Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 6. Hafta

Hamilelikte 6. hafta, bebeğin dolaşım sisteminin oluştuğu ve 2 mm. boyutuna ulaşan kalbin vücuda kan pompalamaya başladığı dönemdir. Anne adayının kalbinden iki kat daha…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 6. Hafta
    

Hamilelikte 6. hafta, bebeğin dolaşım sisteminin oluştuğu ve 2 mm. boyutuna ulaşan kalbin vücuda kan pompalamaya başladığı dönemdir. Anne adayının kalbinden iki kat daha fazla çalışan bebeğin kalbi, bu aşamada bebeğin en büyük organıdır. 6 haftalık bebek boyutu yalnızca 4 ile 6 mm. kadardır. Bebeğin nabzı ilerleyen haftalarda daha da hızlanmaya ve vücuduna çok daha hızlı bir şekilde kan pompalamaya başlar. 6 haftalık bebek gelişiminde bebeğin bacakları, kolları ve ellerini oluşturacak yapılar henüz vücudunun yanında tomurcuk halindedir.

Altıncı hafta bebekte olan en büyük gelişmelerden biri de beyin ve sinir sistemi ile birlikte omurgasının temel olarak şekillenmesidir. Bebeğin yüzünün ve gözlerinin de belirginleşmeye başladığı 6. haftada anne adayında da pek çok değişim yaşanır. Salgılanması devam eden östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesi bu haftada daha da artar. Kan düzeyinde artan hormonlara bağlı olarak anne adayının yaşadığı duygusal iniş çıkışlarda artış olur ve sabah bulantıları görülebilir. Kokulara karşı hassasiyetin de arttığı gebeliğin 6. haftası hem bebek hem de anne adayı için oldukça önemlidir.

6 Haftalık Gebelik

Gebelikte 6 hafta anne adayı ve özellikle bebekte oluşan değişimlerin hız kazandığı dönemdir. Anne adayları tarafından sıklıkla merak edilen sorulardan biri 6 haftalık bebek kaç mm olur şeklindedir. 6 haftalık bebek görüntüsü itibariyle mercimek tanesi kadardır. Embriyo görünümünden bebek görünümüne geçişin başladığı 6. haftada bebeğin boyutu, yaklaşık olarak 4 ile 6 mm. arasındadır. Ağırlığı ise yaklaşık olarak 3 gr. kadardır. Bebeğin kalbi vücudunun hemen hemen yarısı boyutundadır ve oluşumu tamamlanan dolaşım sistemi aracılığıyla kalp, tüm vücuda hızla kan pompalamaya başlar. Sindirim sistemine ait oluşumların yanı sıra solunum sistemine ait organların oluşumu da 6 haftalık hamilelik döneminde başlar.

Beyin gelişimine dair ipuçlarının gözlendiği bu dönemde bebeğin yüzü şekillenir. Kulak, ağız boşluğu ve gözlerine dair oluşumlar fark edilebilir boyuttadır. Henüz bilinen anlamda kol ve bacakları olmasa da bu organlar tomurcuk halinde oluşmaya başlar. Ancak tüm bu oluşumların ultrasonda anne adayı tarafından görülebilmesi bebeğin toplam boyutunun çok küçük olmasından dolayı pek mümkün değildir. 6 haftalık gebelik döneminde yaşanan bir diğer gelişme de bebeğin bağırsaklarının bu hafta içinde gelişmesidir. Solunum sistemi organlarından akciğerler de gebeliğin 6. haftasında oluşmaya başlasa da bu oluşum, henüz çok erken safhadadır. Bebeğin beyni, beyinde yer alan hipofiz bezinin oluşumunun yanı sıra kas ve kemik dokuları da 6. hafta içinde oluşur. Tüm bu gelişimler çok miktarda enerji gerektirir. Anne adayının vücudu da bu enerjiyi karşılamak için daha fazla beslenme ihtiyacı duyar. Anne adayının bu hafta içinde uyku ihtiyacının artması artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artış gösterir.

6 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

6 haftalık gebelik belirtileri arasında en yaygın olanı sabah bulantılarıdır. Her ne kadar bu belirtilerin tamamı ya da bir kısmı her anne adayında aynı düzeyde yaşanmasa da bulantı ve kusma gibi belirtiler bu dönemde sıklıkla görülür. Anne adayının kendisini yorgun, halsiz ve sürekli uykulu hissetmesi, bebeğin artan enerji ihtiyacından ve vücutta hızla artmaya devam eden östrojen ve progesteron hormonlarından kaynaklanır. Hormon düzeyindeki ani farklılaşma anne adayının, duygusal durumunda karmaşaya neden olabilir. Kokulara olan hassasiyet de gebeliğin 6. haftasında artış gösterir. Daha önceden çok sevilen kokular, artık rahatsız edici ve hatta tiksindirici gelmeye başlayabilir. Buna bağlı olarak tüketilen gıdaların tadı da farklı hissedilebilir. Yemeklerden sonra ağızda metalik bir tat hissedilmesi de 6. haftada görülen değişimlerdendir.

Baş dönmesi 6. haftada karşılaşılan bir diğer belirtidir. Bu hafta bebeğin ağırlığı 3 gr, toplam boyutu da 4 ile 6 mm. kadardır. 6 haftalık gebelik kalp atışı açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde dolaşım sisteminin oluşması ile birlikte kalp, vücudun neredeyse yarısı boyutundadır ve normal bir insanınkinden 2 misli hızla çalışarak kanı pompalar. Dakikada 100 ile 160 kez çarpan bebeğin kalbi, ilerleyen süreçte daha da hızlı atmaya başlar. Bu hafta içinde yaşanan bir diğer önemli gelişim de bebeğin, beyin ve sinir sisteminin yanı sıra omurgasının da temel olarak şekillenmeye başlamasıdır. Vücudunda kol ve bacaklar birer tomurcuk olarak belirmeye başlar. Yüzü ve göz çukurları belirginleşir. Aynı zamanda burun ve kulak delikleri de belirginleşmeye başlar. Kas ve kemik dokuları yine bu hafta gelişim gösterir. 6 haftalık gebelik görüntüsü yavaş yavaş belirginleşmeye başlar.

Gebeliğin 6. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hormonların hızla artmasına bağlı olarak görülen kusma, anne adayının bol sıvı tüketmesini gerektirir. Ayrıca ani gelen kusma isteğinde bazen safra da görülebilir. Bu, bebek için endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir. 6 haftalık gebelik, beslenme açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde iyi ve dengeli beslenilmeli, bulantı hissine karşı tatlı yerine tuzlu gıdalar tercih edilmelidir. Sigara ve alkol kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır. Gebeliğin 6. haftasında memelerin büyümesine bağlı olarak sırt ağrıları görülebileceği gibi meme uçlarında kararma şeklinde renk değişimi de görülebilir. Bu dönemde hekim, olası riskleri ekarte etmek için smear testi ve vajinal ultrasonografi yapılmasını isteyebilir. 6 haftalık bebek gelişimi açısından hızlı bir dönem olduğundan bu dönemde hekimler, sıklıkla 6 haftalık bebek ultrasonda görülür mü sorusuyla karşılaşır. Yapılan ultrason incelemesinde 6 haftalık bebek kalp atışı görülebilir ve duyulabilir. Ancak 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa endişe edilmemeli, bir sonraki kontrol zamanı beklenmelidir.

Gebeliğin 6. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

6 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, rahimdeki bebeğin gelişimine bağlı olarak hızla artan östrojen ve progesteron hormonundan kaynaklanır. Duygusal iniş çıkışların artış gösterdiği bu dönemde, sabah bulantıları ve kusma yaygın olarak görülür. Artan uyku ihtiyacına karşı koymayıp dinlenmek anne adayının, yorgun ve halsiz hissetmesinin önüne geçilmesinde yardımcıdır. Kokulara karşı oluşan hassasiyet, yemeklerden alınan tadın farklılaşmasına ve hatta ağızda metalik bir tat hissedilmesine neden olabilir. Kabızlık ve şişkinliğin önüne geçebilmek için az miktarda ve sık aralıklarla beslenilebilir. Bu dönemde rahim büyümeye devam ettiği için idrar torbasını sıkıştırmaya başlar ve buna bağlı olarak sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilebilir. Bu dönemde memelerin büyümesi de devam eder. Ayrıca gebeliğin 6. haftasında meme uçlarında büyüme ve renk değişikliği görülebilir.

6 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüsü

Bu dönemde bebeğin boyutu 4 ile 6 mm. kadardır. Yapılan ultrason görüntülemesi ile bebek görülebilir ve kalp sesi duyulabilir. Ancak henüz kol ve bacakları oluşmadığından elde edilen görüntü, bebek görünümünden farklıdır. 6 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmaması bu dönemde rastlanabilen bir hadisedir. Her ne kadar 6 haftalık bebek kalp atışı dakikada 100 ile 160 kez gerçekleşse de bazı durumlarda kalp atışı duyulmayabilir. Bebek kalp atışının en rahat izlendiği dönem 10 ile 12. haftalardır.

Gebelik hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



2 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben tup bebek yaptırdım doktoruma göre 6 haftalik gözüküyor gebeliğim kese felan gözüküyor boyutu 6mm dedi kalp atışını duymadık bende çok tedirginim birde kan sulandirici ığne kullanıyordum onu ve düşük önleyici iğnemi yapma dedi sizdende görüş almak istiyorum bide alttan muayne edip öyle baktı kalp atışı g
    Yok diye peki ererken mi kalp atışını duymak icin

    9 Temmuz 2022 / 19:40
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      8. haftaya kadar kalp atışı duyulabilir. Doktorunuzun takibinde kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      23 Ağustos 2022 / 14:14
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: