Bahceci Tup Bebek

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır & Hamilelikte Kilo Artışı

İdeal Kilo Nedir? Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı? Gebelikte Bebek Kilosu Plasenta Ağırlığı Hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar ve gebelikte ne kadar kilo alınmalı…

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır & Hamilelikte Kilo Artışı
    

Hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar ve gebelikte ne kadar kilo alınmalı soruları anne adaylarımızın en çok merak ettiği soruların başında geliyor. Hamilelikte kilo alımı kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber genellikle 7. haftada başlar.

Hamilelikte alınan kilonun, kişisel özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini biliyoruz. Anne adayının gebelikten önceki kilosu, bebeğin erişeceği ağırlık, plasentanın boyutu ve genetik özellikler hamilelikte alınacak kiloda belirleyicidir. Ama en önemlisi hamilelik sırasındaki beslenme alışkanlıklarıdır.

Hamilelik süresince organik yiyecekler tercih edilmeli ve konserve gıdalardan uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca dışardan yemek yenmemelidir. 3 öğün yerine sık aralıklarla yemek yenmelidir. Enerji ihtiyacı çikolata yerine kuruyemişten ve meyveden sağlanmalıdır.

İdeal Kilo Nedir?

Hamilelik öncesindeki boy ve kilo oranı, normal mi yoksa aşırı kilolu mu olunduğu hakkında fikir vermektedir. Vücut kitle indeksi 18 ile 24 arasında olan kadınların hamileliklerinde problemle karşılaşma olasılıkları azdır.

Vücut kitle indeksi 24’ün üzerinde olduğu zaman ise bu olasılık artmaktadır. Yapılan çalışmalara göre vücut kitle indeksi 30 veya 34’ün üstünde ise yani morbid obezse doğacak çocuklarda otizmli olma riski, ilerde şeker hastalığı ve hipertansiyon görülme olasılığı artar.

Annenin ise bir problem veya komplikasyonla karşılaşma riski artar. Bu yüzden gebe kalmadan önce anne adaylarının vücut kitle indeksleri 24’ün üstündeyse en az %10’luk bir kilo kaybetmeleri gerekmektedir.

Vücut kitle indeksi dediğimiz bu oranı hesaplamak basittir. VKİ hesaplamak için kiloyu boyun karesine bölmek gerekir. Örneğin boyu 160 cm kilosu 55 kg olan bir kişinin vücut kitle indeksi; 1.6×1.6 = 2.56 ve 55/2.56 = 21,4 şeklinde hesaplanır.

18.5 altında olanlar – Zayıf
18.5 – 24,9 arası – Normal kilolu
25 – 29,9 arası – Fazla kilolu
30 – 39,9 arası – Obez (şişman)
40‘ın üzerinde – İleri derecede obez

Fazla kiloların hamilelikten önce verilmesi önerilir. Hamilelikten önce dengeli beslenme, egzersiz ve akupunktur gibi tamamlayıcı tıp yöntemleriyle normal kiloya döndükten sonra gebe kalınmasında büyük fayda vardır. Kilo vermek gebe kalma şansını artırdığı gibi şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi riskleri azaltır.

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Tüm hamilelik süresince anne adayının ortalama 11 – 14 kilo alması normal kabul edilir. Hamileliğin başında zayıf olan anneler biraz daha fazla kilo alabilirler.

Hamileliğin başında aşırı kilolu olan annelere ise fazla kilo almaları önerilmez. Genellikle 7- 8 kilo almaları yeterli kabul edilir.

Gebelikte alınan kiloların; 3 – 4 kilosu bebek, 700 gram 1 kilosu plasenta yani bebeğin eşidir. 1 kilo ya da rahmin büyümesine bağlı olarak 1,5 – 1,8 kilo annenin artan kan miktarıdır. 1 kilo büyüyen göğüslerdir. 1 – 2 kilo annede su depolanmasından kaynaklanır. Geriye kalanı da yağdır.

Hamilelik süresince, “2 can taşıyorum, 2 kişilik yemeliyim” mantığı doğru değildir. Aşırı kilo alınmasına sebep olabilir ve bu da zararlıdır.

Unutulmamalıdır ki, normal sınırlarda kilo alan bir annenin hem gebeliği daha sağlıklı geçecektir hem de doğum normal, daha kolay ve risksiz gerçekleşecektir. Tabii ki doğumdan sonra normal kilosuna dönmesi de daha kolay olacaktır.

Kilo takibi için çok basit bir önerimiz var: Kendinize bir tartı alıp düzenli olarak haftada 1 sabahları hafif kıyafetlerle kilonuzu ölçünüz. (İlk 3 aydaki kilo alımınız yeterli olmasa bile) 4. aydan itibaren haftada 250 gram; 6. aydan itibaren ise 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilmektedir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

20 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Anne adayımız 20 haftalık gebelikte artık gebeliğin yarısına gelmiş bulunmaktadır. 20 haftalık gebelikte annede ilk dönemlerde olan semptomlar azalmış ve henüz kilo olarak yeterince ağırlaşmamıştır. Yani annemiz gebeliğin altın çağındadır.

Bu dönemde en çok merak edilen şeylerden biri 20 haftalık gebelikte kaç kilo alınması gerektiğidir. Bu ayda bebeğimiz ortalama 300 gram ağırlığa ulaşmaktadır.

5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır.

Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır. Düzenli ve yavaş kilo alımı görünen hamileliklerde daha az ağrı ve çatlak görülür.

Gebelikte 6 ayda kaç kilo alınmalı sorusu da annelerin en çok merak ettiği konulardan! Gebeliğin 6. ayında ayda 1,5 kiloluk artış normal kabul edilmektedir. 6. ay itibariyle beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

26 Haftalık Gebelikte Annenin Kilosu

Her geçen gün bebeğine kavuşmaya bir adım daha yaklaşan anne adayı, belirtileri de daha yoğun hissetmeye başlar. Bebek artık ortalama 760 gram ağırlıktadır. 26. haftada anne adayı toplamda 7,2 ile 9,9 kilo almış olacaktır.

34 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Hamileliğin 8. ayındayız artık! 34 haftalık gebelikte annede mide yanması problemi görülebilir, akıntı ve karın ağrısı olabilir. 34 haftalık bebek kilosu ortalama 2.146 gram ağırlıktadır. Yalancı doğum sancıları da başlayabilir.

Eğer anne ortalama bir kiloya sahip ve tek bir bebeğe hamile ise gebelik başlangıcından 34. haftalık döneme kadar ortalama 11-12 kilo alınması normaldir.

Eğer ikiz gebelik varsa 34 haftalık bebek kilosunda da artış olacağından daha fazla kilo alımı olması beklenir. 34 haftalık gebelikte almış olunan kilo ile birlikte toplam alınan kilo 11-12 kilo aralığındaysa her şey yolunda demektir.

Daha az ya da daha çok kilo alımı gebelik öncesi annenin mevcut kilosundan ya da bebeğin gelişiminden kaynaklanabilir. Bunun için doktora danışılmalıdır.

Gebelikte Bebek Kilosu

Gebelik boyunca hastaların en çok merak ettiği konulardan bir diğeri de gebelikte bebek kilosunun normal artışlarda olup olmadığıdır. Her bebeğin gebelik boyunca büyüme hızı, kilo artışı ve doğumdaki kilosu farklılık gösterir.

Gebelikte bebek kilosunun ortalamanın altında ya da üstünde olması her zaman bir gelişim problemi olduğu anlamına gelmez. Fakat her ihtimali değerlendirip annenin kendisinin ve bebeğinin kilo artış takibini doktoruyla beraber yapmasını ve bu süreci en dikkatli şekilde geçirmesini öneririz. Gebelikte bebek kilosu ultrason cihazı ile bakılarak baş ve bacak ölçümlerine dayanarak tahmin edilir.

Gebelikte bebek kilosu 8. haftada ölçülmeye başlanabilir ve 8 haftalık bir bebek ortalama 1 gramdır.

  • 16. haftada 100 gram
  • 24. haftada 600 gram
  • 32. haftada 1702 gram
  • 34. haftada 2146 gram
  • 42. haftada 3685 gram

Gebelikte bebek kilosunun ortalama olarak yukarıda bahsedilen değerlerde olması beklenir. Eğer çok büyük farklılıklar yoksa korkulacak bir şey yoktur.

Her bebeğin gelişim süreci ve kilo artışı farklı olabilir. Bebeklerin 2.500 – 4.000 gram civarında doğmaları normal kabul edilir. 4.500 gramdan fazla doğan bebeklere ise iri bebek denmektedir.

Plasenta Ağırlığı

Plasenta kaç kilo? Annelerin gebelikte bebeğin ve kendi kilo artışlarını hesaplarken en çok merak ettikleri konulardan biri de plasentanın kaç kilo olduğudur.

Plasenta yani bebeğin eşi gebelik boyunca anne ile bebek arasında bütün alışverişi sağlayan organdır. Gebeliğin erken dönemlerinde oluşarak gelişir, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra ise anne rahminden dışarı atılır.

Peki bebek eşi kaç kilodur? Doğumdan sonra ayrılan plasenta ağırlığı yaklaşık yarım kilodur. Plasenta ağırlığı yarım kilo olsa da anne ve bebek için çok büyük önem taşır.

Rahim içinde bebeğin beslenmesinden sorumlu olan plasenta yeni hücrelerin oluşması için anneden gelen kandaki gerekli besinleri ve oksijeni zararlı maddelerden ayırt edip seçerek bebeğe taşır.

Plasenta 15-20 santimetre çapında oval bir disk şeklindedir ve plasenta ağırlığı yukarıda da bahsettiğimiz gibi yaklaşık yarım kilo yani 500-600 gram kadardır.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



150 Yorum
  • ***** Yanıtla

    5 AY BİTTİ 62.3 İLE BAŞLADIM 68.4 OLDUM NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

    16 Nisan 2018 / 17:39
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Boy kilo endeksi bilgilerinize sahip olmadığımız için konuyla ilgili doğru cevabı verememekteyiz. Tedavi görmekte olduğunuz doktorunuzdan kesin bilgiye ulaşabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      20 Nisan 2018 / 17:18
  • ***** Yanıtla

    ideal kilo ile hamile kaldım.30 haftalık gebeyim 10 kilo aldım ama kilo alımım hızlı ve kabızlık problemim aşırı var ne önerirsiniz

    30 Kasım 2018 / 10:45
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Kabızlık probleminiz için doktorunuza da danışarak duphalac şurubunu uygun görünen dozda kullanabilirsiniz. Bol bol yürüyüş yapıp sıvı tüketmenizi de tavsiye ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      30 Kasım 2018 / 16:34
  • ***** Yanıtla

    30 haftalık hamileyim beslenmeme çok dikkat etmeme rağmen 12 kilo aldım bebek iki hafta önden gidiyo ve suyu normal değerden fazla bu sebep olabilir mi kilo almam da

    28 Şubat 2019 / 10:19
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Amniyon sıvısının fazlalığı insülin değerinizin yüksek olmasına işarettir. İnsülin değerlerinize baktırıp doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Dileriz güzel bir hamilelik süreci geçirirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      28 Şubat 2019 / 15:47
      • ***** Yanıtla

        İnsilün değerlerime bakıldı gayet normal çıktı

        28 Şubat 2019 / 18:53
        • Bahçeci
          Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

          Merhaba,

          Başka bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanız için doktorunuza detaylı muayene olmanızı tavsiye ederiz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

          1 Mart 2019 / 11:55
  • ***** Yanıtla

    36 haftalık hamileyim fakat bebeğin kilosu 2.250 gram bu kotu mu.nolur cevaplayın moralim çok bozuk.

    23 Mart 2019 / 13:07
  • Bahçeci
    ***** Yanıtla

    Merhaba,

    Kilo alımınız vücut kitle indeksinize göre değerlendirilebilir. Konuyla ilgili en doğru bilgiye tedavi görmekte olduğunuz doktorunuzdan ulaşabilirsiniz. Sağlıklı bir gebelik dileriz. İlginiz için teşekkürler.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    10 Nisan 2018 / 16:06
Diğer Yorumlar
1 2 3 4 15
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: