Bahceci Tup Bebek

Bahçeci TV - Kısırlık ve Tüp Bebek

Yardımcı üreme teknolojileri içerisinde, tüp bebek laboratuvarına girmeden önce yapılan işlemlerden birisi de aşılamadır. Sperm morfolojisi normal olan, herhangi bir sebep bulamadığımız veya yumurtlamasını bizim sağladığımız ve yumurtlama zamanı spermi eğer enjekte edersek gebe kalma ihtimali yüksek olduğunu düşündüğümüz hastalarımıza aşılama yapabiliyoruz.

Her hasta aşılama hastası değildir. Tüpleri tıkalı olan bir hastaya aşılama yapamazsınız çünkü tüpler tıkalıysa yumurtayla buluşmayacak demektir. Tüplerin açık olması birinci kuralımızdır.

İkinci kuralımız ise, yumurtalıkların sağlıklı yumurtlamasının olması ve düzenli bir tarihte yumurtluyor olması ki biz onu aşılama yapacağımız hastaya kendimiz takip ediyoruz. Ya da ilaçlarla destekliyoruz.

Üçüncü ve olmazsa olmazı erkeğin sperminin kalitesinin, morfolojisinin, yapısının, sayısının normal olması. Bunların hepsi bir aradaysa aşılama yapabilirsiniz. Bunun gebelik başarısı ise tüp bebek uygulamalarından daha düşüktür.

Yaklaşık olarak bir aşılamadan %15 ile %20 oranında gebelik elde edebiliyorsunuz. Belirtmiş olduğum koşullar yerinde olduğu sürece. İkinci aşılamadan sonra da %25’i aşamıyorsunuz. Yani iki aşılama sonucunda.

Biz bu durumu hastaya anlattıktan sonra aşılama yapıyoruz. Aşılama her derde deva değil. Bir de yönetmelikten gelen bir engelimiz var. Önceden aşılamayı, hastayı simüne ediyorduk, uyarıyorduk birden fazla yumurta elde ediyorduk. Orada birden fazla yumurtlama olduğu için aşılamayla spermin herhangi bir yumurtayla buluşma ihtimali yüksek oluyordu. Şimdi bize maalesef bize yönetmelik embriyo transferinde sınırlama getirdiği için çoğul gebeliği engellemek adına. Birden fazla yumurta geliştiyse hastayı tüp bebeğe yönlendirin diyor ve o nedenle biz bu tür hastalarda hiper simülasyon dediğimiz çok yumurta geliştirme işlemini yapamıyoruz. Bu nedenle gebelik şansımız artık eskiye oranla düşmüş durumda.

Doktora Sorun - [tv_doktor]



Telefon Numaranız: