Bahceci Tup Bebek

Adet Olamıyorum Ne Yapmalıyım?

Adet döngüsü, üreme çağındaki kadınlarda ayda bir kanama gerçekleşmesi ile yenilenen biyolojik bir döngüdür. Kadın vücudu her ay bir tane yumurta hücresi üretir ve…

Adet Olamıyorum Ne Yapmalıyım?
    

Adet döngüsü, üreme çağındaki kadınlarda ayda bir kanama gerçekleşmesi ile yenilenen biyolojik bir döngüdür. Kadın vücudu her ay bir tane yumurta hücresi üretir ve rahim iç tabakasını hamilelik için hazırlar.

Döllenmenin gerçekleşmemesi halinde adet kanaması gerçekleşir, döllenmeyen yumurta hücresi ile rahim iç tabakaları vajinal kanama yoluyla dışarı atılır.

Bu süreç tamamen hormonal dengenin denetiminde ilerlediğinden, hormon düzeylerinin kandaki değişimi ile birlikte adet kanaması öncesinde kadında gerginlik, sinirlilik gibi durumları içeren premenstrual sendrom yaşanabilir.

Ortalama bir adet döngüsü 28 gün sürer. Fakat döngünün süresi her kadında farklı olduğundan 25-35 gün aralığındaki adet döngüleri normal ve sağlıklı kabul edilir. Döngü süresindeki birkaç günlük değişiklikler genellikle normal kabul edilir.

Fakat 25 günün altındaki adet döngüsü sık adet görmeyi, döngünün 35 günün üzerine çıkması ise adet gecikmesini ifade eder. Kadınların başına sıklıkla gelen bir durum olduğundan ve her zaman bir hastalığa bağlı olarak görülmediğinden yılda iki defaya kadar normal kabul edilir.

Bunun dışında sürekli olarak adet gecikmesi sorunu yaşayan kadınlar ise mutlaka bir jinekoloji uzmanına başvurmalı ve detaylı muayeneden geçmelidir.

Adet Olamıyorum Neden?

Adet gecikmesi, doğurganlık dönemindeki kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen bir sorundur. Mevsim değişiklikleri, geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar, stres ve çevresel birçok etken adet gecikmesine neden olabilir.

Bu nedenle kadınlarda yılda 2 kez adet gecikmesinin yaşanması normal olarak değerlendirilmektedir. Fakat adet gecikmesinin sürekli olarak tekrarlaması genellikle jinekolojik bir hastalığı veya hormonal düzeni etkileyen herhangi bir sağlık sorununu işaret eder. Adet (regl) gecikmesine yol açabilecek birçok sağlık sorunu mevcuttur.

Kadınlarda menstrual siklusun düzenli şekilde devam etmesi için beyinde hipotalamus adlı bölgeden hipofiz bezine bir uyarı yapılır ve FSH ve LH adlı iki hormon üretilerek kana geçirilir.

Hipofiz bezinde üretilen bu hormonlar yumurtalıklarda folikül gelişimini uyarır ve yumurtlamanın gerçekleştirilmesini sağlar.

Yumurtalıklarda gelişen foliküller östrojen ve progesteron hormanlarını üretir, bu hormonlar ise rahim iç tabakasının gebeliğe hazır hale gelecek şekilde kalınlaşmasını sağlar.

Yumurtlamanın gerçekleşmesinin ardından gebelik oluşmamış ise yumurtalıklardaki corpus luteum adlı sarı cisimden progesteron hormonu salgısı durdurulur ve bu hormonun düzeyindeki ani düşüş adet kanamasını başlatır.

Rahim iç tabakasındaki dökülmeyle başlayan kanama ile birlikte vücut yeni bir menstrual döngüsüne başlar. Bu mekanizma içerisinde yer alan herhangi bir hormon, salgı bezi veya organa ilişkin bozukluk adet gecikmesine yol açabilir.

Kadınlarda ilk adet döngüsü genellikle 12-13 yaşlarında başlar. Ergenlikle birlikte başlayan adet kanamaları başlangıçta düzenli olmayabilir.

Bir süre sonra herhangi bir sağlık problemi bulunmayan genç kızlarda adet kanamaları düzene girer. 45-50 yaşlarından sonra adet kanamaları zamanla düzensizleşir ve bir süre sonra tamamen kesilir.

Doğurganlığın son bulduğu bu dönem menopoz olarak adlandırılır. Bu iki durumun haricinde düzenli olarak adet gören kadınlarda yılda iki kezden fazla adet gecikmesi söz konusu ise detaylı bir sağlık muayenesi yapılarak sorunun nedeni tespit edilmelidir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Adet Olamıyorum Hamile miyim?

Cinsel birliktelikte bulunan doğurganlık çağındaki kadınlarda adet gecikmesinin en önemli nedeni hamileliktir. Adet gecikmesi aynı zamanda hamileliğin ilk ve en önemli belirtisi olarak kabul edilir.

Gebelik planlayan kadınlarda adet kanamasındaki gecikmenin hamileliği işaret ediyor olma olasılığı daha da yükselir. Normal şartlarda adet kanamasında 7 güne kadar bir gecikmenin bulunması normal olarak kabul edilir.

Gecikmenin 7 günden uzun sürmesi halinde ise aktif cinsel yaşantısı olan kadınlarda öncelikle hamilelik testi yapılmalıdır.

Gebelik testi için eczanelerde kolaylıkla bulunabilen ve ev ortamında yapılabilen idrar testleri tercih edilebilir. Bu testler tamamen idrardaki Beta-HCG hormonu düzeylerini ölçerek gebe olup olmadığınız hakkında bilgi verir.

Küçük de olsa bir yanılma payı bulunduğundan daha kesin sonuç veren kan testlerinin tercih edilmesinde yarar vardır. Gebelik testi sonucu pozitif olan kadınlar hamilelik takibi için doktorlarına başvurmalıdır.

Gebelik testi sonucu negatif ise adet gecikmesine herhangi bir sağlık sorununun neden olup olmadığının araştırılması için jinekolojik muayene yaptırılmasında fayda vardır.

Adet gecikmesi yaşayan kadınların merak ettiği konulardan bir tanesi de gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiğidir. Adet döngüsü düzenli olmayan kadınlarda cinsel ilişkinin üzerinden 21 gün geçmesinin ardından gebelik testi gerçekleştirilebilir.

Bunun haricinde adetin 7 güne kadar gecikmesi normal kabul edildiğinden döngünün 35 güne ulaşması ve halen kanamanın başlamamış olması durumunda da hamilelik testi yapılabilir.

Adet Olamıyorum Hamile de Değilim

Aktif cinsel yaşamı olmayan veya gebelik testi negatif olarak sonuçlanmış olan kadınlarda adet gecikmesinin nedeni hamilelik değildir. Bu durumda gecikmenin nedenine yönelik ileri araştırmalar yapılmalıdır.

Yılda iki defaya kadar olan gecikmelerde genellikle stres, mevsim değişimi, iş değişikliği, ortam değişikliği, yeni bir ilaca başlamış olma gibi nedenler rol oynar. Bunların dışında adet gecikmesinde rol oynayabilecek bazı sağlık sorunları şunlardır:

  • Polikistik over sendromu
  • Yumurtalık ve rahimdeki kistler
  • Miyom ve polipler
  • Yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserleri
  • Hormonal bozukluklar
  • Erken menopoz
  • Tiroid hastalıkları
  • Aşırı kilo, obezite veya aşırı zayıflık
  • Doğum kontrol haplarının kullanımı
  • Kronik hastalıklar
  • Hipofiz bezi tümörleri

Yukarıdaki durumlar adet gecikmesine neden olabilecek sağlık sorunlarından bazıları olup adet gecikmesi yaşayan kadınlarda bunlardan herhangi birinin söz konusu olabilme ihtimaline karşı, detaylı bir jinekolojik muayenenin yapılmasında fayda vardır.

Adet Belirtileri Var Ama Adet Olamıyorum

Adet kanamasının yaklaşması ile birlikte kadınlarda birtakım belirtiler görülebilir. Bunlar arasında göğüslerde şişkinlik, hassasiyet, duygu durumu değişiklikleri, sinirlilik hali, lekelenme şeklinde kanama, karın ve bel bölgesinde kramplar gibi semptomlar yer alır.

Bunlardan bazıları hamilelik belirtileri arasında da yer alır. Adet belirtileri ile hamilelik belirtileri arasındaki en temel fark ise karın ağrısıdır.

Adet belirtisi olan karın ağrısı daha şiddetli ve karnın alt bölgesinde veya belde hissedilirken hamilelikte midenin alt kısmındaki kramplar şeklinde görülebilir.

Mide bulantısı, adet öncesinde çok nadir olarak görülür ve hamilelikte çok daha yaygındır. Adet öncesi dönemde ortaya çıkan belirtiler hormon seviyelerinin değişimine bağlı olarak ortaya çıkar.

Adet kanamasının başlaması ile birlikte bu belirtiler hafifler ve son bulur. “Adet olamıyorum çok sinirliyim, adet olamıyorum hamile de değilim” gibi yakınmaları olan kadınlarda eğer bir önceki adetin ilk gününün üzerinden 35 gün geçmişse bir jinekoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Yapılacak sağlık kontrolleri sonucunda adet gecikmesine neden olan faktörler belirlenebilir. Pek çok nedeni olabilse de regl (adet) kanamasındaki gecikmenin her zaman bir nedeni olmak zorunda değildir.

Bu nedenle bu sorunu yaşayan kadınların yersiz endişelere kapılmak yerine bir sağlık kuruluşuna başvurmaları en doğru seçenek olacaktır.

Eğer siz de adet gecikmesi sorunu yaşıyorsanız ve “adet olamıyorum neden” diye merak ediyorsanız bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olmanızda fayda vardır.

Yapılacak muayeneler sonucunda menstrual döngüdeki aksaklıklara neden olan bir hastalığınız söz konusu ise erken dönemde teşhis edilmesini sağlayarak tedavinize bir an önce başlayabilirsiniz. Randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



510 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Çocuk için tedavi oluyorum adetim 5 gün gecikti test yaptım negatif çıktı kasık ağrısı ve bel ağrım çok ama hala adet olmadim

    30 Ekim 2022 / 22:40
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      31 Ekim 2022 / 14:11
  • ***** Yanıtla

    Merhaba. 10 Eylülde adetim bittikten 1-2 gün sonra iç çamaşırım varken sürtünme yolu ile ilişki yaşadım ama boşalma falan olmadı. Fakat zevk suyu olabilir ama iç çamaşırım vardı. 4 Ekimde yani 24 gün sonra normal gününde reglimi oldum. Hiç bir sorun olmadı. 1 Kasımda ikinci reglimi olmam gerekiyordu, belirtiler var ama 2 gün gecikti. Hamilelik riski olabilir mi ilk adetimi olmama rağmen? Acaba bunu stres ettiğim için gecikmiş olabilir mi? Test yapmalı mıyım? Teşekkürler

    2 Kasım 2022 / 18:10
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Hava değişimi, stres gibi nedenler adet gecikmesi yapabilmektedir. 1 hafta içinde adet olmazsanız doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      3 Kasım 2022 / 11:05
  • ***** Yanıtla

    Merhaba 36 gündür regl olmuyorum reglım 6 gün gecikti iki gun aksardı ama bu kadar aksamazdı iki dogum yaptım onu da belırtmek ısterım. 7 aydır bir tane daha cocugumuz olsun ıstıyoruz ama olmuyor hcg testı yaptırdım uc gun once 0.54 cıktı suan akıntı fazlalıgı var birde ilişki sırasında çok agrım oluyor hem regl olmamanın hem ilişki sırasında agrımın ve cocugumuzun olmamasının sebebı nedır sormak ıstedımb

    9 Kasım 2022 / 16:30
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Sizi muayene etmeden net bir şey söyleyemeyiz. Dilerseniz 444 39 49 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      10 Kasım 2022 / 11:03
      • ***** Yanıtla

        Merhaba 4 Ekim’de âdet olmuştum ancak 2 defa prezervatif takılı bir şekilde ilişkiye girdim prezervatif e boşalma durumu oldu ama sızmadı nı biliyoruz âdetim gecikti aşırı sitrese girdim karnımda ağrılar ve mide bulantısı başladı bu normalmidir ayrıca yumurtalıklarda kist var ama kötü huylu değil doktorum kilo almamam gerektiğini söylemişti 4 kilo falan aldım karnımda şişlik var hamilemiyim?

        19 Kasım 2022 / 23:26
        • Bahçeci
          Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

          Merhaba,

          Hamilelik şüpheniz varsa Beta HCG testi yaptırmanızı ve doktora başvurmanızı öneririz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

          21 Kasım 2022 / 09:35
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben ilk regl olduğum yıllarda bir problem görmüyordum fakat birkaç yıl önce yaklaşık 8 ay boyunca hiç regl olmadım ve doktora göründüm Yumurtalık kistim olduğunu söylerek progestan adında bir ilaç verdi ilacın kullanmam ile beraber regl olmaya tekrar başladım ama bu ay ilacı kullanmama rağmen gecikme oldu ve sadece 2 gün sürdü.

    21 Kasım 2022 / 06:03
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Doktorunuza tekrardan danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      21 Kasım 2022 / 09:36
Diğer Yorumlar
1 48 49 50 51
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: