedir, kimlere yapılır? Tüm bu soruların cevabını yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Mikro TESE Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonu (mikro TESE), spermlerin doğrudan testis dokusundan alındığı bir yöntemdir. Normal şartlarda yeterince sperm üretemeyen ya da ürettiği spermleri yeterince dış ortama aktaramayan erkekler, mikro TESE ameliyatı ile çocuk sahibi olabilir.

Yeterli sayıda sperm üretilmemesi ya da ejakülat içerisinde sağlıklı sperm bulunmaması gibi pek çok neden, infertiliteye (kısırlığa) yol açabilir.

Mikro TESE operasyonunda spermler, doğrudan üretildikleri yer olan testisten alınır. Testis, erkeklerde skrotum adlı kese içerisinde bulunan, sağ ve sol olmak üzere toplamda iki tane olan erkek üreme yapılarıdır.

Mikro TESE ameliyatı, nonobstrüktif tipte azospermisi olan erkekler için uygun bir yöntemdir. Azospermi, semende sperm bulunmaması durumuna verilen addır.

Nonobstrüktif tip ise tıkanıklığa bağlı olmayan; yani üreme yapılarındaki bir tıkanıklık mevcut olmamasına rağmen menide sperm bulunmamasına verilen addır. Nonobstüriktif azospermi, erkeklerde infertilitenin sık görülen nedenlerinden biridir.

Mikro TESE işlemi şu kişiler için uygundur:

Kandan bakılan testosteron düzeyleri normal olmasına rağmen yapılan incelemelerde yeterli sayıda sperm üretimi gerçekleşmeyen bireyler,

Hormon tedavisi alınmasına ve en az 3 aydır normal testosteron düzeylerine sahip olunmasına rağmen ejakülatta sperm bulunamayan kişiler.

Sıklıkla sorulan “Mikro TESE ameliyatı kimlere yapılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Mikro TESE Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Üroloji bölümü, erkek üreme sistemi üzerinde uzmanlaşmıştır. Mikro TESE ameliyatı da ürologlar tarafından yapılır. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır. Dolayısıyla hasta, ameliyat sırasında herhangi bir acı ya da ağrı duymaz; yapılan işlemin farkında olmaz.

Mikro TESE ameliyatında öncelikle içerisinde testislerin bulunduğu skrotuma, küçük bir kesi açılır. Kesiyle açılan bu bölgeden içeri girilir. Cerrah, testise ulaştığında testise kesi yaparak buradan küçük bir doku parçası çıkarır.

Daha sonra da dikişlerle testis, testisi saran tabakalar ve cilt kapatılır. Dikişler kendi kendine çözülebilen özelliktedir. Bu nedenle sonrasında dikiş aldırmaya gerek olmaz.

Ameliyatta çıkarılan testis dokusu mikroskop altında incelenir. Bu inceleme sırasında testis içerisindeki ince tünellerde sperm olup olmadığına bakılır.

Eğer tüneller içerisinde sperm tespit edilirse bu spermler, in vitro fertilizasyon (IVF) yani tüp bebek işleminde kullanılmak ya da dondurulmak üzere toplanır.

Her cerrahi işlemde olduğu gibi mikro TESE ameliyatında da bazı riskler vardır. Mikro TESE işlemine bağlı oluşabilen komplikasyonlar; enfeksiyon, kanama, ağrı şeklindedir.

Nadir olarak işleme bağlı testislerin zarar görmesi durumuyla karşılaşılabilir. Çokça merak edilen “Mikro TESE ameliyatı nasıl yapılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Mikro TESE Ameliyatı Kaç Kere Yapılır?

Mikro TESE ameliyatı ile sperm elde etme başarı oranı yaklaşık %60 düzeyindedir. Ayrıca mikro TESE yöntemi ile elde edilen spermlerin, sonraki IVF denemelerinde kullanılmak üzere dondurulmasını da önerilir.

Dondurulan spermler çözündüğünde, sperm canlılığında belirli bir oranda azalma olabilir. Ancak genel olarak bakıldığında, dondurulup çözülmüş spermlerle yapılan IVF denemelerinin başarısı ile dondurulmadan doğrudan kullanılan spermlerle yapılan IVF denemelerinin başarısı arasında bir fark net olarak bilinmemekle beraber genel olarak bir fark gözlenmemektedir.

Testis dokusundan yeterli miktarda sperm elde edilememesi, IVF denemesindeki başarısızlık gibi nedenler, mikro TESE ameliyatının tekrar edilmesi ihtiyacını doğurabilir. Bu durumda yeniden ameliyat için en az 6 ay beklenmesi tavsiye edilir.

Testis yeterli testosteron sağlayabilecek boyutta olduğu taktirde mükerrer defalar mikro TESE ameliyatı yapılabilir. Burada önemli olan mikro TESE sırasında alınan dokunun çok az miktarda olması ve testosteron üretimini bozmamasıdır.

Testis dokusunda yeterli sayıda sperm bulunmadığı durumda, hastanın hormon düzeylerinin tekrar kontrol edilmesi ve sperm üretimine engel olabilen diğer tıbbi sebeplerin araştırılması faydalı olur.

Testislerden ince iğne aspirasyonu veya biyopsi ile de sperm elde edilebilir. Ancak yapılan çalışmalar mikro TESE ameliyatının diğer işlemlere göre daha yüksek oranla sperm toplamayı sağladığı ve testis dokusuna daha az zarar verdiğini ortaya koymuştur.

Mikro TESE Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Mikro TESE ameliyatı olmayı düşünen bireylerin sıklıkla merak ettiği sorulardan biri de “Mikro TESE ameliyatı kaç günde iyileşir?” şeklindedir.

Mikro TESE ameliyatının yapılacağı gün, kişinin ağır yemekleri yemekten kaçınması ve sıvı ile beslenmesi önerilir. Ameliyat öncesi birkaç saatliğine hastadan aç kalması da istenebilir.

Ameliyat sonrasında kişi, genellikle aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilir. Kişi kendini iyi hissediyor ve hekim aksini belirtmemişse ertesi gün normal beslenme düzenine dönülebilir.

Ameliyat sonrası kişiye ağrı kesici başlanır. Taburculuktan sonra devam etmesi için de ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. 5-7 gün kadar ağrı kesiciye ihtiyaç duyulabilir. Doktor tarafından aksi bir durum belirtilmedikçe ameliyat sonrası 2 hafta boyunca kan sulandırıcı ilaçların alması önerilmez.

Mikro TESE işlemine bağlı olarak skrotumda şişlik oluşması normaldir. Şişliğin boyutu çok fazla artmıyor ve şiddetli ağrıya neden olmuyorsa evde bazı yöntemler uygulanarak şişlik azaltılmaya çalışılabilir.

Ancak sayılan durumların varlığında mutlaka doktora haber verilmelidir. Şişliği azaltmak için soğuk buz aküleri, bir beze sarılarak skrotuma koyulabilir. İşlemden sonraki haftada sıkı iç çamaşırlarının tercih edilmesi, skrotumu desteklemeye ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Kişi, ameliyat sonrasındaki ilk 5 gün hareketini hafif aktiviteyle sınırlamalıdır. Operasyon sonrası 1 hafta boyunca araç kullanılmamalı, işten izin alınmalıdır.

Açma germe, koşma, ağırlık kaldırma gibi egzersizlerden 1-2 hafta uzak durulmalıdır. Bisiklet sürme, at binme gibi aktivitelerden ise en az 2 hafta kaçınılmalıdır.

“Mikro TESE ameliyatı için uygun muyum?”, “Mikro TESE ameliyatı zor mu?” “Mikro TESE ameliyatı fiyatı 2021 yılında ne kadar?” gibi sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: