Bahceci Tup Bebek

Her Ay Gebe Kalma Şansı Nedir?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, farklı yöntemlere başvurarak anne adayının yumurtlama dönemini hesaplamaya çalışır. Doğru zamanda cinsel ilişkiye girildiğinde gebeliğin oluşma ihtimali yükselir. Yumurtlama…

Her Ay Gebe Kalma Şansı Nedir?
    

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, farklı yöntemlere başvurarak anne adayının yumurtlama dönemini hesaplamaya çalışır. Doğru zamanda cinsel ilişkiye girildiğinde gebeliğin oluşma ihtimali yükselir.

Yumurtlama döneminde gebe kalma şansı yüksek olsa da bu dönemde girilen cinsel ilişki kişinin kesinlikle hamile kalabileceği anlamına gelmez.

Farklı bir deyişle gebeliğin oluşması için üreme sisteminin yanı sıra beyin, endokrin sistem gibi pek çok etkenin sağlıklı ve birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışması gerekir.

Yaş ile gebeliğin oluşma olasılığı arasında ters orantı bulunur. Erkeğin yaşı gebelik oluşumunda rol oynasa da anne adayının yaşı çok daha önemlidir.

Farklı bir deyişle 35 yaşın altındaki anne adayının 1 yıl süreyle korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girmesi durumunda gebeliğin sağlanması beklenirken, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda bu süre 6 ay ile sınırlıdır.

Bu sürenin sonunda doğal yollardan gebelik sağlayamayan çiftlerin genel sağlık durumlarını kontrol ettirmeleri ve gebeliğin oluşumuna engel olan etkenin saptanması için hekime başvurmaları gerekir.

Her 100 çiftin 10’unda görülen infertilitenin nedeni saptandıktan ve tedavi edildikten sonra doğal yollardan gebelik sağlanabilir. Ancak doğal yollardan gebeliğin oluşumuna engel olan bir rahatsızlığın varlığında çift, üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilir.

Her Ay Gebe Kalma Şansı Nedir?

Doğal yollardan gebeliğin sağlanabilmesi için anne ve baba adayının sağlıklı olması ve doğru zamanda cinsel ilişkiye girilmesi gerekir. Üreme sisteminin yanı sıra, hormonal düzen ve pek çok farklı organın birlikte ve uyum içinde çalışması gebeliğin oluşumunda etkilidir.

Gebe kalma şansının yüksek olduğu günler ya da farklı bir deyişle yumurtlamanın gerçekleştiği günün doğru hesaplanması, kişinin gebe kalma şansını büyük oranda arttırır.

Yumurtlama dönemini daha iyi anlamak için menstrüasyon döngüsünün işleyişini kavramak gerekir. Beyinde yer alan ve bir endokrin bezi olan hipofiz bezinin, yine beyinde bulunan hipotalamus tarafından uyarılmasıyla adet döngüsü başlar.

Uyarılan hipofiz bezi, kadın yumurtalığında bulunan yumurtaların uyarılması için LH ve FSH hormonlarını salgılar. Kan dolaşımı aracılığıyla yumurtalık rezervine ulaşan hormonların etkisiyle, yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girer.

En sağlıklı olan yumurta, içinde bulunduğu, bir tür kese olan folikülü çatlatır ve yumurtalık ile rahim arasında bir kanal olan fallop tüplerine atılır.

Bu süre boyunca yumurtanın içinden çıktığı folikül, östrojen üretimini üstlenerek olası gebelik durumunda oluşan embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırmak için rahim duvarının yani endometriumun kalınlaşmasını sağlar.

Kadın yumurtasının, fallop tüplerinde sperm ile bir araya gelmesiyle döllenme gerçekleşir. Eğer döllenme gerçekleşmezse kalınlaşan rahim dokusu, adet kanaması sırasında vajen aracılığıyla vücut dışına atılır ve döngü tekrarlanır. Adet kanamasının her 21 ila 35 günde bir gerçekleşmesi normal kabul edilir.

Ortalama her 28 günde bir gerçekleşen adet kanamasının takip edilmesi, gebeliğin doğal yollardan sağlanabilmesi için son derece önemlidir. Yumurtlama, bir sonraki adet kanamasından 14 gün önce gerçekleşir.

Yani her 30 günde bir adet gören kadının yumurtlaması, son gördüğü adet kanamasından 16 gün sonra gerçekleşir. Her 32 günde bir adet gören kişi için yumurtlamanın gerçekleştiği gün, adet kanamasının başladığı günün ardından geçen 18. gündür. Kişinin gebe kalma şansı bu dönemde yüksektir.

Gebe Kalma Şansını Arttıran Öneriler

Yumurtlama döneminde gebe kalma şansı, kadının yaşı ile direkt bağlantılıdır. Her kadın, yaklaşık 2 milyon yumurta ile dünyaya gelir ve üreme çağına geldiğinde yaklaşık 400 bin yumurtası kalmış olur.

Her ay ortalama 1000 yumurta kaybedilir ve bu sayı yaşın ilerlemesiyle sürekli artar. Yani anne adayı ne kadar gençse gebelik şansı o kadar artar.

Düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye giren 35 yaşın altındaki kadınların bir yıl içinde gebe kalma şansı yaklaşık %70’tir. 35 yaşında gebe kalma şansı kişiden kişiye farklılık gösterse de 35-40 yaş aralığında 1 yıl içinde gebeliğin oluşma şansı %60 iken 40-45 yaşlarında bu oran %30 seviyesine geriler.

Gebe kalma şansını artıran öneriler, genellikle yumurtlama döneminin takip edilmesi şeklindedir. Kadın yumurtası fallop tüplerinde yalnızca 24 saat canlı kalabilirken, sperm hücresi kadın vücudunda 4-5 gün süreyle yaşayabilir.

Dolayısıyla yumurtlamanın gerçekleştiği günden 4-5 gün önce girilen ve yumurtlamanın gerçekleştiği andan itibaren 24 saat süreyle girilen cinsel ilişkiyle gebelik sağlanabilir. Kişinin gebe kalma şansını arttırması için stresten uzak durması önerilir.

Kişinin rahatlamasına yardımcı olabilecek egzersizler ve akupunktur, stres seviyesinin azaltılmasında etkilidir. Sigara ve alkol tüketimini bırakmak çiftin üreme kabiliyetini arttırır.

Kafein tüketiminin sınırlandırılması ve yeterli miktarda D vitamini alınması, gebelik şansını yükseltir. Polikistik over sendromu gibi bazı rahatsızlıkların varlığında ise öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Pek çok farklı sağlık sorunu kişinin gebe kalmasını engelleyebilir.

Polikistik Overde Gebe Kalma Şansı Nedir?

Kadın yumurtalığında küçük ve iyi huylu kistler olarak tanımlanabilen polikistik over sendromu, kişinin kesinlikle gebe kalamayacağı anlamı taşımasa da bu durum kişinin gebe kalma ihtimalinin son derece düşmesine yol açar.

Polikistik over sendromu (PKS) olan kişilerin tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaları çok daha kolaydır. Tüp bebek tedavi yöntemiyle polikistik overde gebe kalma şansı, yaklaşık olarak %66 seviyesindedir. PKS olan hastalardan yumurta toplamak için yapılan inseminasyon yani aşılama işlemi yumurtaların olgunlaşmasını sağlar. Aşılamada gebe kalma şansı yaklaşık %10 ila %30 oranındadır.

Tek Tüple Gebe Kalma Şansı Nedir?

Fallop tüplerindeki problemlerin tanısı için kullanılan yöntemlerden biri olan rahim filmi çekimi sırasında rahim içine basınçlı sıvı verilir. Bu durum, fallop tüpleri içindeki basit tıkanıklıkların açılmasını sağlayabilir. Bu tip vakalarda rahim filminden sonra gebe kalma şansı yükselir.

Bazı sağlık problemlerinin cerrahi yöntemlerle iyileştirilmesi için fallop tüplerinden birinin alınması gerekebilir. Kişinin gebe kalamayacağını düşünmesine yol açan bu durumda kişi genç ve kaliteli yumurta rezervi yeterli ise gebelik sağlanabilir. Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir.

Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.

Hamile Kalma Şansını Artıran Besinler

Gebelik oluşumunda pek çok farklı etken rol oynar. Yumurtalık rezervinde bulunan yumurta miktarının yanı sıra bu yumurtaların kalitesi de kişinin gebe kalma ihtimalinin değişmesine neden olabilir.

Gebeliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayan üreme hücrelerinin sağlığı, yaşam tarzı, stres, egzersiz ve beslenme gibi faktörlerle de bağlantılıdır.

Sağlıklı ve düzenli beslenme kişinin, gebe kalma ihtimalinin yaklaşık %80 oranında artmasını sağlayabilir. Hamile kalma şansını arttıran besinler A vitamini, omega 3, folik asit, kolin inositol içeren gıdalar şeklinde sıralanabilir.

Yumurta, içerdiği A ve E vitaminlerinin yanı sıra iyi bir protein kaynağıdır. Bu yüzden gebe kalmak isteyen kişilerin düzenli olarak yumurta tüketmesi önerilir.

Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, balık, ciğer, zeytin, ceviz, fındık ve badem tüketmek kişinin gebe kalma şansını arttırabilir. Aşırı kilolu ya da zayıf olmak da kişinin gebe kalmasına engel olabilir. Dolayısıyla ideal kiloya ulaşmak için uygun diyet programının takip edilmesi önerilir.

Eğer siz de çocuk sahibi olmak ve gebe kalma ihtimalinizi merak ediyorsanız daha ayrıntılı bilgi için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorumunuzu Gönderin



6 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba,dış gebelik sebebiyle geçen yıl ağustosta tek tüpüm alındı.3 ay yasaktı sonrada ben korundum korktuğum için. Son 2 aydır korunmasız ilişkiye giriyorum ve gebelik henüz olmadı. Tek tüple(sol) gebe kalma şansım nedir? Ve ne kadar süre deneyip olmazsa tüp bebek yapmam gerekir? Maddi olarak çok yetersizim. Ne kadar daha denemeliyim?
    Teşekkürler…

    27 Haziran 2021 / 22:47
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Tek tüp ile de gebe kalınabilir. 35 yaşından küçük iseniz 1 yıl, büyükseniz 6 ay korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmazsa doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      5 Temmuz 2021 / 14:19
  • ***** Yanıtla

    Merhaba benim dış gebeliğim oldu sağ tüpüm alındı. Bir yıl geçti üzerinden doktorum bugünkü kontrol de sağda yumurtamın olgunlaştığını sağdan yumurtladığumı söyledi çatlatma iğnesi yapıldı. Sağ tüpüm yok dağdan yumurtlamayla hamile kalabilirmiyim kafam karışık .

    29 Aralık 2021 / 18:05
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      Doktorunuz tıbbi tedavinizi yönlendirecektir. Dileriz güzel haberler alırsınız.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      12 Ocak 2022 / 09:39
  • ***** Yanıtla

    Dıs gebelık sonucu tek tupum alındı, hamıle kalamıyorum 2 aydır denıyorız. Kac ay daha beklemem lazım 29 yasındayım.

    24 Mayıs 2022 / 15:42
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      İşleminizi yapan doktorunuza danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      24 Mayıs 2022 / 16:01
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: