Ngrirja e Embrionit

Çfarë është Ngrirja e Embrionit?

Ngrirja e embrionit është procesi përmes të cilit embrionet e formuara në ambient laboratorik janë të ngrira dhe të ruajtura për përdorim të mëvonshëm. Ndërsa numri i embrioneve të marra gjatë trajtimeve IVF varet nga trajtimi i kryer, është e mundur që të merret më shumë se një embrion cilësor në rreth 40% të çifteve.

Në dy përpjekjet e para të IVF, një embrion i vetëm transferohet në nënat e ardhshme nën moshën 35 vjeç. Nëse këto përpjekje dështojnë, dy embrione transferohen në përpjekjet e mëvonshme. Çdo embrion i mbetur mund të ngrihet dhe të ruhet në varësi të vendimit të çiftit.

Kush rekomandohet për Ngrirjen e Embrionit?

Ngrirja e embrionit është një proces që mund të kryhet vetëm në çiftet e martuara. Ngrirja e embrionit rekomandohet në këto situata:

  • Kur ka embrione të shëndetshme të papërdorura pas transferimit fillestar gjatë një trajtimi IVF
  • Kur ka një histori familjare të menopauzës së hershme
  • Kur janë në pyetje rezervat e ulëta ovariane
  • Kur planifikohen procedurat mjekësore që ndikojnë në rezervën ovariane (kirurgji, kimioterapia, radioterapia, etj)
  • Sidomos në rastet kur nëna e ardhshme do t’i nënshtrohet një operacioni për endometriumin (kistën e çokollatës)
  • Kur çifti planifikon një shtatzëni të ardhshme

Përveç kësaj, ngrirja e embrionit përdoret gjithashtu si një metodë e suksesit:

Hormonet / medikamentet e përdorura gjatë trajtimeve IVF mund të kenë ndikim negativ në rreshtim të mitrës. Kjo situatë ndryshon në varësi të personit dhe sasisë së ilaçeve të përdorura. Embrionet ruhen të ngrira, ndërsa rreshtimi i mitrës kthehet në gjendje normale për të shmangur këtë situatë. Pasi mitra të kthehet në strukturën e saj natyrore, embrionet shkrihen dhe kryet transferimi. Përmes kësaj metode të quajtur teknika e “ngrirjes” (freeze-all) është e mundur të arrihet shkalla e lartë e shtatzënisë.

Ngrirja e embrionit është gjithashtu e dobishme në rastet kur është planifikuar kontrolli gjenetik i embrionit. Çiftet që mbartin një rrezik të lartë të çrregullimit gjenetik dhe mund të prodhojnë vetëm një numër të kufizuar të vezëve dhe embrioneve, mund të përdorin ngrirjen e embrionit. Pasi janë krijuar disa embrione të ngrira, të gjitha këto embrione mund t’i nënshtrohen kontrollit gjenetik në të njëjtën kohë. Prandaj, kostoja e testimit gjenetik ulet ndjeshëm.

Cila është norma e qëndrueshmërisë së embrioneve të ngrira-shkrirë?

Është e mundur për të arritur një normë të qëndrueshmërisë 98-99% në vezë, në spermë dhe embrione të ngrira në mënyrë efektive, të ruajtura, dhe të shkrira. Shkalla e lartë e shtatzënisë e arritur me qelizat e ngrira janë treguesi më i rëndësishëm i nivelit të suksesit të klinikës. Nëse shërbimi mjekësor që ofrohet në një qendër IVF është në nivelin më të lartë, atëherë numri i materialeve të ngrira gjatë ose pas trajtimit është njësoj i lartë. Prandaj, rezultatet e suksesshme të arritura në një qendër duke përdorur embrionet e ngrira, janë tregues i mirë i suksesit të vetë qendrës. Teknika e përdorur gjatë proceseve të ngrirjes dhe shkrirjes, pajisjet teknologjike dhe përvojën e embriologëve, janë faktorët më të rëndësishëm që ndikojnë në suksesin e trajtimit. Ndërsa shumë qendra IVF ofrojnë shërbime për ngrirjen dhe shkrirjen e embrionit, ekziston një dallim serioz midis niveleve të suksesit të trajtimit për shkak të faktorëve të përmendur më parë. Falë laboratorëve të tanë të embrionologjisë dhe embriologëve me përvojë, klinikat Bahçeci arrijnë nivele të larta të suksesit në proceset e ngrirjes dhe shkrirjes së embrioneve. Klinikat e Bahçeciu kryejnë proceset e vezëve, spermës dhe ngrirjes së embrionit përmes metodës së vitrifikimit.

Si kryhet transferimi i embrionit të ngrirë?

Kalimi zakonisht kryhet 3-6 ditë pas periudhës së ovulacionit. Faza në të cilën embrioni ishte i ngrirë ndikon në datën e transferimit. Nivelet e hormoneve (E2, LH dhe Progesteroni) monitorohen dhe asnjë ilaç nuk jepet deri ditën e transferimit. Pas transmetimit të embrionit, trajtimi mbështetës i progesteronit mund të fillojë në varësi të preferencës së mjekut.

Para transferimit të embrionit të ngrirë, është e domosdoshme përgatitja e mitrës për shtatzëninë. Ky proces i përgatitjes mund të kryhet nëpërmjet “ciklit natyror” të nënës së ardhshme, pra duke monitoruar rritjen dhe plasaritjen e vezës gjatë ciklit menstrual të pacientes, pa përdorimin e ndonjë ilaçi. Është thelbësore që të ketë një cikël të rregullt menstrual për këtë proces për të dhënë rezultate të suksesshme. Përveç kësaj, ne gjithashtu përdorim shpesh një metodë të quajtur “mjekimi për FET (transferimi i embrionit të ngrirë)” për të përgatitur mitrën për transferim në rastet kur nuk ka rritje të vezëve. Ekziston edhe një opsion “cikël natyror i modifikuar” të cilin e përdorim më rrallë, ku rritja e vezëve stimulohet përmes ilaçeve dhe transferimi kryhet pas një injeksioni.
Transferimi i embrionit është një procedurë e thjeshtë dhe pa dhimbje që nuk kërkon anestezi. Disa pacientë mund të kërkojnë anestezi për shkak të vaginizmit ose ankthit. Transferimi i embrionit të suksesshëm arrihet përmes qetësimit afatshkurtër gjatë kësaj procedure. Gjatë transferimit të embrionit, pacienti qëndron në pozicionin e litotomisë. Një spekulum përdoret për të pastruar vaginën dhe qafën e mitrës me një solucion steril. Embriologu ngarkon embrionet që të transferohen në një injektues të veçantë. Mjeku pastaj e transferon embrionin në mitër me ndihmën e një kateteri të hollë dhe të imazhit me ultratinguj. Transferimi i embrionit kërkon një ultratingull të jashtëm të barkut; prandaj, pacienti duhet të vijë me një fshikëz të mbushur plotë. Kjo i lejon mjekut të vizualizojë më mirë mitrën dhe ta transferojë lehtë embrionin në mitër.

A lindin me probleme shëndetësore foshnjat nga embrionet e ngrira?

Sipas literaturës në dispozicion, nuk ka dallim në anomali kongjenitale midis foshnjave të lindura nëpërmjet transferimit të embrionit të ngrirë dhe të tjerëve. Praktikat e embrionit të ngrirë konsiderohen të sigurta në njohurinë e ditëve të sotme.

Sa kushton ngrirja e embrionit?

Për shkak të legjislacionit aktual, ne nuk mund të publikojmë informacionin e çmimit të ngrirjes së embrionit në faqen tonë të internetit. Për të mësuar më shumë rreth informacionit aktual të çmimeve dhe për të patur një konsultim falas me mjekët tanë, lutemi plotësoni formularin e kontaktit ose na telefononi në +383 386 06 220 .

Agron Dashi

Përshëndetje, Jemi të martuar qe 2 vite, po provojmë të kemi …

Lexo Vazhdimin

Shqipe Morina

Jam 5 vite e martuar, gjatë këtyre 5 viteve kam vizituar shumë …

Lexo Vazhdimin

Vlora Gashi

Unë mbetesha shtatzënë por çdoherë kur isha 5-6 javësh më thonin që …

Lexo Vazhdimin

Lumturie Dardha

Pas tentimit tonë 4 herë me IVF, më në fund u takuam …

Lexo Vazhdimin

7 Shtete, 13 Qendra

Mbi 60.000 foshnje me IVF

Me Bahçeci e cila sidomos në rastet e vështira posedon sukses mbi Standardet Evropiane, realizoni edhe ju ëndrrën tuaj për t'u bërë prindër.

RRETH NESH

Konsulta falas

NE JU KONTAKTOJMË

Për konsulta falas me mjekët tanë na lini numrin tuaj të telefonit, ne ju kontaktojmë.

Ne ju Kontaktojmë
Numri juaj i telefonit:

apo ju mund të na kontaktoni në numrin e telefonit +383 38606 220

WhatsApp Viber
WhatsApp
Ne Ju Kontaktojme
Ju do të kontaktoheni brenda një kohe shumë shkurtër: