Bahceci Tup Bebek

Embriyo Transferi Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo transferi, laboratuvar ortamında istenen aşamaya gelen embriyo veya embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Bazen vajinismus gibi durumlarda anestezi altında yapılabilirse de genellikle anestezi gerektirmemektedir. Eğer anestezi alınacaksa 6 saat açlık olması gerekmektedir.

Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?

Transfer işlemi; embriyo gelişimi, sayısı, hastanın yaşı, daha önceki deneme sayısı gibi farklı kriterler değerlendirilerek OPU (yumurta toplama işlemi) sonrası 2 ila 6. günler arasında gerçekleştirilmektedir.

Bazı vakalarda rahim içi, transfer için uygun bulunmadığı takdirde, embriyolar dondurularak saklanır. Sonraki siklusta, çözülmüş embriyolar kullanılarak transfer işlemi gerçekleştirilir.

Embriyo Transferi Öncesi Yapılması Gerekenler

Embriyo transferi öncesi hastaların yaşam tarzlarında çok fazla değişiklik yapmasına gerek yoktur. Anne adayının transfer saatinden 1 saat önce klinikte bulunması gerekir. Rahmin ultrasonda net görüntülenebilmesi için transfere gelirken anne adayının idrara sıkışık olması gerekmektedir.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Embriyo transferi sırasında anne adayı jinekolojik pozisyonda uzanır. Spekulum takılarak vajina ve serviks (rahim ağzı) steril bir solüsyon ile temizlenir. Embriyolog transfer edilecek embriyoları mikroskop altında çok az miktardaki özel bir sıvı ile birlikte enjektöre yükler.

Rahmin ultrason ile net görülebilmesi, kateterin endometrium boyunca ilerleyişinin gözlenebilmesi ve transferin kolaylıkla yapılabilmesi için idrara sıkışık iken transfer işlemi yapılmaktadır.

Embriyo transfer kateteri vajina boyunca karından yapılan ultrasonografi kılavuzluğunda rahim tavanı ile arasında bir buçuk cm. mesafe kalana kadar ilerletilir. Embriyolar rahim boşluğuna bırakılır, sonra kateter dikkatlice geri çekilir.

Transfer edilen embriyoların rahme implantasyonu (yerleşmesi) 3-4 gün sonra başlamaktadır. Transfer sonrası yarım saat yatarak istirahat yeterlidir ve uzun süre ayağa kalkmadan yatmanın gebelik sonuçları üzerine pozitif etkisinin olmadığı bilinmektedir.

Transfer edilen embriyoların kalitesi sonucu etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Genellikle embriyolar hücre sayıları, hücrelerin şekilleri ve fragmantasyon denilen hücre içi artık maddeler yönünden mikroskop altında incelenerek kalite sınıflandırması yapılmaktadır.

Embriyo kalitesi arttıkça rahme tutunma potansiyeli de artmaktadır. Embriyo transferi kısa, basit ve ağrısız bir işlem olmakla birlikte tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından birini oluşturur.

Embriyo Transferi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Şehir dışından gelen çiftlerin transfer sonrasında 2-3 saatlik mesafelere yolculuk etmesinde sakınca yoktur. Daha uzun mesafelerden gelen çiftler ise gerekli durumlarda işlemin yapıldığı şehirde bir gün kaldıktan sonra evlerine dönebilir.

Transfer işleminden sonra anne adayının 3 gün dinlemesi yeterlidir. Daha sonra günlük yaşantısına dönebilir. Hapşırmanın, öksürmenin, uyurken sağa, sola dönmenin tutunma üzerinde olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Ayrıca, merdiven inip çıkmanın da bir sakıncası yoktur. Gebelik oluşana kadar ağır egzersiz ve ağır işlerden uzak durmakta, ani hareketler yapmamaya özen göstermekte fayda var.

Göğüslerde dolgunluk, adet görecek gibi kasıklarda ağrı, pembe-kahverengi damla şeklindeki akıntılar transfer işlemi sonrasında görülebilecek durumlardır. Bu durumlarla karşılaştığınızda korkmanıza ya da endişelenmenize gerek yoktur.

Ancak görülen akıntıların kırmızı adet akıntısı gibi olması durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Transfer işleminden sonra duş almanızda bir sakınca yoktur. Hem transfer sonrasında hem de gebelik boyunca asitli içecekler, kahve ve bitkisel çayları tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamak gerekmektedir. Aşırı baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durarak taze sebze, meyve ve protein ağırlıklı besinleri tüketmeye özen gösterip, bol su tüketmenizde yarar var. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kesinlikle kullanmayın.

Embriyo Transferi Yaptıranlar için Tavsiyeler

Embriyo transferi sonrasında yapılması gereken çok özel bir şey yoktur. Çiftler embriyo transferinden sonra işlemin yapıldığı klinikte yaklaşık yarım saat kadar istirahat edip sonrasında evlerine gidebilir.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk birkaç gün ağır sportif egzersizler yapılmamalıdır.
  • Vajinal bir enfeksiyona yol açmamak için yüzme önerilmez.
  • Özellikle kurşun içerebilecek boya ve sıvılara maruz kalınmamalıdır.
  • Ağır şeyler kaldırıp taşınmamalıdır.
  • Sigara içilmemeli ve alkol kullanılmamalıdır.
  • İki hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Kullanılacak ilaçlar doktora danışılarak alınmalıdır. Luteal destek amacıyla verilen progesteron iğneleri ve diğer ilaçlar tarif edildiği şekliyle kullanılmalı, kesilmemelidir. Genellikle progesteron ile luteal destek gebeliğin 12. haftasının bitimine kadar devam etmektedir. Bu haftadan sonra vücutta progesteron desteğini plasenta sağlamaktadır.
  • Muhtemel listeria enfeksiyonundan kaçınmak amacıyla pastörize olmamış süt ve taze peynir yenmemelidir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: