Bahceci Tup Bebek

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?; Çoğu kadın hayatında en az bir kez kahverengi akıntı ile karşılaşır. Adet öncesi görülen kahverengi akıntı genellikle…

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?
    

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?; Çoğu kadın hayatında en az bir kez kahverengi akıntı ile karşılaşır. Adet öncesi görülen kahverengi akıntı genellikle önemsizdir ve bu durumun pek çok nedeni vardır.

Genellikle hamileliğin ya da menopozun habercisi olarak düşünülen kahverengi akıntı altta yaran ciddi bir sağlık problemine işaret edebilir. Bu yazıda; “adet olmadım kahverengi kan geldi” ya da “hiç adet olmadım kahverengi akıntım var” sorularının yanıtlarını beraber inceleyeceğiz.

Kahverengi Akıntı Nedir?

Kadınlarda vajinal akıntı hemen her gün meydana gelir. Sağlıklı bir kadının vajina akıntısı berrak, saydam ya da beyaz renklidir. Farklı durumlar akıntının rengini değiştirebilir. Vajinal akıntı kahverengi ise muhtemelen az miktarda eski kan içerir.

Hamilelik söz konusu değilse kahverengi akıntı aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:

  • Adet bitiminden sonra rahimde kalan eski kan
  • Adet öncesi kan akışının hafif olmasına bağlı kanın beklemesi
  • Pembemsi kahverengi olabilen yumurtlama lekelenmesi
  • Smear testine veya vajinal muayeneye tepki
  • Sert bir cinsel ilişki sonrası

Hamilelik sırasında kahverengi akıntı görülme nedenleri:

Adet öncesi pembe veya kahverengi akıntı gebeliğin erken bir belirtisi olabilir. Halk arasında üstüne görme olarak da bilinen implantasyon kanamasının rengi genellikle kahverengidir.

Döllenmiş yumurta rahim zarına girdiğinde rahim duvarına yerleşir ve bu sırada bu bölgede hafif zedelenme yaratabilir. Yumurta döllendikten 1-2 hafta sonra meydana gelen implantasyon kanaması, adet olmadım lekelenme var hamile miyim sorusunun cevabı olabilir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülen kahverengi akıntı genellikle endişe nedeni değildir. Ancak bir ihtimalde olsa dış gebeliğin ya da düşük riskinin belirtisi olabilir. Gebelik döneminde yaşanan her türlü vajinal kanama veya akıntı ile ilgili mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Menopoz öncesi kahverengi akıntı:

40’lı veya 50’li yaşlardaki insanlar için adet öncesi kahverengi akıntı görülmesi, menopozun erken bir belirtisi olabilir. Artık yumurtlamanın ve menstrual döngünün sona erdiğini işaret edebilir. Kahverengi akıntıya aşağıdaki semptomlar eşlik edebilir.

  • Dengesiz ruh hali
  • Ateş basması
  • Gece terlemeleri
  • Uyku problemi
  • Vajinal kuruluk

Kahverengi akıntıya neden olan diğer faktörler

  • Rahim ağzı enfeksiyonları
  • Cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu veya klamidya gibi hastalıklar
  • Tampon, prezervatif, vajinal kontraseptif sünger, diyafram veya servikal kapak, doğum kontrol halkaları gibi vajinada bulunan yabancı maddeler
  • Polikistik over sendromu
  • Rahim ağzı kanseri

Adet Kanaması ve Kahverengi Akıntı Arasındaki Farklar

Regl olmadan kahverengi akıntım var ya da doğumdan sonra adet olmadım kahverengi akıntım var gibi soruları cevaplayabilmek için adet kanaması ile kahverengi akıntı arasındaki farkları ayırt edebilmek gerekir.

Gebe olmayan kadınlarda yaklaşık 28 günde bir adet kanaması görülür. Her ay rahim duvarı kalınlaşarak hamileliğe hazırlanır. Eğer kadın hamile kalmazsa, rahim duvarı astarını vajinadan kanama yoluyla dışarı atar. Adet kanaması ile kahverengi akıntı arasındaki farklar şunlardır.

Adet dönemleri arasındaki sürenin uzunluğu kadından kadına değişir. Ancak her kadının adet dönemi farklı bir durum söz konusu değilse genellikle düzenlidir. Kahverengi lekelenme her ay görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Ay içerisinde nedenine bağlı olarak kahverengi akıntı gözlenebilir.

Her kadının adet kanaması kendi düzenini takip eder. Çoğu kadın için aylık dönem hafif lekelenmeyle başlar, bir veya iki gün kanama yoğunluğu artar ve sonra yavaş yavaş hafifleyerek lekelenmeyle biter.

Kahverengi akıntı genellikle düzensizdir. Ancak yumurtlama döneminde bazı kadınlarda kahverengi akıntı da meydana gelebilir ve bu kadınlar her ay bir veya iki gün kahverengi akıntı yaşayabilir.

Hormonal dengesizlikleri veya sağlık sorunları olan kadınlar haricinde adet dönemi genellikle 5-7 gün sürer ve hiçbir zaman bir ay boyunca kanama gözlenmez.

Adet kanamasına genellikle başka semptomlar eşlik eder. Adetten önceki bir hafta içinde, hormonlardaki değişiklikler meme hassasiyeti ve baş ağrısı gibi semptomları tetikleyebilir.

Rahim, rahim zarını kan olarak dışarı atmak için kasılırken, bazı kadınlar hafiften şiddetliye kadar değişen kramplar yaşar. Kahverengi akıntıda incinmeye bağlı olarak ağrı görülebilir.

Adet kanaması ile kahverengi akıntıyı birbirinden ayıran en önemli özellik akıntının rengidir. Adet kanı genellikle kırmızıdır. Bazı kadınlar, aylık dönemlerinde büyük kan pıhtıları gözlemleyebilir. Kahverengi akıntının ise rengi zaman zaman pembemsi olabilir.

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?

Regl döneminde kanama yaşanmaması çoğu kadın için endişe verici olabilir. “Adet olmadım neden” ya da “adet olmadım karnım şiş acaba bir problem mi var” ya da “adet olmadım beyaz akıntım var hamile miyim” gibi sorular, kadınların en çok merak ettiği konular arasındadır. Adet döneminde kanama gerçekleşmemesi genellikle hamileliği akla getirir.

Genellikle regl döneminde gecikme yaşandığında hamilelik testi yapılır. Testin pozitif olması kanama olmamasının nedenini basitçe cevaplayabilir.

Ancak adet olmadım ama test negatif sorusunun cevabı için uzman bir doktordan yardım alınmasını gerektirir. Regl döneminde yaşanan problemleri çözebilmek için altta yatan nedenlerin belirlenmesi önemlidir. Adet gecikmesinin en yaygın nedenleri arasında;

  • Aşırı egzersiz yapmak
  • Kronik rahatsızlıklar
  • Polikistik over sendromu
  • Aşırı kilolu olmak ya da aşırı zayıf olmak
  • Emzirmek
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Stres
  • Hipertroidi ya da hipotroidi gibi tiroid bozuklukları
  • Erken menopoz yer alır.

Peki, adet olmadım olmak için ne yapmalıyım? Adet döneminde gecikme ile karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken tek şey konusunda uzman bir kadın doğum doktorundan yardım almaktır.

Adet gecikmesinin nedenleri mutlaka araştırılmalı ve altta yatan nedenin tedavisi en kısa sürede yapılmalıdır. Doktora danışılmadan bitkisel kür uygulamaktan kaçınmalısınız. Adet döneminin düzenlenmesini desteklemek amacıyla;

  • Yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulayabilirsiniz,
  • Fiziksel aktivitenizi artırabilirsiniz,
  • Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



367 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Adetimden önce kahverengi leke gelmeye başladı ama bu bütün adetim boyunca sürdü çok az miktarda kan geldi kan gelmesi gerekirken çok fazla kahverengi leke gelmeye başladı ve katı şekilde 1 hafta boyunca ilk defa böyle bir şey yaşadım acaba doktora gitmem gerekir mi ?

    5 Nisan 2021 / 01:33
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Geçmiş aylardan basit kistlerin atılımı olabilir. Endişe etmeyiniz. İlerleyen aylarda da devam ederse doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      5 Nisan 2021 / 17:53
  • ***** Yanıtla

    Bir aydır Ben matofin xr 500mg
    Folbiol
    Devit3 ve eutroxy troid ilacı kullanıyrm normalde günü gününe adet olan biriyim ancak 6 gün gecti adet olamadım sadece bugün kahverengi lekelenme oldu sizce test yapmalımıyım yoksa ilaçlardan mıdır

    6 Nisan 2021 / 17:38
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      6 gün adet gecikmesi yaşadığınız için kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      6 Nisan 2021 / 17:48
  • ***** Yanıtla

    Merhaba kolay gelsin 1 gün adetim gecikti ve gebelik testi yaptım çıkmadı ve subat ayında da düşük yaptım bu gün ise kahverengi cok hafif bir lekelenme var belimde agri var sol kasigimda ise ara ara gelen ağrı ve sol kasigimda şişkinlik var neden olur acaba bilgi verebilirmisinz

    12 Nisan 2021 / 11:56
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Evde yapılan gebelik testlerinde yanılma payı olabiliyor. Lekelenmeniz tam olarak sökülmezse kesin bir sonuç için kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      12 Nisan 2021 / 13:48
  • ***** Yanıtla

    Merhabalar benim adetim gecikmeli 15 gün oluyor 3 gün önce gebelik testi yaptırdım kanda negatif çıktı bugün de pede bulaşmayan kırmızı renkli lekelenmem oldu son adet tarihim 1 mart 2 ay önce rahim içi alet taktırdım ama kaymış ve hamile kalmış olabilir miyim ama kanda üç gün önce çıkmadı eşimde cinsel ilişki sırasında batma olduğu söylüyor o yüzden şüpheliyim acaba Bi bilgi verebilir misiniz

    15 Nisan 2021 / 10:30
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Geç döllenme olmuş olabilir. Doktora başvurup genel muayene olmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      15 Nisan 2021 / 14:05
  • ***** Yanıtla

    Merhaba, normalde adetim hiç gecikmez 25 günde bir regl oluyorum bu ay tam bir haftalık gecikmem oldu, ailemde erken menepoz öyküsü olduğu için gecikmenin ertesi günü fsh lh ve beta hcg bakıldı, erken menepoz yok beta hcg ilk gün 1.30 ikinci gün 1.64 çıktı şuan gecikme 1 hafta oldu 2 gündür kahverengi yoğun akıntı var, neden kaynaklı olabilir?

    16 Nisan 2021 / 16:36
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Beta HCG sonuçlarınız negatif görünüyor. Adet öncesi lekelenmeler olabilir bu lekelenmeleriniz tam olarak sökülmezse doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      16 Nisan 2021 / 19:17
Diğer Yorumlar
1 2 3 37
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: