Bahceci Tup Bebek

Anormal Uterin Kanamalar

Anormal uterin kanamalar; adet dönemlerinin arasında kanama görülmesi, adet kanamasının aşırı yoğun olması ya da uzun sürmesi durumlarını kapsayan durumlardır. Anormal uterin kanama, pek…

Anormal Uterin Kanamalar
    

Anormal uterin kanamalar; adet dönemlerinin arasında kanama görülmesi, adet kanamasının aşırı yoğun olması ya da uzun sürmesi durumlarını kapsayan durumlardır.

Anormal uterin kanama, pek çok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Peki anormal uterin kanamalar nelerdir? Menoraji ve metroraji nedir? Anormal uterin kanama tedavisi nasıldır? Bu ve bu gibi soruların yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Anormal Uterin Kanamaları Nedir?

Anormal uterin kanama kadınlarda normal adet döneminin dışında kanama görülmesi olarak tanımlanabilir. Adet döneminin uzaması veya adet dönemindeki kanamanın çok yoğun geçmesi de anormal uterin kanama kapsamına girer.

Anormal uterin kanama kadınlar arasında azımsanmayacak kadar sık görülür. Ancak bu problemi yaşayan kadınlar her zaman doktora başvurmadığından anormal uterin kanama tanısı konulamaz.

Kadınlar anormal uterin kanama yaşayıp yaşamadığını bazı belirtilere bakarak belirleyebilir. Anormal uterin kanama durumlarında sık görülen belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Aşırı miktarda ve uzun süren adet kanaması ya da diğer adıyla menoraji,
  • Adet dönemleri arasında kanama, (Metroraji)
  • Uzamış adet dönemi,
  • Adet düzeninde bozulma,
  • Menopoz sonrası kanama,
  • Cinsel ilişki esnasında kanama

Kadınlarda adet döngüsü, kanama miktarı ve kanama süresi farklılık gösterebilir. Ancak kabaca kadınların adet döngüsünün 21-35 günde bir olması beklenir. İki ardışık adet başlangıcı arasında 21 günden az, 35 günden çok olması bir sorunun habercisi olabilir.

Çoğu kadında adet kanaması 4-5 gün sürer. Menoraji ise 7 günden uzun süren adet kanamaları için kullanılan bir tanımdır. Yoğun adet kanamasını belirlemek ise biraz daha zordur.

Dolayısıyla, ‘’Anormal kanama nedir?’’ sorusunun cevabı herkes için farklı olabilir. Ancak kabaca, Saatte 1 ped değiştirme ihtiyacının doğması yoğun bir adet dönemi geçirildiğini gösterir.

Adet dönemleri arasında ise lekelenme tarzında vajinadan kan gelmesi de anormal uterin kanama semptomlarından biri olabilir.

Anormal Uterin Kanamalarının Nedenleri

Anormal uterin kanamalara sebep olabilecek çeşitli durumlar söz konusudur. Hormonal değişimler, anormal uterin kanamaya yol açabilir.

Normal adet döngüsü içerisinde; adet kanamasının başladığı günden yaklaşık 2 hafta sonra, yumurtalıklarda ovulasyon ya da halk arasında bilinen adıyla yumurtlama olayı gerçekleşir.

Ovulasyondan sonra vücutta progesteron düzeyi artar ve rahmi olası bir gebeliğe hazırlar. Bu süreçte rahimde endometrium olarak adlandırılan doku kalınlaşır.

Gebelik gerçekleşmezse bu endometrium dokusu dökülerek rahim yeni adet döngüsüne hazırlanır. Endometriumdaki bu değişim adet kanaması olarak kendini gösterir.

Genç kızlarda ve menopoza yaklaşan kadınlarda endometrium dokusu fazla kalınlaşabilir ve bu durum da adet kanamasını yoğun olmasına neden olur.

Anormal uterin kanama en sık nedeni olarak genellikle hormonal değişimler gösterilir.

Hormon düzeylerinde değişime neden olarak anormal uterin kanamaya yol açan durumlar şöyledir:

  • Doğum kontrol hapları,
  • Hızlı kilo almak veya vermek,
  • Duygusal veya fiziksel stres,
  • Polikistik over sendromu, (PCOS)
  • Rahim içi araç (RİA) kullanımı,
  • Bazı ilaçlar.

Uterus yani rahimle ilgili yapısal problemler de anormal uterin kanamaya sebebiyet verebilir. Bu yapılara örnek olarak şunlar verilebilir:

Fibroidler: Rahim duvarını oluşturan kaslarda oluşan ve kanseröz olmayan çıkıntılardır. Fibroidler çok sayıda kadında görülür.
Polip: Rahim iç yüzeyini döşeyen tabakada ortaya çıkan yapılardır.
Adenomyozis: Rahmin iç yüzeyinde büyüyen yapılara benzer olarak oluşurlar ancak adenomyoziste bu yapılar rahim kaslarına doğru büyür.
Endometriozis: Rahim içini döşeyen epitel dokusuna benzer dokuların, rahim dışındaki yerlerde de bulunmasıdır.

Anormal uterin kanamalar, genel olarak yukarıda sayılan sebeplere bağlı olarak gelişse de bazı nadir görülen durumlar da kanama yapabilir:

  • Kan pıhtılaşma bozuklukları,
  • Serviks (rahim ağzı), endometrium, rahim kanserleri,
  • Serviks veya endometrium enfeksiyonları,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Böbrek, karaciğer, tiroit ya da böbrek üstü bezlerini etkileyen hastalıklar.

Disfonksiyonel Uterin Kanama Ne Demek?

Anormal uterin kanamanın bir diğer adı da disfonksiyonel uterin kanamadır. ‘Disfonksiyonel’ kelimesi Yunanca ‘dys’ yani kötü, bozuk ve ‘fonksiyonel’ yani işlevsel kelimelerinin birleşmesinden oluşur.

Dolayısıyla disfonksiyonel kanama; işlevsel olmayan, yanlış, olmaması gereken kanama anlamına gelir. Sıklıkla sorulan “disfonksiyonel uterin kanama ne demek?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Anormal Uterin Kanama Teşhisi Nasıl Koyulur?

Anormal kanama şikayeti ile doktora başvuran kadınlardan ayrıntılı öykü alınır. Bu öyküde kadının adet düzeni, adet süreleri, kanamalarının ne yoğunlukta olduğu sorgulanır. Daha sonra kişi muayene edilir.

Hastada anormal uterin kanamaya neden olabilecek durumların tespiti için kan tahlili, ultrason görüntüleme, histeroskopi gibi tekniklerden yararlanılabilir.

Rahimde anormal bir yapı tespit edilirse bu yapının özelliklerini belirlemek için ilgili dokudan biyopsi örneği alınabilir. Adenomyozis gibi durumların incelenmesinde ise MR görüntüleme kullanılabilir.

Anormal Uterin Kanamaların Tedavisi

Anormal uterin kanamanın başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için kanamaya neden olan sebebin teşhis edilmesi gerekir. Ayrıca anormal kanamanın tedavisi, kişinin çocuk sahibi olmayı planlayıp planlamadığına göre de değişiklik gösterebilir.

Anormal uterin kanama tedavisine genellikle önce ilaçlı olarak başlanır. Anormal kanamanın tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları şöyledir:

  • Doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri adet döngüsünü düzene koymaya yardımcı olabilir.
  • Gonadotropin salıverici hormon agonistleri, bazı hormonların yapımını durdurabilir. Rahimdeki fibroid yapılarının küçülmesini sağlayabilir.
  • Non Steroidal Anti İnflamatuar İlaçlar (NSAİİ) adet döneminden birkaç gün önce alındığında adet kanamasını hafifletebilir.
  • Traneksamik asit, ağır rahim kanamalarını azaltmayı sağlar.
  • Hormonlu rahim içi araçlar da salgıladıkları progesteron ile adet kanamasını azaltabilir.

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı ya da kanamaya yol açan odağın fiziksel olarak ortadan kaldırılabileceği durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Endometriyal ablasyon, myomektomi, uterin arter embolizasyonu (UAE), histerektomi gibi cerrahi yöntemler de anormal uterin kanama tedavisinde kullanılabilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: