Bahceci Tup Bebek

Bahçeci TV - Genetik, Kısırlık ve Tüp Bebek

Translokasyon iki yada daha fazla kromozomun kendi arasında parça değişimi olduğu bir durumdur. Bu soru da bize genelde sık sık sorulan sorudur. Özellikle çiftlerimiz tedavi sürecinde kan vererek “karyotip” denilen bir test gerekleştirirler. Bu karyotip analizi hem erkeğin hem bayanın, kromozom yapısını sorgulayan ve test eden bir yöntemdir. Pek çok çiftimizde normal sonuçlar elde ederiz. Genellikle 100 çiftten 3 ya da 4’ünde translokasyon ya da inversiyon adı verilen yapısal kromozal bozukluklar görülebilir.

Özellikle dengeli translokasyon önemlidir. Örneğin 3. Kromozomun bir kısmı ile 5.kromozomun bir kısmı kendi arasında parça değiştirmiş olabilir. Bu parçalar eğer herhangi bir kayıp olmaksızın değiştiriliyorsa biz buna dengeli translokasyon diyoruz. Önemli olan translokasyon taşıyıcısı yani kromozomlar arasında parça değişimleri olan çiftlerin, sperm ya da yumurta üretimi sırasında ciddi oranda genetiği bozuk gamet hücreleri oluşturmalarıdır.

Translokasyondaki en büyük çekincemiz özellikle kendilerinin sperm ya da yumurta üretiminde karşılaşabileceği yüksek genetik anomali riskidir. Bu kişiler genellikle bebek sahibi olamazlar yani denemelerine rağmen gebelik oluşmamıştır veya bize gelen translokasyon taşıyıcısı olan hastalarımızda gördüğümüz yüksek oranda erken dönem gebelik kaybıdır. Çünkü ciddi bir artış söz konusu olduğu için gamet hücrelerinin genetik yapılarında, genellikle hep döllenmede anormal genetik yapıda embriyolar elde edilir.

Doktora Sorun - [tv_doktor]



Telefon Numaranız: