Doktora Sorun
Polikistik over sendromu, yarattığı yumurtlayamama problemi nedeniyle özellikle üreme çağındaki kadınlarda kısırlık sorununu beraberinde getiriyor. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalabiliyorlar. Son zamanlarda üzerinde daha sık konuşulan bir yenilik olan in-vitro matürasyon (IVM) tekniği ile tüp bebek tedavisine başlayan hastalara verilen hormon tedavisine bağlı oluşan bir takım yan etkilerin önüne geçmek ve gebelik başarısını artırmak mümkün olabiliyor.
Nedeni tam olarak belli olmayan bir yumurtlama bozukluğu hastalığı olan polikistik over sendromu (PCOS), özellikle üreme çağında yumurtlayamama problemi olan kadınlarda kısırlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleri ile gebe kalabiliyor. Bahçeci Sağlık Grubu Bahçeci Ankara Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selen Ecemiş, tüp bebek hastalarının yaklaşık %15-20’sini oluşturan polikistik over hastalarının karşılaştıkları tek problemin doğal yolla gebe kalmada zorluk olmadığına dikkat çekti. Op. Dr. Ecemiş, tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kullanılan hormon tedavisi sonucu normalden çok sayıda yumurta gelişmesinin bir takım yan etkilerin de oluşmasına neden olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti.
“OHSS (ovaryan hiperstimülasyon sendromu) olarak tanımlanan bu yan etki, büyümüş ve sayısı normalin üzerinde olan yumurtalardan kana salınan bazı sinyaller nedeniyle vücutta damar dışında kalan alanlarda sıvı birikimidir. Bulantı, kusma, ishal, karında şişkinlik ve sıvı birikmesi, akciğerlerde sıvı birikmesi, kan pıhtılaşmasında artma gibi bulgulara neden olur. Hayati tehlike ile karşı karşıya kalan hastada bu durum birkaç hafta sürebilir, hatta bazen hastaneye yatış ve yoğun bir tedavi gerektirebilir.”
IVM PCOS Hastaları için Yeni Bir Bakış Açısı
Hastaların sağlığını tehdit eden bu durumdan kaçınmak için son zamanlardaki önemli bir yeniliğin IVM (in vitro matürasyon), yani yumurtaların laboratuvar ortamında olgunlaştırılması tekniği olduğunu anlatan Op. Dr. Selen Ecemiş, yöntem ve uygulanışı hakkında şu bilgileri verdi: “Tüp bebek tedavisinde yumurtaları geliştirebilmek için günlük olarak iğne formunda ilaçlar kullanılır. Ayrıca 2-3 günde bir ultrason ve kan tahlili yapılarak yumurtaların gelişimi izlenir. Yeni geliştirilen IVM yönteminde yumurtaların hormonlar ile büyütülmesi daha düşük doz ilaçlarla, yumurta büyüklüğünün hafifçe gerçekleştiği daha erken dönemlerde yumurtaların toplanması ile yapılır. Burada kadında var olan ancak henüz tam olarak olgunlaşmamış yumurtalar toplanır ve bunlar laboratuvarlarda özel olarak geliştirilen ortamlarda olgunlaştırılır. Bu yumurtalar daha sonra sperm ile döllenerek normal tüp bebek işlemi gerçekleştirilir. Geliştirilen embriyolar klasik transfer işlemi ile anne rahmine yerleştirilir. Böylece vücutta tehlikeli büyüklüğe ve sayıya ulaşamayan yumurtalar OHSS sendromunun gelişmesine katkıda bulunmamış olurlar.”
İşlem Mutlaka Gelişmiş Laboratuvar Ortamında Yapılmalı
IVM yönteminin en önemli dezavantajının ise gebelik oranlarının klasik tüp bebek tedavisine oranla daha düşük seyretmesi olarak belirten Op. Dr. Selen Ecemiş, bu nedenle işlemin mutlaka modern teknoloji kullanılmış laboratuvar koşullarında ve tecrübeli embriyologlar tarafından yapılması gerektiğine işaret etti.
PCOS Kadınların Hayatında Çok Önemli Rol Oynuyor
Son derece önemli bu hormonal hastalıkta, her adet döngüsünde gelişerek çatlaması gereken yumurtanın gelişimi yarıda kalıyor ve yumurtanın içerisinde geliştiği sıvı keseciği yani folikül yumurtalık dokusu içinde 3-10 milimetre çapında kistlere dönüşüyor. Yumurtalık dokusu, bu kistler sayıca arttığında polikistik yani çok sayıda kistik oluşum içeren bir yapıya dönüşüyor. Polikistik over hastalığının klasik bulgusu olan yumurtalık içerisinde inci tanesi gibi dizilmiş foliküllerin görünümü bu şekilde oluşuyor. Düzensiz adet kanamaları, tüylenme, sivilcelenme, zor gebe kalma veya kalamama, artmış düşük yapma riski, şeker hastalığı belirtileri ve ileride hastalığa yakalanma riskinde artış ve artmış rahim kanseri riski gibi sağlık sorunları bu kadınların hayatında önemli rol oynuyor.
12 Yorum
Merhabalar ben Merve 5 yıllık evliyim hıc gebelik yasamadum Rahim filmi cektırdım yeni tuplerım kapalıymış 1 tanesi tamamen 1 tanesi kısmen acildi asılama dusunuoduk esumle hafif pkos cıktı tup bebek yaptrmamızı söylediler esimde sperm dusuklugu var tüp bebekte tutma sansımız nedr acaba
27 Ocak 2021 / 18:01Merhaba Merve Hanım,
Yumurta-sperm kalitesi normal ve rahim içini etkileyecek bir etmende yoksa güzel sonuçlar alınabilir. Dilerseniz doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme yapabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için 444 39 49’dan bizi arayabilir ya da buraya tıklayarak telefon numaranızı bırakabilirsiniz.
Saygılarımızla,
15 Şubat 2021 / 12:39Bahçeci Ailesi
5 yıllık evliyim 28 yaşındayım pcos hastasiyim 6 defa gebe kaldım 5 kimyasal gebelik son gebelikte ise kalp atışı olmadığı için kuretaj oldum tüp bebek yaptırmalı miyim
26 Aralık 2020 / 01:20Merhaba,
Tüp bebek doktorlarımızla görüşmenizi öneririz. 444 39 49 numaralı telefondan ücretsiz ön görüşme için bizlere ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
3 Ocak 2021 / 16:37merhaba 2 yıllık evliyik hiç korunmadik ve çocuğumuz olmadi hafif pko dedi doktor 35 günde bir adet görüyorum kilom 120 cok ugrasmama ragmen kilo veremedim tüp bebek veya asilama yaptirsam kilolarim buna engel olur mu cevaplarsaniz cok sevinirim
9 Temmuz 2020 / 14:10Merhaba Elif Hanım,
Beden kitle indeksi yumurtlama düzeni için çok önemli. Kilo yumurtlamayı bozabileceği için önem arz etmektedir. Uzman bir diyetisyenden destek almanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
13 Temmuz 2020 / 00:04Merhaba ben 3.5 senelik evliyim ve hiç korunmadigimiz halde hamile kalamadim düzenli adet goremiyorum ve polikistik over diyolar bir aşılama bir yumurtlama takip yaptırdım ve olmadı şimdi ise tüp bebek yaptırma kararı aldık acaba bende bunun tutma oranı nedir bu arada yaş 23
8 Haziran 2020 / 13:11Merhaba Halide Hanım,
Yaşınız ve polikistik over sendromu tanınız başarı şansınızı artırabilir. Fakat tek başına bu iki durum çocuk sahibi olmanızda bir sorun olup olmadığını belirmemiz için yeterli değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim içi bozukluklar da hamilelik oranlarını etkilemektedir. Dilerseniz buraya tıklayarak kan sonuçlarınızla ilgili detaylı bilgi alabilir, doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme sağlayabilirsiniz.
Saygılarımızla,
19 Haziran 2020 / 17:16Bahçeci Ailesi
Merhabalar ben elif pcos hastayım 3 yıllık evliyim ve şimdiye kadar hiç gebelik oluşmadı. 14 Şubat 2019 da yani 6 gün önce transfer yapıldı toplamda 6 tane embriyomuz oluştu 2 tane transfer edildi 4 tanesi donduruldu. Pcos hastalarının ilk tüp bebek denemelerinde gebe kalma ihtimali yüzde kaçtır bir de dondurulmus embriyo kalitesini kaybeder mi. Yanitlarsaniz çok sevinirim. Teşekkürler..
20 Şubat 2019 / 17:35Merhaba Elif Hanım,
Dondurulma koşulları iyi olduğu taktirde embriyo kalitesini kaybetmez. Polikistik over hastaları rahimsel ya da immünolojik bir sorun olmadıkça diğer kadın kaynaklı hasta grubuna göre daha şanslıdır. Dileriz güzel haberler alırsınız.
Saygılarımızla,
21 Şubat 2019 / 09:53Bahçeci Ailesi
Meraba bn cagla doktor hanm bn 24 yasndaym 3 senelik wvliyim yumurtaliklarm gorunmuyo cok kucukmus ve normal yoldan adet gormuyorum ginera ilaciyla 21 gnluk onla adet goruyorm ilacla szce tup bebek olurmu bana cocuk sahibi olmak istyrm
18 Eylül 2017 / 02:41Merhaba Çağla Hanım,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
Dilerseniz iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
5 Aralık 2017 / 10:33Bahçeci Ailesi
Diğer Yorumlar